Laik Diyanetten Laiksiz Diyanete!

Laik Diyanetten Laiksiz Diyanete!

İletigönderen gamze köse » Cum Eyl 17, 2021 10:30

Resim


Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi, kuruluş kanunu olan 429 sayılı Kanun’da “İslam dininin itikat ve ibadet alanıyla ilgili işleri yürütmek ve dini kurumları idare etmek” şeklinde ifade edilmiştir. Ülkedeki tüm cami ve mescitlerle bunların görevlilerinin idaresi Başkanlığa verildiği gibi tekke ve zaviyelerle bunların görevlisi olan şeyhlerin idaresi de Başkanlığa verilmiştir. 1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılması ile birlikte bunlara dair hususlar Başkanlığın görev alanından çıkarılmıştır.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı resmi web sitesinden aldığım bu ifade aslında son zamanlardaki tüm gerçekliği gözler önüne sermektedir. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptığı açıklamaların toplumumuz tarafından bilerek ve isteyerek tartışılmasının sağlandığını düşünmekteyim.

Yeni Anayasaya gidecek yol için; Laik olmayan ‘yeni’ bir Diyanet İşleri Başkanlığı ve bir sonraki adımda da 1925 yılında kapatılan tekke ve zaviyelerin yeniden açılması tartışılacak.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kurmuş olduğu bu kurumun daha çok zarar görmesi, kurumun saçmalıklarla itibarsızlaştırılması, kurumun laikle çatıştırılarak laik kesimin tepkisine binaen kurumun kapatılması veya kurumun laikliğe aykırı söylemleriyle laik olmayan yeni bir kurum inşa edilmesi birilerinin hayalleri olabilir. Veya tekke ve zaviyelerin yeniden açılması için de, Mustafa Kemal ATATÜRK’e düşman kesimin sürekli dini değerlerinin kaşınması için laiklik karşıtı açıklamalar yapılabilir.

Peki, neydi bu Laiklik ilkesi?

Kısaca; din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ile toplumun din ve ibadet özgürlüğüdür.

O zaman akla şu soru geliyor: Diyanet, dinin devlet işlerinde kullanılmasını, dine dayalı ‘İslami’ bir devletin yaratılmasını ve toplumda din ve ibadet özgürlüğünün yok edilmesini mi istiyor?

Zamanla göreceğiz!

Gamze KÖSE
En son gamze köse tarafından Pzr Eyl 19, 2021 20:46 tarihinde düzenlendi, toplamda 3 kez düzenlendi.
Kullanıcı küçük betizi
gamze köse
Üye
Üye
 
İletiler: 47
Kayıt: Prş Oca 12, 2012 16:30

Re: Laik Diyanetten Laiksiz Diyanete!

İletigönderen Gönül Pınar Atacı » Pzr Eyl 19, 2021 11:38

Çok özlü ve temelli, tamamen somut ve nesnel, her zaman önemli ve değerli saptamalar, düşünceler ve sonuçlar. Sevgili Gamze’ni gerçek ATATÜRK’cü yüreğine, öpülesi güzel ve zarif eline, üstün ve özgün kalemine tüm sevdikleri ve sevenleri ile beraber en uzun bir boyu sağlık ve bağışıklık, esenlik ve mutluluk, utku ve umut dileklerimle selamlar, sevgiler, saygılar.
Kullanıcı küçük betizi
Gönül Pınar Atacı
Üye
Üye
 
İletiler: 1285
Kayıt: Sal Ara 01, 2015 9:02


Şu dizine dön: Sizin Makaleleriniz

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x