ilk önce gecen hafta Almanya'da yasanan bir olayin haberini vermek istiyorum:
Alman hakimden şeriat kararı!
"Kocam beni öldürecek. Bizi acilen boşayın" diyen Faslı kadının talebini Alman hâkim Kuran'ı gerekçe gösterip reddetti.Kocasından dayak yediği için Almanya'da mahkemeye başvuran Faslı kadına, Alman kadın hâkim Siz Fas kültüründe yetiştiniz. Böyle durumlar sizin kültürünüzde normaldir. Kuran'ın Nisa Suresi'ne göre kadının üzerinde erkek hâkimiyeti vardır" dedi.
HUKUK SKANDALI
Fas kökenli Alman vatandaşının avukatı Barbara Rojczyk Kuran referans alınarak verilen kararı "Skandal" olarak niteledi ve reddi hâkim talebinde bulundu. Medeni Kanun'a değil, davacının dini inancına göre verilen karara Alman hukukçular büyük tepki gösterdi.
PROTESTO EDİLMELİ
İLAHİYATÇILAR: Alman hâkimin kararına büyük tepki gösterdi...
BEYZA BİLGİN: "Ayet 'Bir darbe vurun' der. Hâkim protesto edilmeli."
SALİH AKDEMİR: "İslamiyette kadın- erkek eşit, boşanma hakkı var."
ZEKERİYA BEYAZ: "Ayetin anlamı öyle değil. Hâkimin amacı farklı."
Alman kadın hâkimden şeriat kararı
Almanya'da "Kocam beni öldürecek. Bizi acilen boşayın" diyen Faslı kadının talebini Alman hâkim Kuran'ı bahane edip reddetti.
Almanya'nın Frankfurt kentinde "Kocam beni tehdit ediyor. Bizi acilen boşayın" diyen Fas asıllı Alman kadını "Kuran'ın Nisa Suresi'nin 34. ayetine göre kadının üzerinde erkek hakimiyeti vardır. Bu yüzden acilen boşanmanıza gerek yok" diye reddeden ve Nisa suresine mahkeme kararında aynen yer veren kadın hâkim Datz- Winter Almanya'yı ayağa kaldırdı.
Alman basınının geniş yer verdiği karar için avukat Barbara Rojczyk, "Almanya'da Kuran'ın referans alınması hukuk skandalıdır. Almanya'da İncil hükümleri uygulanmıyor ki" deyip reddi hakim istedi.
Frankfurt Aile Mahkemesi'nde süren davada iki çocuk annesi 26 yaşındaki Fas asıllı Alman kadın Faslı kocasından ölüm tehditleri aldığını söyledi ve hâkimden kendisini bir an önce boşamasını istedi.
Ancak kadın hakim Datz-Winter bu istek karşısında herkesi şaşkınlığa düşüren bir karar verdi. Çiftin geldiği Fas'taki kültür çevresini dikkate alarak, burada geçerli olan uygulamalara dikkat çeken kadın hakim Datz-Winter Kuran'da Nisa Suresi'nin 34. ayetinde "Serkeşlik etmelerinden endişelendiğiniz kadınlara öğüt verin, yataklarında onları yalnız bırakın, nihayet dövün..." dendiğini hatırlattı ve boşanmak için ortada acil bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
Kadın hakim daha önce kadının boşanmak istediği kocasının eve yaklaşmasını yasaklayan tedbir niteliğinde bir ara karar aldığını, bu yüzden davanın normal süresinde sonuçlanacağını bildirdi.
'HUKUK SKANDALI'
Fas asıllı kadının avukatı Barbara Becker-Rojczyk, kadın hâkimin tutumunun ve boşanma davasını erkene almayı, Kuran'a dayanarak reddetmesinin tam manasıyla bir skandal olduğunu söyledi.
SABAH'a açıklama yapan avukat Becker- Rojczyk, Faslı müvekkilinin Almanya'da doğduğunu, Alman vatandaşı olduğunu ve "erkeklerin kadınlar üzerinde hakimiyet sahibi olmasını" reddettiğini kaydetti.
Rojczyk, şöyle dedi: "Ben Aile Mahkemesi'ne ocak ayında müvekkilim için adli yardım dilekçesi verdim. Şu ana kadar mahkeme konuyla ilgili mahkeme bir karar vermezken, Kuran'a atıf yapan bu ara kararı aldı. Fas'ta CSPS diye adlandırılan ayrı bir aile ve miras hukuku var. Bu aile ve miras hukuku geçtiğimiz yıllarda kadınlar lehine bir reforma uğradı. Hakimin bu kararda Alman Medeni Kanunu'nu değil de Kuran'ın ayetini referans alması Almanya gibi bir hukuk devletinde hukuk skandalıdır, yarın mahkeme kapısına insanlar İncil ile gelirse ne olacak?''
Hâkimin atıf yaptığı sure
Nisa 4/34. Allah'ın kimini kimine üstün kılmasından ötürü ve erkeklerin, mallarından sarf etmelerinden dolayı erkekler kadınlar üzerine hâkimdir. İyi kadınlar, gönülden boyun eğenler ve Allah'ın korunmasını emrettiğini, kocasının bulunmadığı zaman da koruyanlardır. Serkeşlik etmelerinden endişelendiğiniz kadınlara öğüt verin, yataklarında onları yalnız bırakın, nihayet dövün. Size itaat ediyorlarsa aleyhlerine yol aramayın. Doğrusu Allah Yüce'dir, Büyük'tür.
Sabah
bu da ABD'den bir haber:
İranlı kadın araştırmacı, ayetin yanlış tercüme edildiğini söyledi. New York Times tartışmayı sayfalarına taşıdı.
Almanyada bir kadın yargıcın Erkekler Kurandaki Nisa suresine göre eşlerini dövebilir gerekçesiyle Faslı bir kadının boşanma talebini reddetmesinin ardından başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı. İran asıllı Amerikalı bir kadın bilim adamı yaklaşık 5 yıl süren Kuran araştırmasının ardından yeni bir tercüme ile ortaya çıkarak Kuranın hiçbir şekilde erkeklere eşlerini dövme hakkı vermediğini, Nisa suresinin 34üncü ayetinin yanlış yorumlandığını açıkladı. Amerikada Felsefe, Psikoloji ve Eğitim Bilimleri alanında master ve doktora eğitimi gören 68 yaşındaki Lale Bahtiyar, muhafazakar kesim tarafından Feminist Kuran olarak nitelendirilen yeni tercümesiyle İslam dünyasında uzun zamandan beri süregelen Nisa suresi tartışmasını da yeniden alevlendirmiş oldu. New York Times gazetesi, İslam dünyası Nisa suresi 34üncü ayeti yeniden tartışmaya başladı diyerek olaya geniş yer ayırdı.
Vurun değil Uzaklaşın
Gazeteye konuşan Bahtiyar, İslam konusunda yaptığı çevirilerinin ardından Kuranı tercüme etmek istediğini, ancak 2 yıllık çalışmasının ardından Nisa Suresi 34üncü ayete gelip bu ayette yazanları okuyunca çalışmasını noktaladığını anlattı. Ya bu ayetin farklı bir anlamı var, ya da ben bu tercümeyi daha ileri götüremem diye düşündüm ifadesini kullanan İranlı, Tanrının savaş dışında bir insanın diğerine zarar vermesine onay verdiğine inanmadım. Bu yüzden araştırmaya başladım diye konuştu. Bahtiyar yaklaşık 3 ay boyunca ayette bulunan daraba adlı kelimenin anlamları üzerinde çalıştı. Geleneksel tercümelerde vurun anlamına gelen bu kelimenin bazı sözlüklerde tam 6 sayfalık açıklamaları olduğunu gören İranlı sonunda Daraba nın aslında uzaklaşın manasına geldiği sonucuna vardı. Gazeteye bunu anlatan Bahtiyar, Peygamber eşlerinden hiçbirini dövmemişken nasıl olur da Müslümanlar peygamberin yapmadığı bir şeyi yapabilir. Zaten bu ifadenin vurun olarak tercüme edilmesi Kurandaki diğer ayetlerle de çelişiyor dedi.
Babası İranlı bir Müslüman olan Bahtiyarın çıkışı için muhafazakar İslam bilimciler kelimenin anlamı üzerinde oynamanın doğru olmayacağını, Kuranın neyse o olduğunu belirtirken Mısır başmüftüsü Şeyh Ali Cuma ise gazeteye yaptığı açıklamada Kurandaki sure ve ayetlerin çağın prizmasından geçirilerek değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Cuma, Anlamı her zaman değişik kültürlere ve değişik zamanlara uygun olacak şekilde genişletmek gerekir diyerek, Çağımızda bir erkeğin karısını dövmesi hiç kabul edilebilecek bir durum değildir ve sorunları çözmekten çok daha fazla sorun üretir ifadesini kullandı.
NİSA SURESİ 34ÜNCÜ AYET
DİYANET ÇEVİRİSİ
* Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün.
BAHTİYAR ÇEVİRİSİ
* Sadakatsızlık ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin.
Türkiyede de tartışma konusu
Benzer bir tartışma Türkiyede de yaşanmış Yaşar Nuri Öztürk, kelimenin anlamının yanlış yorumlandığını asıl anlamın dövmek değil uzaklaşmak olduğunu savunmuştu. 1999 yılında yaptığı çevirisini de bu şekilde yazdı. Öztürk bu konuyla ilgili yorumunda şu ifadeleri kullandı:
Bu ayetteki fadribü kelimesi Kuranda kullanılan anlamlarından yanlız bir tanesiyle kayıtlanmış ve emirden hep dövmek çıkarılmıştır. Bütün tevillerini ve yorumlarını kadın aleyhine yapan yaklaşımlardan zaten başka şey beklenemezdi. Oysa ki kelimenin diğer anlamları, ayetin amacını ve düzenlenen konunun maksadını çok daha doyurucu biçimde önümüze koymaktadır. İşin esası şu ki, Kuran birçok yerde sergilendiği kelam mucizesini burada da sergiliyerek, bir tek kelimeyle birkaç alternatifi birden vermiştir.
Diyanet: Şiddete dayanak olamaz
DİYANET İşleri Başkanlığı, geçtiğimiz yıllarda da tartışmalara neden olan Nisa Suresinin 34.ayetinde yer alan dövme sözüne ilişkin görüşünü, 2002 yılında dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz başkanlığında İstanbulda toplanan Güncel Dini Konular İstişare Toplantısı sonrası kamuoyuna duyurdu. Yayınlanan fetvada, Nisa Suresi 34üncü ayete geçen, erkeğin aile içindeki yükümlülüğü-reisliği hükmü, aile içi şiddete dayanak haline getirilemez denildi. Din İşleri Yüksek Kurulu, Kadın dövmenin mazereti olmayacağını belirtti.
VATAN