Küresel Sermaye Eşittir Küresel Sömürü / Erhan SANDIKÇI

Küresel Sermaye Eşittir Küresel Sömürü / Erhan SANDIKÇI

İletigönderen Erhan Sandıkçı » Cmt Ağu 17, 2013 17:43

Küresel Sermaye Eşittir Küresel Sömürü

Resim

Fortune dergisinin temmuz sonunda yayınladığı "Global 500 (Küresel 500)" listesinin birinci sırasında yer alan dev petrol şirketi Royal Dutch Shell, 481,7 milyar dolar yıllık ciroyla dünyanın en büyük şirketi. 1  481,7 milyar dolar, 162 ülkenin yıllık üretim geliri miktarlarından daha fazla. Yani bu 162 ülkeden hiçbiri bir yılda İngiltere-Hollanda kökenli Royal Dutch Shell'in elde ettiği gelirin karşılığını üretemiyor.

481,7 milyar dolar ayrıca 100'den fazla ülkenin dış borçlarının toplamından daha fazla. Yani bu petrol şirketinin bir yıllık kazancı, 100'den fazla ülkenin hepsinin borçlarını ödeyebilecek büyüklükte.

WikiLeaks belgelerinde, Shell'in Nijerya'da devlet kurumlarına gizli temsilcilerini yani ajanlarını sokarak istihbarat bilgileri elde ettiği ortaya çıkmıştı. 2  Bu veriler, yalnızca yeryüzündeki ekonomik adaletsizliği ortaya koymuyor.

Burada görülmesi gereken, küresel sermayenin dünyaya egemen olma mücadelesini güderken mazlum milletleri ezdiği ve dünyanın dört bir yanına "demokrasi, özgürlük, hür teşebbüs" diye pazarlanan liberalizmin yalnızca küresel sermaye gruplarının ve yerel işbirlikçilerinin işine yaradığıdır.

Sömürgecilik, bir yığın Amerikan aşırı milliyetçisinin sağa sola ateş açması değil, küresel sermayenin yeryüzüne egemen olma savaşımıdır. Bununla mücadele edilirken ekonomik yönü de, tarihsel yönü de, siyasi yönü de, kültürel yönü de göz ardı edilmemelidir.


 1  CNN.com; http://money.cnn.com/magazines/fortune/ ... full_list/
 2  The Guardian, 8.12.2010; http://www.guardian.co.uk/business/2010 ... ria-spying

Erhan SANDIKÇI, 16 Ağustos 2013
İki Mustafa Kemâl vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemâl... İkinci Mustafa Kemâl, onu “ben” kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemâl sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemâl odur!
Kullanıcı küçük betizi
Erhan Sandıkçı
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 142
Kayıt: Cmt Şub 19, 2011 21:34

Şu dizine dön: Erhan SANDIKÇI

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x