Bilirsiniz, merkezi sistem sınavlarından biri de KPDS ve ÜDS sınavıdır. Bu sınavdan geçmeyen kariyer yapamıyor.
Şimdi bu sınavları yabancı özel şirketler yapmaya başladı. YÖK’den denklik almışlar, 27/05/2009 tarihinde YÖK’ün web sitesinde yayınlandı. Konuyla yakından ilgilendiğimi bilen bir okurum adresini de gönderdi.
http://www.yok.gov.tr/content/view/707/
Sitede görüleceği gibi, YÖK’ün denkliğe onay verdiği yedi tane yabancı sınav şirketi var: CAE, CPE, FCE, IELTS, TOEIC, TOEFL CBT, TOEFL IBT.
Bunlardan TOEIC şirketinin tanıtım sitesinde 13 ilimizde on beşten fazla şirket kurduğunu, sınav başvurusu için verilen adreslerden okuyoruz.
http://www.standarttest.com/testmerkezleri.aspx
Yani emperyalist korsanlar sömürge ağlarını sessizce Anadolu’ya sarmaya başladılar.
Siz bir yıl boyunca KPDS için hazırlanıyorsunuz, bir kere sınav hakkınız var, dünyanın masrafını ediyorsunuz, kazanamadınız, bir yıl daha bekliyorsunuz, ama… Sıkı durun. Emperyalist şirkette her gün sınav var ve bir giren bir ay sonra tekrar sınava girebiliyor. Bunu, YÖK’ün kaldırılacağı zamana kadar, şimdilik saklıyorlar.
YÖK kaldırılsın talepleri sizden gelsin diye… Üzgünüm ki, en duyarlı gençlik örgütlerini, İşçi Partisini ve CHP’yi yanıltmayı başardılar.
TOEIC başvurusu için verilen adreslere (Türk Amerikan Derneği'ndeki sınavlar için STE ile irtibat, Ankara TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, The English Academy, gibi) baktığımızda bu özel sınavcılıktan bizim cebimize para girmeyeceği açıkça görülür.
YÖK bünyesinde kurulan sınav merkezlerinin çok yakında kalkacağının işaretleri arttı. Böylece, YÖK’ün kalkacağını, yerini yabancı sınav piyasasına vereceğini artık daha rahat söyleyebiliriz. Bunu hazırlayarak çekileceğini de biliyordum, çünkü, yap-işlet-devret’çiler 1980’den beri işbaşındadır.
Sınavların kaldırılacağını, bu işten yabancıların para kazanacağını söylediğim zaman artık kimse bana komplo teorisi bunlar demeyecek...
2009 yılında yabancı sınav şirketlerine kapı açan YÖK, kendini lağvetmeye şimdi en yakın noktadadır. Kalan iki iş daha var; anayasa değişikliğiyle 12 yıllık Temel Eğitim Okullarını yerel yönetimlere vermek, liseleri kaldırıp 2 yıllık 5 derslik hazırlık sınıfına çevirmek…
Yani desantralizasyon!
Yani eğitim merkezimizi lağvediyoruz!
2005 yılının Kasım ayında Hüseyin Çelik AKP hükümetinin Milli Eğitim Bakanı sıfatıyla NTV’de söylemişti… “Her şey hazır, adım adım desantralizasyona gidiyoruz!”
Merkezi sistem sınavlar onca yıldan beri dinamitleniyor, arapsaçına döndü. Bu kaostan özelleştirme çıkar demiştim, okurlarım bilir. “Devlet yapamıyor, öyleyse özelleştirelim” dedirtmek içindi.
Artık, merkezi sistem sınavları devlet yapmayacaksa, MEB’in görevi küresel ekonominin ihtiyacı olan eğitim programlarını uygulamaksa… İşimiz emperyalist şirketlere para kazandırmaksa… Biz zavallı sömürgecik olmuşuz bile.
Tansu Çiller 1995’de GATS sözleşmesiyle Amerika’ya söz verdi, 15 yıl sonra iş Recep Tayyip Erdoğan eliyle tamamlandı. Eğitim sektöre devrediliyor. Bakınız, eşzamanlı Sağlık sektöre devrediliyor…
Deneyimli bilgili tıp hocalarını hiç acımadan kapı dışarı ediveriyorlar, YÖK’ün aşırtma proflarına kapı hayda göründü. İşin ehli olmayanı iş başına boşuna getirmediler…
Sınavların piyasaya devredilmesine bugüne kadar karşı çıkmayanlara, bildiği halde susanlara, yerine ne konulacağını bilmeden YÖK kaldırılsın diyenlere, Muharrem İnce’lere, Kemal abilere, herkese sesleniyorum…
İki emperyalist blok (ABD-Avrupa) savaşıyor, ikisi de eğitimin sektöre devredilmesini istiyor ve kendi basın organlarında asla bu konuda AKP’ye çatmıyor, peki siz neden susuyorsunuz?
Artık yasayla da sabittir, komplo falan değil, Milli Eğitim Bakanının ve Yüksek Öğretim Kurumunun görevi küresel/emperyalist şirketlere para kazandırmaktır. Onun için merkezi sistem ne varsa emperyalist şirketlerin önünden kaldırılıyor.
Hatırlatıyorum; MEB Yaşam Boyu Öğrenme Dairesi, on Amerikalının başında olduğu MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU ile eşgüdüm çalışır ve bu modelde merkezi sistem sınav yoktur, olamaz! Yani, yabancı sertifika veren kurslar ve yanı sıra yabancı sınav şirketleri kazansın diye ÖYS de kalkar…
Ulusal ve tek merkezden yönetilen hangi kurum varsa lağvediliyor…
Desantralizasyon geldi, yok ediliş başladı bile…
Öyleyse, kaybedecek neyiniz var?..
Eğitimci Yazar Mahiye MORGÜL, 22 Eylül 2011
mahiye@gmail.com