Küreseller böyle gırtlaklaşır!

Küreseller böyle gırtlaklaşır!

İletigönderen Erkan Güçiz » Sal Haz 03, 2014 14:46

Küresel güçler dünyanın enerji kaynaklarının paylaşımında mümkün olduğu kadar yazılı, kayıtlı olmayan bir anlaşma ile birbirlerinin “ayağına basmamaya” çalışır. Bazen bu anlaşma işlemez, iş rekabete dönüşür, anlaşmazlık büyür ve sonunda her zaman başkalarını kullandıkları bir “iç savaş”a kadar gidebilir; aynen Somali’de olduğu gibi. Bazen de “iç savaş” yetmez, “dünya savaşı” başlatırlar; son yüz yılda iki kere yaşadık.

“Küresel Madencilik” dergisinde çıkan bir habere göre Afrika’da, Gine’de, en değerli demir rezervlerini işleten Simandou projesinde pay alamayan BSGR şirketinin kurucusu İsrailli milyarder Beny Steinmetz, George Soros ve Rio Tinto şirketine karşı milyarlarca dolarlık dava açtı. Batı Afrika dağlarındaki bu 100 kilometrelik alan yeryüzünde işletmeye açılmamış olan en büyük demir rezervi.
Haberin ayrıntılarına baktığınızda görülen baş döndürücü bir karmaşa, karşılıklı açılan davalar, komplo iddiaları ve geçmişe bakılırsa, yeni bir “iç savaş”ın tohumları.
Londra Mahkemesinde görülen davanın ayrıntıları bilinmiyor; tahmin edilen Steinmetz, Rio Tinto, Soros ve Global Witness’in kendisini bu rezerve sokmamak için bir komplo kurduklarını iddia ediyor.

Olayların gelişmesi
Nisan’da, Gine Cumhurbaşkanı Conde, Simandou projesinin yarısına sahip olan Steinmetz’in işletme iznini iptal etti (diğer yarısı Rio Tinto’nun). İptal’in sebebi Global Witness’in (Küresel Tanıklar) desteklediği bir grubun Steinmetz’in işletme iznini yolsuzluklarla aldığını iddia etmesi idi.
Mayıs’ta, New York mahkemesinde, Rio Tinto yıllar önceki olayları konu ederek Vale ve BSGR hakkında Rio Tinto’yu Simandou projesinden dışlamayı hedefleyen komplo kurmakla suçladı.

Aktörler
Yolsuzlukları temizleme, 2010’da seçilen Cumhurbaşkanı Conde’nin amaçlarından biri idi.
George Soros 83 yaşında bir yatırımcı. Hayırsever ve yolsuzlukların karşıtı biri olarak bilinse de 1992’de borsada İngiliz Pound’u üzerine oynadığı oyunlardan 1 milyar dolar kârla çıkıp İngiltere Merkez Bankası’nı batıran kişi olarak tanındı.
Global Witness’in parasal desteği kısmen Open Society (Açık Toplum Vakfı), kısmen de George Soros’un oğlunun işlettiği Alexander Soros vakfından geliyor.
Beny Steinmetz servetini elmastan yaptı. Simandou projesinin yarısı 2008’de, onun şirketi olan BSGR’ye verilmişti. Madenin işletme hakkı başlangıçta Rio Tinto’nun idi fakat iptal edilmişti. Rio Tinto 700 milyon dolar ödeyerek bazı işletme hakları almıştı.

Kaynak: http://www.miningglobal.com/miningsites/758/Beny-Steinmetz-suing-George-Soros-Rio-Tinto-over-Simandou-iron-ore-mine-rights
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x