
Fortune dergisinin temmuz sonunda yayınladığı "Global 500 (Küresel 500)" listesinin birinci sırasında yer alan dev petrol şirketi Royal Dutch Shell, 481,7 milyar dolar yıllık ciroyla dünyanın en büyük şirketi. 1 481,7 milyar dolar, 162 ülkenin yıllık üretim geliri miktarlarından daha fazla. Yani bu 162 ülkeden hiçbiri bir yılda İngiltere-Hollanda kökenli Royal Dutch Shell'in elde ettiği gelirin karşılığını üretemiyor.
481,7 milyar dolar ayrıca 100'den fazla ülkenin dış borçlarının toplamından daha fazla. Yani bu petrol şirketinin bir yıllık kazancı, 100'den fazla ülkenin hepsinin borçlarını ödeyebilecek büyüklükte.
WikiLeaks belgelerinde, Shell'in Nijerya'da devlet kurumlarına gizli temsilcilerini yani ajanlarını sokarak istihbarat bilgileri elde ettiği ortaya çıkmıştı. 2 Bu veriler, yalnızca yeryüzündeki ekonomik adaletsizliği ortaya koymuyor.
Burada görülmesi gereken, küresel sermayenin dünyaya egemen olma mücadelesini güderken mazlum milletleri ezdiği ve dünyanın dört bir yanına "demokrasi, özgürlük, hür teşebbüs" diye pazarlanan liberalizmin yalnızca küresel sermaye gruplarının ve yerel işbirlikçilerinin işine yaradığıdır.
Sömürgecilik, bir yığın Amerikan aşırı milliyetçisinin sağa sola ateş açması değil, küresel sermayenin yeryüzüne egemen olma savaşımıdır. Bununla mücadele edilirken ekonomik yönü de, tarihsel yönü de, siyasi yönü de, kültürel yönü de göz ardı edilmemelidir.
1 CNN.com; http://money.cnn.com/magazines/fortune/ ... full_list/
2 The Guardian, 8.12.2010; http://www.guardian.co.uk/business/2010 ... ria-spying
Erhan SANDIKÇI, 16 Ağustos 2013