Kripto para dünyasının akla ilk gelen alternatif altcoinlerinden olan litecoin, tıpkı bitcoin gibi aşırı değer kazanan fiyatları ile dikkat çekmektedir. 1 ay gibi kısa sürede yüzde 300 değer kazanan litecoin nedir, nasıl üretilir konusunda detaylı bilgileri bu yazıda sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Kripto para denildiği zaman akla bitcoin geliyor olsa bile, en az onun kadar kıymetli daha birçok çeşit bulunuyor. Bitcoinin kardeşi olarak tanımlanan litecoin ise bu kripto paralardan birisi. 2017 yılında ani ve aşırı yükselen fiyatları ile dikkat çekmiştir. Ayrıca bitcoin fiyatının pahalılaşması sonrasında en iyi alternatiflerden biri olarak karşımıza çıkmıştır.
Litecoin, son zamanlarda yaratıcısı Charlie Lee’nin ilginç açıklamaları ile gündeme gelmiştir. Çünkü elindeki bütün litecoinleri satmış ve kripto para piyasasının amacının dışına çıkmaya başladığını söylemiştir. Doğal olarak litecoin fiyatlarında düşüş olarak karşımıza gelen bu açıklama, daha sonra etkisini kaybetti desek yeridir. Çünkü birkaç küçük düşüş sonrasında yeniden değer kazanmayı başarmıştır.
En iyi alternatif coinlerden olması ve fiyatlarındaki yükseliş trendi nedeniyle litecoin nedir, nasıl kullanılır gibi sorular sıklıkla sorulmaya başlandı. Aynı zamanda üretim işi nasıl yapılır merak eden birçok kişi de bulunuyor. İşte sizlere bu soruların cevapları:
Litecoin Nedir?
Litecoin, bitcoinin açık kaynak kodlu yazılımından esinlenilerek üretilen ilk altcoindir. Aynı zamanda bitcoin için altın benzetmesi yapılırken, litecoin için gümüş tanımı kullanılmaktadır. Kısaltması LTC’dir ve 13 Ekim 2011 tarihinde ortaya çıkmıştır. İlk başta yaratıcısının ismi gizli tutulmuştur; ama daha sonra Google mühendisi olan Charlie Lee olduğu belirlenmiştir. Litecoin fiyatlarının, üretiminden yaklaşık 2 yıl sonra gösterdiği yükseliş, dikkat çekmesini sağlamıştır.
Tıpkı bitcoin gibi merkezi bulunmayan litecoin de açık kaynak kodlu küresel bir ödeme ağıdır. Charlie Lee’nin elindeki bütün litecoinleri satmasının nedeni de burada gizlidir. Lee’ye göre kripto paralar; küresel bir ödeme yöntemi olarak kabul görmesi amacıyla üretilmiştir. Ama şu anki kullanım şekli, fiyatlarındaki hızlı artıştan yararlanarak ve spekülasyon yaparak, para kazanmaya dönüşmüştür. Lee bu nedenle elindeki bütün litecoinleri satmıştır.
Litecoin nedir daha iyi öğrenebilmek için bilmeniz gereken birkaç konu bulunmaktadır:
Litecoinin Yaratıcısı Kimdir?
Her ne kadar bitcoinin yaratıcısı kendini bir sır gibi saklasa da litecoin için aynı şey söz konusu olmamıştır. Charlie Lee, bitcoine olan merakının artmasıyla birlikte bir araştırmaya girişmiş ve sonucunda litecoini üretmiştir. İlk başta asıl amacı bitcoinin kodunu öğrenmek olsa da sonradan litecoini piyasaya sürmeye karar vermiştir.
Charlie Lee, bir Google mühendisidir ve bir dönem kendisinin gerçek Satoshi olduğu düşünülmüştür. Twitter hesabını “satoshilite” ismiyle kullanması nedeniyle bu görüşler güçlenmiştir. Coinbase isimli kripto para borsasının eski mühendislerinden olması da bu görüşün güçlenmesinde etkili olmuştur. Ama sonraları kendisi tarafından yapılan bir açıklama ile Satoshi olmadığı kesinleşmiştir.
Litecoin Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Kripto para dünyasının ilk altcoini olan litecoin, bitcoinin açık kaynak kodlu yazılımı ile geliştirilmiştir. Charlie Lee tarafından yaratılan litecoin, bitcoine olan ilginin artmaya başlaması ile ortaya çıkmıştır. Lee, 2011 yılında bitcoinle ilgilenmeye başlamıştır ve kısa bir süre sonra litecoini piyasaya sürmüştür. Amacının yeni bir kripto para yaratmak değil, bitcoinin kodunu öğrenmek olduğunu söylemiştir. Buna karşın şu an litecoin, en az bitcoin kadar popüler olmuştur.
Litecoinin daha iyi bir altcoin olabileceğine karar veren Charlie Lee, kodunu herkese açık hale getirerek kullanıma sunmuştur. Bu sayede bitcoine alternatif ve bazı yönlerde ondan daha iyi olan bir altcoin ortaya çıkmıştır.
Litecoin Nasıl Üretilir?
Litecoinin üretim mantığı, bitcoin protokolü üzerine kuruludur. Buna karşın bazı farklılıkları bulunmaktadır. Litecoin, Scrypt algoritması kullanılarak geliştirilmiştir ve günümüzde ASIC minerlar ile üretilmektedir. Buna karşın ASIC miner üreten firma sayısı çok azdır ve ülkemize girişleri zordur. Yani litecoin üretimi yapmak, ciddi bir sorundur. Bu nedenle birçok kişi, cihaz almadan madenciliğinin yapılıp yapılamayacağı konusunu araştırıyor. Ama bunun pek mümkün olmadığı biliniyor.
Litecoinin üretim miktarı, 83 milyon adet ile sınırlandırılmıştır. Üretimindeki zorluklardan birisi de budur. Dolaşımdaki miktarının artması, cihazlara sahip olsanız bile zordur. Çünkü bir kripto paranın dolaşımdaki miktarının artması ile üretimi de zorlaşmaktadır. Bu nedenle Cloud Mining ismiyle bilinen cihaz kiralama işi ortaya çıkmıştır. Ama burada dikkat edilmesi gereken nokta, titan zinciri şeklinde olan bir gruba katılmamanızdır. Bu şekilde birçok dolandırıcılık vakasından uzak durmuş olursunuz.
Litecoin üretimi hakkında bilgi sahibi olmak için bilinmesi gereken birkaç konuya daha göz atalım:
Litecoinin Blok Zinciri Nedir?
Litecoin, bitcoine göre daha sık blok oluşturabilmektedir. Bu nedenle daha hızlı ve çok sayıda işlemin yapılması desteklenmektedir. Bu nedenle de litecoinin blok zinciri daha gelişmiş özelliklere sahiptir. Litecoin blok zinciri ile ilgili olarak bilinmesi gereken bir diğer nokta ise SegWit işlemi geçirmiş olmasıdır. SegWit ile litecoin işlem hacmi kapasitesi arttırılmıştır ve protokolünde değişikliğe gidilmiştir. Hatta bitcoinde uygulanacak bu işlem öncesinde, litecoin bir denek olarak kullanılmıştır.
2017 yılının Nisan ayında litecoinde SegWit süreci başlatılmış ve başarı ile sonuçlanmıştır. Mayıs ayında bu işlemin etkisi ile litecoinde yükseliş gözlenmiştir. Ayrıca Lightning Network isimli bir sistem ortaya çıkmış ve işlemlerin yoğunluğuna bağlı olarak yaşanan sorunların çözülmesi konusunda büyük bir adım atılmıştır.
Lightning Network Nedir?
Blok zinciri üzerinde yapılan değer transferi işleminin, yoğunluk nedeniyle zaman alması ve komisyonlar nedeniyle oluşan problemleri çözen bir sistemdir. Lightning Network, değer transferi sırasında devreye girerek bir ödeme kanalı görevi görüyor. Bu sayede işlem, sorunsuz ve hızlı bir şekilde çözülmüş oluyor.
Lightning Network sayesinde anlık yapılacak yüksek miktarlı transfer işlemleri; güvenli, hızlı ve ucuz bir şekilde gerçekleşiyor. Kripto paralarda zamanla oluşması beklenen uzun zaman gerektiren transfer işlemi sorununu çözmeye yarayan bir teknoloji olarak da tanımlanıyor. Lightning Network ile gelen bir yenilik ise akıllı kontratlar ve atomik takaslar olmuştur.
Akıllı Kontratlar ve Atomik Takaslar Nedir?
Litecoinde SegWit ile ortaya çıkan Lightning Network’ün meyvelerinden olan akıllı kontratlar, geleceğin önemli takas sistemlerinden olabilir. Akıllı kontratlar, bireysel ödemeler için blok içi zincirleme işlemine gerek duyulmadan milisaniyeler içinde işlem imkanı sunmaktadır. Yani iki litecoin sahibi arasında anında ödeme yöntemi ile takas işleminin gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Atomik takaslar ise üçüncü bir kişiye gerek duyulmaksızın, heterojen bir blok zincire ulaşma kuralı ile zincirleme dışında gerçekleşen işlemler sağlamaktadır. Bu iki ürün sayesinde kişiler arasında yapılacak transfer işlemlerinde çoklu imza oluşturulur ve kişiler kendilerine özel anahtarları kullanarak transfer işlemlerini blok zincirine işlenmeden gerçekleştirmiş olurlar.
Litecoin Nasıl Kullanılır?
Litecoin, tıpkı bitcoinde olduğu gibi geleceğin ödeme sistemlerinden olabilecek bir kripto paradır. Her ne kadar birer yatırım aracı olarak görülseler bile yaratılma mantıkları, herhangi bir aracı kuruma gerek duyulmaksızın ödeme işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesidir. Litecoinin Lightning Network, akıllı kontratlar ve atomik takas gibi ürünleri sayesinde, küresel ödeme ağı olarak benimsenmesinde diğerlerine göre artı yönleri olduğu da görülmektedir.
Litcoinin ilerleyen zamanlarda kullanım şeklinin, iki kişi arasında milisaniyeler içerisinde takas yapma temeline dayandığı bilinmektedir. Yani siz A kişisinden araba almak istediğiniz zaman, oluşturacağınız litecoin akıllı kontratları sayesinde anında işleminizi gerçekleştirebileceksiniz. Bu kontratların, büyük bir blok zinciri teknolojisi ile kontrol ediliyor ve güvenliği sağlanıyor olması nedeniyle dolandırıcılık olaylarına kapalı bir sistem olduğu bilinmektedir.
Litecoin Ne İşe Yarar?
Kripto paraların hepsinin çıkış mantığında olduğu gibi litecoin, kişiden kişiye, aracısız ödeme aracıdır. Hatta aldığı geliştirmelerle birlikte diğerlerine göre bu konuda daha ön planda olan bir kripto paradır. Litecoin sahip olduğu benzersiz özellikleri sayesinde milisaniyeler içerisinde transfer işleminin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Böylece “tıkla-gelsin” mantığıyla alışveriş yapmamızı sağlayacaktır.
Litecoinin gelecekte akıllı kontratları sayesinde birçok kuruluş tarafından kabul göreceği de düşünülüyor. Çünkü oldukça kısa sürede güvenle gerçekleştirilen transfer işlemlerine olanak sağlıyor. Yaratıcı Charlie Lee’nin korktuğu başına gelmezse litecoin de yakın zamanda kabul görecek bir kişiden kişiye ödeme aracı olacaktır.
https://youtu.be/F8IsHxg7CFM
Kaynak: Bilgihanem.com