Koçgiri İsyanı böyle bastırıldı (Yaşayandan Derleme)

Koçgiri İsyanı böyle bastırıldı (Yaşayandan Derleme)

İletigönderen 42.ve 47.GÖNNÜLLÜ » Cum Tem 31, 2009 21:26

KOÇGİRİ İSYANI BÖYLE BASTIRILDI

Koçgiri İsyanı’nı bastırmakla görevli Osman Ağa komutasındaki 47.Giresun Gönüllü Alayı, çetin kış şartları içinde yorucu bir yolculuktan sonra Refahiye’deki harekat sahasına ulaşır. Burada siperlere yerleştirilen gönüllülerimiz elleri tetikte beklerken, Osman Ağa ve kurmayları da hem biraz dinlenmek hem de Ankara’dan talimat almak üzere Refahiye’ye geçerler. Çok geçmeden asi Kürt aşireti Türk köylerine hücum ederek, katliama girişir. Eyüp Aydın (1901-1989, GİRESUN Merkez Yukarı Alınlı Köyü) hemen koşarak Refahiye’ye ulaşıp, Osman Ağa’yı uyandırır. Bundan sonrasını da dilerseniz Eyüp Aydın’dan dinleyelim:

“…Borazancı, önce silah başı,ardından hücum emrini vurdu.(…) Telaştan herkeste bir eksiklik vardı. Kimi tüfeğini almış, armasını unutmuş; kimi pijamalı; kimi yalınayak gelmişti. Ben ikinci bölükteydim. Bölük Komutanımız Yusuf Ağa idi. O da şaşkınlıkla elinde barabelli tabancası ile başı açık, üstü pijamalı yalın ayak gelmişti. Bölüklerin Refahiye’de bıraktığı eşyalar, cepheye daha sonra gönderildi.

Asiler 300’den fazla süvari ve binlerce piyade askeriyle sayıca bizden çok fazlaydılar. Bizim iki adet beşbuçukluk topumuz, iki de makinelı tüfeğimiz vardı. Türk ve Rumlar’dan kurulu onsekiz kişilik mızıka (bando) grubumuz da yanımızdaydı.

Öğle vaktiydi. Osman Ağa dürbünle karşı tepeleri izliyordu. Emriyle ateşe başladık. Sanki yer yerinden oynuyor, kıyamet kopuyordu. Osman Ağa, top ve mavzer seslerine alışıktı. Savaş meydanlarının kahramanı coşmuş nağralar savuruyordu. ‘Bunlar bizim uşakların elinden kurtulamaz. Vur ulan Panayot Tamzara’nın gözüne.” diye bağırıp bize moral veriyordu. Bir yandan da topçulara emirler yağdırarak, ‘Ateşle! Asilerin içine düşür.’ diye bağırıyordu.

Herkes coşmuştu. Ölümü hiç düşünmüyorduk. Gırnatanın (klarnet) sesi; top ve silah seslerine karışıyordu. Moralimiz yerindeydi. Savaşıyor muyduk? Bayram mı yapıyorduk? Düğüne mi gidiyorduk? Daha doğrusu vatan için mücadele vermenin heyecanını yaşıyorduk.

Akşama doğru çatışma hafifledi. Asiler bozulup dağıldılar. İkinci karşılaşmamızda yine birbirimize girdik. Bu defa asilerin bütün konaklarını yaktık. Sağ kalanlar da canlarını kurtarma pahasına kaçtılar.”


(YAZAR: ERDEN MENTEŞEOĞLU - GİRESUNLU FEDAİLERLE KONUŞTUM ONLARDA ÇILGINDI.
YEŞİLGİRESUN YAYINLARI 2008)
En son 42.ve 47.GÖNNÜLLÜ tarafından Cmt Ağu 01, 2009 13:13 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kez düzenlendi.
Kullanıcı küçük betizi
42.ve 47.GÖNNÜLLÜ
Üye
Üye
 
İletiler: 16
Kayıt: Cmt Mar 07, 2009 20:26

Re: KOÇGİRİ İSYANI BÖYLE BASTIRILDI(YAŞAYANDAN DERLEME)

İletigönderen Türk-Kan » Cum Tem 31, 2009 21:30

Tamami büyük harflerden olusan konu basliklari forum kurallarina aykiridir. Kaynak belirtme zorunlulugu vardir. Lütfen gerekli düzenlemeleri/eklemeleri yapiniz.
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56


Şu dizine dön: I. Millî Mücadele ve Çeteciler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x