Kürtçe seçmeli ders oluyor

Güncel Meydan | Güncel Haberler Köşesi

Kürtçe seçmeli ders oluyor

İletigönderen Türk-Kan » Cmt Kas 17, 2007 13:54

Türkiye Abant'dan (Pennsylvania'dan) yönetiliyor!

Fransızca ve İngilizce gibi seçmeli olarak okutulacak Kürtçe'ye 'serbestlik' yolu göründü.
Yeni anayasa taslağına göre Kürtçe, okullarda seçmeli ders olarak okutulacak.
AKP’nin anayasa taslağında okullarda seçmeli ders olarak Kürtçe’ye olanak tanınıyor. Dengir Mir Fırat, bazı okullarda İngilizce, Fransızca eğitim verildiğini, zaten fiilen bunun uygulandığını söyledi.

AKP, güneydoğu sorununa ‘Sivil anayasa’ ile açılım getirmeye hazırlanıyor. Anayasa değişikliği paketinde Kürtçe eğitime kapı aralanırken, Türklük tanımı da ırk ve din ayrımı olmaksızın vatandaşlık esasına bağlanıyor. Parti kapatmak zorlaştırılıyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat, pakette Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretime olanak tanıyan düzenlemenin yer aldığını doğrulayarak, “Kürtçe bu kapsama girer mi, girer herhalde bakmak lazım” dedi. AKP Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu da hazırladıkları pakette siyasi parti kapatmanın zorlaştırıldığını belirterek, “Önce ihtar verilmesi esası getirilecek” dedi.

AKP’nin aralık ayı ortalarında açıklamayı planladığı anayasa paketinde yer alan bazı yenilikler şöyle:

İNGİLİZCE, FRANSIZCA GİBİ

Mevcut anayasaya göre; “Türkçe’den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.” Paketteki versiyonu şöyle: “Eğitim ve öğretim dili Türkçe’dir. Türkçe’den başka dillerde eğitim ve öğretim yapılması ile ilgili esaslar, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kanunla düzenlenir.” Dengir Fırat, bazı üniversitelerde, liselerde yabancı dilde eğitim yapıldığına işaret ederek, “Biz bu düzenleme ile fiili durumu anayasal hale getireceğiz. Şu anda zaten anayasa hükmü tatbik edilmiyor” dedi.

KÜRTÇE TERCÜMAN

Kürtçe tercüman isteme hakkı anayasal güvenceye girecek. Buna göre mahkemede kullanılan dili anlayamayan bir kişi bedelsiz olarak tercüman isteyebilecek.

VATANDAŞLIK TANIMI

Pakette “Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese, din ve ırk farkı gözetilmeksizin Türk denir” hükmü getirilecek.

PARTİ KAPATMAK ZOR

Parti program ve tüzüğünün bölünmez bütünlüğe ve laikliğe aykırı olması halinde, Anayasa Mahkemesi’ne doğrudan dava açmak yerine, öncelikle partilere ihtar esası getirilecek.

AKP, KUZEY KORE PARTİSİ DEĞİL

Abant Platformu’nca Kocaeli Kartepe Green Park Otel’de düzenlenen ‘’Yeni Bir Anayasa’’ konulu toplantı, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun başkanlığındaki ikinci oturumla devam etti.

Yeni Anayasa taslağını hazırlayan Bilim Kurulu Başkanı Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun yaptığı konuşmada, taslak hazırlama görevini Başbakan Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine kabul ettiklerini hatırlattı. Özbudun, ‘’AK Parti Kuzey Kore’nin değil, bu memleketin partisi. Anayasa yapımı sürecinde öncü rol oynaması gereken bir parti’’ dedi.

Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen |Kuralsız| » Pzt Kas 19, 2007 9:58

Yakında 'Fettoşça' diye bir dilde çıkarırlar.Kürtçeyi bile ''Dil'' yaptılar..

haber için tşk.
''Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır! Muhterem milletime şunu tavsiye ederim ki; sinesinde yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki cevher-i asli'yi çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin."
Başbuğ Mustafa Kemal Atatürk

Ruhun Şad, Mekanın Cennet Olsun Türklüğün Yüce Başbuğu ATATÜRK
Kullanıcı küçük betizi
|Kuralsız|
Üye
Üye

İletiler: 2244
Konum: Gecenin Kıyısından Karanlığın Tam Ortasından |K@yse®ciyes|

Şu dizine dön: Haberler

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x