
ABnin dayatmaları sonucu Meclisten geçen ve Türklüğe hakaretin önünü açan 301. madde değişikliği Avrupayı kesmedi. ABnin çeşitli birimleri ve bazı üye devletler adına yapılan açıklamalar, Değişiklik yetmez, uygulamayı görelim! noktasında birleşti. Şimdi Türklüğe yeni saldırılarla kanunun uygulanışını test edecekler.
Financial Times gazetesi ise 301. maddenin değiştirilmesini de yeterli bulmadı ve Başbakan Erdoğana açık çağrıda bulunarak, Yeniden deneyin dedi. Gazete, Türkiyeyi basın özgürlüğü konusunda kısmen özgür olarak niteledi ve başyazısında 301 değişikliği yetersiz. Modern bir cumhuriyette ona (301) yer yok görüşünü savundu.
İşbirlikçilere mesaj yağdıran Avrupa, uygulamayı bekliyor.
Küfredin bakalım ne olacak!
Avrupa Birliği, dayatmaları sonucu değiştirttiği 301inci maddenin hayata geçirilmesi için sabırsızlanıyor.
Haber : Macit SOYDAN
Avrupa Birliğinin dayatmaları sonucu AKP iktidarı tarafından TCKnın 301. maddesinde yapılan değişiklik, Türklüğe küfür korosuna bayram ettirdi. 301den tatmin olmamasına rağmen değişikliği memnuniyetle karşılayan AB, bir yandan uygulamayı görelim diyerek tahriğe soyunurken, diğer yandan uygulamaya nasıl yansıyacağını da merakla bekliyor. Şimdi Türklüğe yeni saldırılarla kanunu test edecekler. Vatandaşlar ise, Hele bir küfredin bakalım, neler olacak diyerek, tepkisini ortaya koyuyor. Avrupa Birliği, Avrupadaki çeşitli kurumlar ve bazı Avrupa devletleri adına dün yapılan açıklamalarda Türkiyenin 301. madde ile ilgili yaptığı değişiklikten memnuniyet duyulduğu belirtilirken, düzenlemenin uygulamaya geçmesinin ve reformların devamının önemine de dikkat çekildi. Avrupa Birliği Komisyon sözcüsü değişiklik ile ilgili olarak, Olumlu bir adım, ancak, Türk Ceza Kanunundaki diğer benzer maddelerde de değişik yapılmasını bekliyoruz dedi.
En iyi değişiklikmiş!
AB dönem başkanlığı da benzer bir açıklama yayınlarken, İngiltere, Türkiyenin refomlara bağlılığının açık bir göstergesi, üyeliğe doğru önemli bir adım değerlendirmesini yaptı. Yasa değişikliğini ifade özgürlüğü önündeki engellerin kalkması yolunda ilk adım olarak nitelendiren Avrupa Parlamentosunun Türkiye raportörü Ria Umen Royten de, 301inci maddenin tamamen kaldırılmasından yana olduklarını söyledi. Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise, yeni düzenlemenin, Türkiyedeki politik dengeler göz önünde bulundurulduğunda, elde edilebilecek en iyi değişiklik olduğu görüşünü savundu.
Değişikliği yetersiz bulanlar da var
İngiliz Financial Times gazetesi, TCKnın 301. maddesinde yapılan değişikliğin yetersiz olduğunu yazdı. Gazete, Türkiyedeki ifade özgürlüğü başlığını kullandığı başyazısında, AKPnin iktidara geldiği 2002 yılında AB üyeliği müzakerelerini başlatabilmek amacıyla bir anayasal devrimi gerçekleştirdiğini belirterek ancak bu çabaların daha sonra durduğunu kaydetti. Reform çabalarının durmasını, Fransa ve Almanya gibi devletlerin Türkiyenin AB üyeliği karşıtlığının Türkler arasında yarattığı tepki ve belki Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın ilgisinin azalmasına da bağlayan gazete, 301. maddede yapılan değişikliğin ilke olarak olumlu karşılanması gerektiğini belirtti.
İftiracıyı hatırlattı
Türkler 1 milyon Ermeniyi 30 bin Kürtü öldürdü iftirası atan Orhan Pamuk davasını anımsatan gazete, 301 maddenin Türkiyenin prestijine ciddi bir zarar verdi ifadesini kullandı. 301. maddenin Musolininin faşist yasalarını model aldığı bir kenara bırakılırsa da devlete hakaret kavramının geçmişe ait ve mutlakiyetçi olduğunu savunan Financial Times, Geleceğini ABde gören Türkiye gibi kendine güvenen, modern ve demokratik bir cumhuriyette (301) ona yer yok. Sayın Erdoğan yeniden denemeli görüşünü dile getirdi.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=6933