Lagendijk, İzmirdeki konuşmasında CHPye yaptığı eleştirinin Avrupa konusunda politika üretmemek olduğunu söyleyerek, Türk Parlamentosunda Avrupa reformlarının tarafında olan tek parti AKP gibi görünüyor. Türkiyede Avrupa taraftarı olan bir sol parti görmeyi de gerçekten istiyorum dedi.
Lagendijk AB Haber-ANKAya yaptığı açıklamada, Dokuz Eylül Üniversitesindeki konferansında CHP hakkında söylediklerine bir çok tepki geldiğini belirtti. Lagendijk, CHPnin tam bir felaket olduğu ve Avrupalı sosyal demokratların CHP'den utanç duyduğu şeklinde bir açıklamasının olmadığını ifade ederek şunları söyledi:
Söylediklerim, burada da tekrar etmek istiyorum. Avrupa perspektifinden Türk partilerine baktığımız zaman AKP ve CHP arasında belirgin bir farklılık var. AKP Türkiyeyi Avrupaya yaklaştıracak reformlar gerçekleştirdi. Son yıllarda yapılan bu reformlar, 301. madde gibi, vakıflar kanunu gibi.. Konuşmamda söylediğim, CHPnin Avrupa politikasını görmememizdi. Sadece ben değil, Sosyal Demokrat diğer arkadaşlarım da göremiyor. Bu, CHPnin Avrupa politikasını göremememiz, CHP üzerindeki ilk eleştirimizdi. Türk Parlamentosunda Avrupa reformlarının tarafında olan tek parti AKP gibi görünüyor.
Türkiyede Avrupa taraftarı olan bir sol parti görmeyi de gerçekten istiyorum.
-TÜRKİYE ABYE GİRMEK İSTİYORSA, İÇ İŞLERİNE KARIŞMAK GÖREVİMİZ
Açıklamalarına ilişkin olarak aldığı ikinci eleştirinin Avrupalı bir politikacı olarak Türkiyenin iç işlerine karıştığı yönünde olduğunu dile getiren Lagendijk, şöyle konuştu:
Bence Türkiyenin Avrupa Birliğine erişim sürecinde yanlış anlamalar var. Türkiye ABye katılmak istiyorsa, Avrupa ülkeleri kulübüne katılmak istiyorsa, AB de sizi gözleyecek. Bu tek taraflı bir süreç değil. Eğer katılmak istiyorsa, kulüp de sizin politikalarınıza karışır. Sadece ben değil, diğer arkadaşlarım, Avrupa Komisyonu Türkiyede neler olduğunu gözlüyoruz. Türkiyenin katılım süreci için iyi olmadığını düşündüğümüz gelişmeler olduğunda da bunları ifade ediyoruz. Avrupa Türkiye Delegasyonunun başkanı olarak gerektiği zaman hem AKP hem de CHP hakkında, ABye katılım için iyi olmadığını düşündüğümüz gelişmeler kaydedildiğinde eleştiri yapmak benim görevim. Türkiyenin içişlerine katılmamam konusundaki eleştirilere gelince, Türkiyenin içişleri, Türkiye katılım sürecindeyken Avrupanın politikaları anlamına geliyor, bu yüzden biz Avrupa politikacıları bunlara müdahale etmek zorundayız.
Eleştirilerinin sadece tek bir partiye yönelik olmadığını, hükümeti de gerektiği zaman eleştirdiklerini vurgulayan Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü:
-SADECE CHPYİ ELEŞTİRMİYORUZ
İzmirdeki konuşmamda CHPnin Avrupa politikalarını eleştirdim ama aynı zamanda AKPnin bazı politikalarını da eleştirdim. Ben, Avrupa perspektifinden bakıyorum ve herhangi bir parti iyi bir şey yaptığında onu takdir ederken, kötü bir şey yaptığında ise onu eleştiriyorum. Örneğin, 2 Mayıs konuşmamda, 1 Mayıs olaylarından bir gün sonra, AKPnin Taksimdeki 1 Mayıs olaylarını çok kötü bir şekilde yönettiklerini ifade etmiştim. Taksimde neden o kadar çok polis gücü kullanıldığını anlamadığımı ifade etmiştim. Bu, sadece, hükümeti de gerektiği zaman eleştirdiğimizi gösteren bir örnek.
-GELECEKTE AVRUPADAN GELEN DAHA ÇOK ELEŞTİRİ GÖRECEKSİNİZ
Gelecekte, Avrupadan gelen daha çok eleştiri göreceksiniz. Hem benden, hem arkadaşlarımdan. Çünkü Türkiyeyi çok yakından takip ediyoruz. Bence, yaptığımız Türkiyedeki demokrasiyi korumaya çalışmak. Bir parti iyi bir şey yaptığında, ya da bir diğeri kötü bir şey yaptığında bunları ifade etmek bence Avrupa politikacıları olarak bizim görevimiz. Bundan hoşlanmayan bazı Türk politikacılar olabilir ama bu ABye üye olmanın bir parçası. Umuyorum ki, gelecek yıllarda tüm partiler için eleştiri konuşmalarından daha çok takdir konuşmaları yaparız.
