Ankara Azınlıklara Yönelik Girişimler Başlatılacağı Sinyallerini Veriyor. Köylere Eski İsimlerinin İade Edilmesi Düşünülüyor
Türk hükûmeti Kürt sorununun çözümüne yönelik birtakım yeni girişimler başlatma planları yapıyor. Ülkedeki gazeteler dün söz konusu planın ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, Kürtçe yayın yapan yerel televizyonların yayın saatlerinin kısıtlanması kaldırılacak ve köylere eski Kürtçe isimleri iade edilecek. Devletin uzun yıllar uyguladığı asimilasyon siyaseti neticesinde köylerin Kürtçe isimleri yerine Türkçe isimler verilmişti. Bu konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Köyler bunu isterlerse neden olmasın." şeklinde bir ifadede bulundu. Bu ifade kısa fakat eski devlet doktrininden vazgeçilmeye başlandığının bir sinyalidir.
Reform planları henüz resmî olarak teyit edilmedi. Liberal eğilimli basın bu planların yeni bir çığırın açılmasına neden olabileceğinden söz ediyor. Kürtler uzun yıllardır devletin uyguladığı teröre maruz kalmışlardır. Bunu hatırlatan Batman yakınlarında güvenlik güçlerinin kurbanı olanların muhtemelen bir toplu mezarı dün ortaya çıkartıldı.
Milliyet gazetesi, yeni reformlar sayesinde Cumhuriyet tarihinde bir dönüm noktasının gerçekleşebileceğinden söz ederken, Radikal gazetesi ise yeni bir dönemin başlayabileceğini belirtti. Reform planlarının bu günlerde ortaya atılması bir tesadüften ibaret değildir. Bilge köyündeki katliam dikkatleri Kürt bölgesine çekmiştir. Bunun yanı sıra iktidar partisi AK Parti yerel seçimlerde Kürt şehirlerinde oy kaybetmiştir. Kürtler, reform partisi olarak iktidara gelen AK Parti tarafından göz ardı edildiklerine inanıyor. Ankara'da bu mesajın alınmış olduğu gözlemleniyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Gül, Kürt sorununun ülkenin çözülmesi gereken en önemli meselesi olduğunu açıklamıştı. Liberal eğilimli Radikal gazetesi yazarı İsmet Berkan ise Başbakan Erdoğan ile görüşmesinden sonra Kürt siyasetiyle ilgili olarak, "10 yıl önce konuşmaya bile cesaret edilemeyecek olan şeyler bugün devletin gündeminde yer alıyor." ifadesinde bulundu.
Gazetelerde yer alan haberlere göre, Kürtçe'nin sadece televizyon ve radyolarda değil, aynı zamanda cezaevlerinde de serbest hâle gelmesi planlanıyor. Üniversitelerde Kürt enstitülerinin kurulması öngörülüyor. Sabah gazetesi, reformlarla ilgili olarak "Alman modelinin" uygulanacağından bahsetti. Buna göre, Kürtlerin, kendi dillerini konuşabilmeleri ve kendi örgütlerini kurabilmeleri mümkün hâle gelecek. Aynen Almanya'daki Türklerin yapabildikleri gibi.
Türkiye'deki köşe yazarları girişimde bulunmak için ortamın gayet uygun olduğunu belirtiyor. PKK lideri Karayılan'da kısa bir süre önce silahları bırakabilecekleri yönünde bir açıklamada bulunmuştu. Milliyetçi kesim ise ülkenin bölünebileceğinden endişe duyuyor. Sağ eğilimli MHP, hükûmeti bir "Kürdistan" kurulmasına yol açmayı istemekle suçluyor.
Kaynak