KÜRESELLEŞME KARŞISINDA ULUS-DEVLET

KÜRESELLEŞME KARŞISINDA ULUS-DEVLET

İletigönderen gamze köse » Pzt Ara 21, 2020 21:46

Bu yazıda Prof. Dr. Cihan Dura’nın “küreselleşme karşısında ulus-devlet” başlıklı yazısının bir özetini sunacağım.

Önce bazı temel kavramlar:

Ulus-devlet: kendi halkının çıkarlarını her şeyin üstünde tutan, temel hedefleri ulusun çağdaşlaşması, ülkenin sanayileşmesi ve gelişmesi, sosyal adaleti gerçekleştirmek olan, devlettir.
Merkez “ileri derecede sanayileşmiş ve gelişmiş, dünya ekonomisine ilişkin kararlarda etkili olan, G-7 olarak bilinen ülkelerdir”. Derin-Merkez; Merkez’in içinde asıl güç kaynağı ve gerçek karar merkezi olup, dünyadaki servetin çok büyük bir kısmını elinde tutan, az sayıda Amerikalı sermayedar ve büyük bankerler grubudur. Çevre “küresel kararları ve koşulları etkileme gücü olmayıp, bunlara sadece boyun eğme konumunda olan” tüm diğer ülkelerdir.

Küreselleşme “dünya çapında bir toplumsal ilişki yoğunlaşması”dır. “Yeni sömürgecilik”tir, yeni emperyalizmdir. Ulus-devlete karşıdır. Ulus-devletin yerine kendi devletini oluşturmayı hedefler. Derin-Merkez’in hedefi, ulus-devletlerin yerine Derin-Merkez’in çıkarlarıyla uyumlu devletler oluşturmaktır.

İlk kez Alman İktisatçısı F. List tarafından kullanılan “merdiveni itmek” deyimi; sanayileşmiş bir ülkenin, zenginliğin doruğuna ulşınca, başka ülkelerin kendi bulunduğu mertebeye erişmesini engellemek için, oraya tırmanmasını sağlayan “merdiveni itmesi” (kendi uygulamış olduğu politikaları kullanmasını engellemesi) anlamına geliyor.
Ulus-devlet anlayışını benimsemiş toplumların sanayileşmeleri, güçlü ve âdil bir toplum yaratma süreçleri küreselleşme yoluyla engellenmiştir.

Ulus-devleti olumsuz etkileyen bir diğer faktörde; internettir. Derin-Merkez lehine Internet “dünya ölçeğinde tek bir pazar” oluşturuyor. Bilgi teknolojisine sahip ülkeler; (ABD, Almanya, Japonya gibi) çevre ülkelerinin ulusal pazarlarını küçültmek istiyorlar, ve bu amaçla ticaretin Internet ortamına taşınmasını amaçlıyorlar. Sonuç olarak; çevre ülkeler hem sanayileşemiyorlar hem de kazanılmış haklarını küreselleşme yüzünden kaybediyorlar.

Küreselleşme Derin-Merkez’in ve onun kolladığı Merkez ülkelerinin lehine işliyor.

Yazıda ayrıca bazı hükümlere ulaşılmış, önerilerde bulunulmuştur. Bu önerilerden biri zikredilmeye değer: “Çevre ülkeleri, tabiî Türkiye de, Merkez’in istediği biçimde bir küreselleşmeye karşı direnmeli, âdil bir küreselleşme için mücadele etmelidir. Çünkü bu yaşadığımız, küreselleşme değil, bir “konikleşme”dir. Çevre ülkeleri uzun bir süre daha ulus-devlet modelini korumak zorundadır. Tabiî Türkiye de…”

Kaynak: Cihan Dura, “Küreselleşme Karşısında Ulus-Devlet”, http://www.cihandura.com/tr/makale/kuer ... iQ0B-bxJ5A
Kullanıcı küçük betizi
gamze köse
Üye
Üye
 
İletiler: 47
Kayıt: Prş Oca 12, 2012 16:30

Re: KÜRESELLEŞME KARŞISINDA ULUS-DEVLET

İletigönderen Gönül Pınar Atacı » Prş Ara 24, 2020 14:19

Tebrikler sevgili hocamız Prof.DURA. Teşekkürler sevgili Gamze KÖSE.
Kullanıcı küçük betizi
Gönül Pınar Atacı
Üye
Üye
 
İletiler: 1285
Kayıt: Sal Ara 01, 2015 9:02

Re: KÜRESELLEŞME KARŞISINDA ULUS-DEVLET

İletigönderen gamze köse » Prş Ara 24, 2020 22:30

Bizlerden de tüm okuyuculara teşekkürler...
Kullanıcı küçük betizi
gamze köse
Üye
Üye
 
İletiler: 47
Kayıt: Prş Oca 12, 2012 16:30


Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x