Kırgızistan'da Kardeşi Kardeşe Kırdılar

Avrasya Coğrafyası ve Türk dünyası hakkında yazılan stratejik makaleler ve önemli gelişmeler

Kırgızistan'da Kardeşi Kardeşe Kırdılar

İletigönderen GökKrallığı » Pzr Haz 13, 2010 8:03

Rusya'dan Asker İstediler
Bugün Gazetesi / 12 Haziran 2010


Kırgızistan'da olaylar durmak bilmiyor. Kırgızistan geçici hükümeti son çareyi bakın neyde buldu?
Kırgızistan Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva ülkenin güneyinde durdurulamayan etnik çatışmalarda destek sağlaması için Rusya'dan barış gücü askeri istedi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i telefonla arayan Otunbayeva, güneyde olayların kontrolden çıktığını dışardan desteğin zorunlu olduğunu söyledi.

Otunbayeva yaptığı değerlendirmede, "Önceki gün akşamdan bu yana bölgede durum kontrolden çıktı. Olayların kontrol altına alınabilmesi için dışardan askeri birliklere ihtiyacımız var. Bu gerekçe ile Rusya'ya yöneldik" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'e mektup gönderdiklerini ifade eden Kırgızistan Geçici Hükümet Başkanı Otunbayeva, kendisinden bölgeye barış gücü askeri göndermesini istediklerini söyledi. Bişkek'in talebi ile ilgili Moskova'dan henüz bir açıklama gelmedi.

Kırgızistan'ın güney bölgesi Oş kentinde iki gündür Özbek etnik topluluğu ile Kırgızlar arasında süren çatışmalarda en az 51 kişi hayatını kaybederken 700'den fazla kişi de yaralandı. Doktorların güvenlik nedeni ile yaralılara müdahalesi zorlaşırken, hastanelerde gıdaların tükendiği tüm market ve dükkanların da kapalı olduğu bölgeden gelen haberler arasında. Bozuk olan ve güvenliği sağlanamayan yollar nedeni ile Oş kentine gıda ürünlerinin girişinde de sorunlar yaşanıyor. Kadın ve çocuklardan oluşan Özbek grupların Özbekistan sınırına doğru hareket ettiği belirtiliyor.

Olayların patlak verdiği Oş bölgesinde devrik Kırgız lider Kurmanbek Bakiyev'in etkinliği sürüyor. Geçici hükümet bölgede olağanüstü hal ilan ederken, sokak çatışmalarını kontrol altına alması imkansız hale geldi.
Türklerin Ataları...
Kullanıcı küçük betizi
GökKrallığı
Üye
Üye
 
İletiler: 49
Kayıt: Prş Haz 18, 2009 19:50

Re: Kırgızistan geçici hükümeti Rusya'dan asker istedi.

İletigönderen GökKrallığı » Pzr Haz 13, 2010 8:06

Bizler Büyük Türk Devletleri Birliği hayalleri ile kendimizi kandırmaya devam edelim.Atatürk'ün söylediklerini yapmadık bu devletlere sahip çıkamadık.
Böyle devam ederse hepsini paylaşıcaklar.
Türklerin Ataları...
Kullanıcı küçük betizi
GökKrallığı
Üye
Üye
 
İletiler: 49
Kayıt: Prş Haz 18, 2009 19:50

Re: Kırgızistan geçici hükümeti Rusya'dan asker istedi.

İletigönderen ataturkillakiataturk » Pzr Haz 13, 2010 8:50

Daha önce Kırgızistan'da sular durulmayacak dediğimde, bu bir halk isyanı, kurtuluş diye yorum yapanlar olmuştu.

Üstüne basarak söylüyorum, Roza Otunbayeva küresel kraliyetçilerin ve george soros'un adamıdır. Ülkemizde de birçoklarının olduğu gibi. Lale devrimini örgütleyen kişidir ve parlementonun dışında kalmıştır, ancak geçen zaman içinde nasıl olduysa çıkan iç çatışmanın ardından başkan olarak geri dönmüştür. Turuncu devrimler ve soros faaliyetleri balkanlarda oluşacak birliği yok etme amacı gütmektedir. Başta türk cumhuriyetleri birliği. Türkiye bu projenin parçası olarak (medeniyetler çatışması) her geçen gün orta doğuya doğru itilen müslüman terörist bir ülke konumuna sokulmaktadır.

Ülkemizdeki soros faaliyetlerine en kısa zamanda son verilmelidir.
Kullanıcı küçük betizi
ataturkillakiataturk
Üye
Üye
 
İletiler: 4
Kayıt: Çrş Mar 31, 2010 20:49

Re: Kırgızistan'da Kardeşi Kardeşe Kırdılar

İletigönderen Deli Haydar » Prş Haz 17, 2010 0:53

Resim

Kırgızistan Kan Ağlıyor
Yeniçağ Gazetesi / 16 Haziran 2010


Kırgızistan’da bir haftadır devam eden "kardeş kavgası"nda hayatını kaybedenlerin sayısı 190’ı bulundu. Yaralananların sayısı ise bin 910. Ağır silah seslerinin hiç eksilmediği Oş ve Celalabad eyaletleri savaş alanı gibi. Binlerce evin yakılıp yağmalandığı bölgede insanlık dramı yaşanıyor.

İzdiham ve Panik

Güvenlik güçleri, bölgede kontrolü sağlamak için büyük çaba içinde. Çatışmalardan kaçarak Özbekistan sınırına sığınan mültecilerin acil gıda ve suya ihtiyacı var. On binlerce mülteci arasında izdiham ve panik hüküm sürerken özellikle çocuk ve yaşlıların durumu çok kötü. Geçen yıl sınırda açılan 5 metre derinliğinde ve 6 metre genişliğindeki çukurlara düşen sığınmacılar yardım çığlıkları yürek yakıyor.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan’a gönderilen insani yardımların ülkenin güneyine kadar ulaşmadan başkent Bişkek’te kaldığını açıkladı. Mülteciler de, gönderilen insani yardımların kendilerine ulaşmadığını belirtti. Bu arada Kırgızistan’da, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin anısına üç günlük ulusal yas ilan edildi. Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, ulusal yas kararını onaladı.

Trajedi Felakete Dönüşmesin

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Kırgızistan ve Özbekistan’ın komşuları ile uluslararası topluma, çatışmaların yarattığı trajik olayların felakete dönüşmemesi için yardım çağrısında bulundu.İki günlük ziyaret için Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Guterres, yaptığı açıklamada, “Kesinlikle barışçı bir çözüm bulmak lazım. Komşu ülkeler ve uluslararası toplum, geçici Kırgız hükümetine barış ve istikrarı yeniden tesis etmekte yardım için elinden geleni yapmalı. Umarım yaparlar” ifadesini kullandı.



Kırgızistan'da Maskeli Provokasyon
Akşam Gazetesi / 15 Haziran 2010


Kırgızistan'dan Özbeklerle Kırgızlar arasındaki çatışmalar dün de devam etti. 177 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda, 100 binden fazla kişi Özbekistan'a sığınmak zorunda kaldı. Kazakistan, kendisini korumak için sınırı kapatabileceğini duyurdu. Türkiye, vatandaşlarını kurtarmak için iki uçak gönderdi.

Kırgızistan'ın güneyinde 11 Haziran gecesi Kırgızlar ile Özbekler arasında bilinmeyen bir nedenle çıkan çatışmalar dün de devam etti. Celalabad kenti ve Suzak ilçesi güvenlik sorumlusu Kubatbek Baybolov, "Gece boyunca kentte polis kıyafeti giymiş maskeli provokatörlerin halkı kışkırttığını" söyledi.

Baybolov, bu grupların Kırgızlar ile Özbekleri ayırmadan ateş ettiklerini ve Celalabad'daki çatışmaların arkasında devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in yeğeni Sancar Bakiyev'in bulunduğunu söyledi. Kentte gece boyunca evlerin ve işyerlerinin ateşe verildiğini ifade eden Baybolov, kente asker ve gönüllerden oluşan birliklerle takviye yapıldığını bildirdi. Bu arada çatışma bölgesinde ölü sayısının 177'e çıktığı bildirildi.

Sokaklar Ceset Dolu

Öte yandan Oş'ta görev yapan basın mensupları ile bazı yabancı misyon ve kurum temsilcilerinin bölgeden tahliye edilerek Bişkek'e geçtiği bildirildi. Görgü tanıkları, sokaklarda cesetler bulunduğunu, can güvenliği olmadığı için kimsenin dışarıya çıkamadığını ve cesetlerin toplanamadığını ve bu yüzden koktuğunu anlattı.

Türkiye İki Uçak Gönderdi

Türkiye, Kırgızistan'daki çatışmalardan dolayı bu ülkenin Celalabad ve Oş kentlerinde bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi için iki uçak gönderdi. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkan THY uçağının Bişkek'e indikten sonra olayların yaşandığı Oş kentine gitmesi planlanıyor. Uçağın Oş'taki Türkleri aldıktan sonra bugün sabah saatlerinde yine İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmesi bekleniyor.

Kazakistan Sınırı Kapatabilir

Kazakistan'ın Kırgızistan ile olan sınırını yeniden kapatabileceği bildirildi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Kırgızistan'da meydana gelen olayları Kazak halkı tarafından endişeyle izlendiğini, durumun bu şekilde gitmesi halinde sınırın yeniden kapatılabileceğini söylediler. Kazakistan Milli Güvenlik Teşkilatı Basın Sözcüsü İslam Bekişev, Kırgızistan'daki olaylar üzerine sınır güvenliğini sağlamak için sınıra ek kuvvet sevkıyatı yaptıklarını açıkladı.

Özbekistan'a Sığındılar

Kırgızistan'daki Özbeklerin lideri Cellahiddin Celiladdinov, ülkedeki etnik çatışmada 200'den fazla Özbek'in öldüğünü açıklarken, çıkan etnik çatışmalar yüzünden bu ülkeden kaçan on binlerce Özbek mülteci, sınırdaki Özbekistan'da oluşturulan 50'den fazla mülteci kampına yerleşmeye devam ediyor. Bugüne kadar Kırgızistan'dan Özbekistan tarafına 100 binden fazla kişinin kaçtığı belirtilirken, bu mültecilere Özbekistan hükümeti tarafından sıcak yemek, gıda, battaniye ve sağlık yardımı yapılıyor. Nüfusu 5 milyon 350 bin olan Kırgızistan'da yaklaşık bir milyonluk bölümü Özbek asıllı Kırgızistan vatandaşları oluşturuyor.



Arslan Bulut yazdı:Kırgızistan, Soros tipi darbeden sonra durulmadı. Oş ve Celalabad şehirlerinde neler olduğunu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov anlatıyor:

Maskeli silahlı kişiler şehir merkezinde olay çıkardılar. Bu grup rastgele vatandaşlara ateş ederek olay yerinden ayrıldı. Gittiler, Kırgızların yaşadığı mahallelerde Kırgız gençlere ateş ettiler. Bir veya iki saat sonra şehrin Özbek mahallesinde bu kez Özbekler silahla tarandı. Kırgızlar Özbeklerin kendilerine saldırı düzenlediğini Özbekler de Kırgızların saldırısına uğradıklarını düşünerek kent merkezinde birbirine girdi.

Ahıska Türkleri de saldırılardan nasibini aldı. Bu şehirlerde kan gövdeyi götürüyor. 100’den fazla ölü var.

Kırgızlar da Özbekler de Ahıska Türkleri de Türk Milleti’ne mensuptur. Yani onlar bizim öz kardeşlerimiz. Kırgızistan’ın geçici yönetimi olayları durdurabilmek için Rusya’dan asker istedi. Rusya bu öneriyi reddetti. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Kırgızistan’da Türk halklarının birbirine düşürülmesini neden seyrediyor? Yahudiye sahip çıktık, Araplara sahip çıktık; anladık da biraz da Türklere sahip çıkalım!



Yeniçağ Gazetesi / 14 Haziran 2010
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21

Re: Kırgızistan'da Kardeşi Kardeşe Kırdılar

İletigönderen maydonos » Prş Haz 17, 2010 15:25

Bir gece ansizin, bu isitilan, ortamda bizde Kirgizlarin ve Ozbeklerin yasadigini yasayabiliriz. Ortam cok uygun. Eskiden bilirdik kim ne yapiyor. Askeriye halkin icindeydi. En azindan iki komsumuz asker olurdu.

Belki bizde once asker-polis catisir. Sonra halk birbirine girer. Dusuncesi dahi urkutuyor, olmayacak seyler degil.

Gelinen noktada; simdi bizimde basimiza gelebilir. Keyf olsun diye soylemiyor basimizdaki manyak uc cocukta yetmez diye.

Eeee manyagi milyar dolarlar doyurmuyor artik daha fazlasi gerek. Onun icinde savas gerek.

Kisacasi dusunmeden edemiyor insan. Kendimizi sirf okuyarak degil ornekleri ve senaryolari analiz etmeliyiz. Yolumuzu kaybetmeden.
Resim


Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye
 
İletiler: 1651
Kayıt: Çrş Haz 04, 2008 1:53

Re: Kırgızistan'da Kardeşi Kardeşe Kırdılar

İletigönderen Deli Haydar » Pzr Haz 20, 2010 20:32

Fitne Dışarıdan Ekildi!
Yeniçağ Gazetesi / 19 Haziran 2010


Kırgızistan’da yaşanan kanlı çatışmaları değerlendiren Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, “Yıkıcı eylemler dışarıdan organize edildi. Büyük bir halkız. Sorunlarımızı aramızda halletmeye gücümüz var” dedi.

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Kırgızistan’daki kardeş kavgasının dış unsurların işi olduğunu söyledi. Buhara’yı ziyaret eden Kerimov, burada Kırgızistan’da yaşanan olaylarla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı. İslam Kerimov, iki kardeş ülke halkı arasında fitne tohumlarını eken dış güçlerin Özbekistan’ı bu olayların içine çekmeye çalıştığını kaydetti.

Soğukkanlı Olmalıyız

Kerimov, “Bu olaylarda Özbekler de Kırgızlar da suçlu değil. Bu olaylar dışarıdan organize edilen ve yönetilen kışkırtıcı hareketlerdir” dedi. Devlet Başkanı Kerimov, öncelikle böyle zor durumlarda sağduyulu davranmanın, soğuk kanlı olmanın her zamankinden daha önemli olduğuna işaret etti. Yaşanan olayları “Özbek-Kırgız etnik çatışması” şeklinde lanse etmenin yanlış olduğunu belirten İslamov, “Biz büyük halkız. Sorunlarımızı aramızda halletmeye gücümüz var” ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Kerimov, şunları dile getirdi:

Bu şiddet olayları ile ilgili konuşmak bile zor. Masum insanları, çocukları, hamile kadınları kurşunlara hedef seçmek vahşilikten başka bir şey değil. Herkesi yedi ölçüp bir kesmeye davet ediyorum. Cehalet hiçbir zaman iyiliği alıp getirmez. Huzur, istikrar ve güvenin olmadığı yer abad olamaz.
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21


Şu dizine dön: Avrasya Coğrafyası ve Türkler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x