
Kürtçeye engel kalmadı
Muhalefetin büyük tepkisini çeken ve Türkçe dışında farklı dillerde yayın yapılabilmesinin önünü açan yasa tasarısı Meclisten geçti.
TRT Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasa, 73 ret oyuna karşın 225 oyla kabul edildi. Yasaya göre, TRT, Türkiye sınırları içinde yayın yapan radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları ile sözleşme, anlaşma ve protokol yapılabilecek. Bu sözleşme kapsamında TRT; yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlara haber ve görüntü satabilecek, onlardan da hizmet alabilecek. TRT, Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapabilecek. TRT Yönetim Kurulu; Genel Müdür, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak genel müdür yardımcıları arasından 2 üye ile elektronik veya kitle iletişim araçlarından bir, hukuk alanından bir, işletme, iktisat veya maliye alanlarından bir, sanat veya kültür alanlarından bir kişi olmak üzere seçilen ve atanan 4 üyeden oluşacak. Dışarıdan seçilen yönetim kurulu üyeleri, RTÜK tarafından her bir alandan teklif edilen 2 kat aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak.
Roj TVyi legal hale getirir
Dünkü görüşmeler sırasında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, farklı dilde yayın yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Vural, Türkiye, adım adım teslim alınıyor. Roj TVye rakip olsun, sesini kıssın diyorsunuz. Bu televizyonun kapatılması öngörülürken, alternatifini oluşturmak onu legal hale getirir diye konuştu. Yasa tasarısı, CHP ve MHPnin büyük tepkisini çekmişti. Muhalefet tasarının yakın bir gelecekte, eğitimde de bu yasayı takiben Türkçe dışındaki dillerde de eğitim yapılmasının önünü açarak ülke bütünlüğüne büyük zararlar vereceğini belirtmişti.
