Meclis LGBTT Örgütlerini Muhatap Almalıymış

ARI, TESEV, Açık Toplum Vakfı, HYD, Genç Siviller, GTP, SODEV, Bianet, STGM, TÜSEV, MAZLUMDER, STEP, LGBTT, Barış ve Kardeşlik Forumu, Türk Demokrasi Vakfı, LDP, Küresel BAK vesaire...

Meclis LGBTT Örgütlerini Muhatap Almalıymış

İletigönderen Ram » Cum Haz 26, 2009 22:21

DTP'li Tuncel ve Birdal ile CHP'li Sevigen Meclis'in LGBTT hakları konusunda bilgisiz olduğunu söylediler. Sevigen birbirimizi tanımamız gerek derken, Tuncel sorunun kaynakları belirlemediğimiz sürece çözüme ulaşamayız dedi. Tuncel "LGBTT'lerin haklarının yok sayılmasının kökeninde erkek egemen zihniyet var" diye ekledi.

17. LGBTT Onur Haftası kapsamında düzenlenen "Anaakım Politika gündeminde LGBTT'ler" panelinde konuşan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır milletvekili Akın Birdal, "Türkiye cumhuriyeti ayrımcılık üzerine inşa edilmiştir" dedi ve ekledi:

"Meclis'te lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüeller (LGBTT) ve eylemleri hakkında bilgisizlik var. Bu nedenle LGBTT konusunda eşitlikçi ve özgürlükçü bir fikri benimsemek öncelikli hedefimiz" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Mehmet Sevigen'in de katıldığı panelde konuşan DTP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel de "LGBTT'lerin örgütlü mücadelesinin bu sorunun çözümündeki en önemli unsur olduğunu" söyledi.

Sevigen "sayı", Tuncel "icraat" dedi

Bugün saat 15.00'te X-Large Club'da yapılan panelin kolaylaştırıcılığını Birgün gazetesi yazarı Kürşad Kahramanoğlu yaptı. "Uzun yıllar İngiltere'de yaşadığını ve LGBTT konularında siyasetçilerin geçirdiği dönüşümü görme fırsatı olduğunu" anlatan Kahramanoğlu, "Türkiye'deki siyasetçilerin LGBTT hakları konusundaki tutumlarının insan hakları çerçevesinde düşünüldüğünde değişmek zorunda olduğunu" ifade etti.

Birdal'ın Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda LGBTT'lerle ilgili çalışma grubu oluşturmak için parlamentoyu cinsel ayrımcılık konusunda bilgilendirmek gerekir" şeklinde konuştuğu panelde Sevigen de "Anayasayı değiştirmekle sorunun çözülmeyeceğini" söyledi.

"LGBTT'lere yönelik ayrımcılık daha toplumsal ve zihinlerde yer etmiş bir sorun. Bunun için çalışmaları bu yönde yürütmek, gerekli eğitim çalışmalarını yapmak zorundayız. Bu oturuma gelmeden önce benim de aklımda LGBTT varoluşuna dair çok fazla şey yoktu" diyen Sevigen konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Meclis bu konuda oldukça bilgisiz. Ben kendi adıma arkadaşlarımı bilgilendirmeye çalışacağım ve bir dahaki seneye daha fazla insan buraya geleceğiz."

Bunun üzerine Tuncel, "Meselenin sayı meselesi olmadığını" ifade etti:

"Bunun kaynağı ataerkil sistemin baskıcı üslubu. Sorunun kaynağını belirlemek ve bu doğrultuda çalışmak şart. Örgütlü mücadele bu nedenle çok önemli. Lambdaistanbul olsun, Diyarbakır Piramid LGBTT gibi oluşumlar anahtar görevi görecekler. Bu nedenle Meclis'in ayrımcılık konusunda yapacağı çalışmalarda LGBTT örgütlerine de danışması gerekiyor."

"Kadın örgütlerinin de benzer talepleri olduğunu ve LGBTT hareketiyle benzer süreçlerden geçtiğini" kaydeden Tuncel, "İki hareket birlikte hareket etmeyi sürdürmeli" dedi.

Tuncel, Sevigen'in "Türkiye'de faşizm diye bir şey kalmadı. Hepimizin üstüne yağmur yağıyor" sözü üzerine "O yağmurda ilk şemsiye açan CHP olur, merak etmeyin" dedi.

DTP'nin LGBTT haklarının parti politikalarında yer aldığını belirten Tuncel, "sosyal konular parti programlarına dönüştürülmüyor. DTP programında olmasına rağmen LGBTT haklarıyla ilgili talepler ya da eylemler pratiğe dönüştürülmüyor" dedi.
Kaynak:
İm (Kod): Tümünü seç
http://www.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/115501-tuncel-meclis-lgbtt-orgutlerini-de-muhatap-almali



LGBTT Nedir¿?

Açılımı "Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel" eşcinsel örgütler topluluğudur. Avrupa Birliği tarafından fonlanmakta olan "Antalya Gökkuşağı Eşcinsel Oluşumu", "Kaso Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar" ve "Dayanışma Derneği", "Kaos GL İzmir", "KAOSİST Eşcinsel Sivil Toplum Girişimi", "Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği", "MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu", "Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği" örgütleri tarafından kurulmuştur. Türkiye üzerindeki örümcek ağındaki oluşumlardan biridir ve ağın hizmetindeki diğerlerinden istikrarlı olarak destek alır. Üniversitelerde de yayılmaya başlayan örgütlenme, görünürde "üçüncü, dördünce, beşinci ..." cins kimlikler istemektedir. "İnsan hakları", "mülteci sorunsalı", "Kürt sorunu" gibi meselelerle de ilgilenen ve raporlar düzenleyip yayınlayan örgütlenme, "demokratik", "özgürlükçü", "çok sesli" ve "çok kimlikli" bir toplum için çalıştıklarını belirtmiştir. Türk usulü askerliğe de karşı çıkan örgütlenme, düzenledikleri sivil! eylemlerinde askerlik karşıtı yaymaca ve kışkırtmalarda bulunmaktadır.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Re: Meclis LGBTT Örgütlerini Muhatap Almalıymış

İletigönderen Deli Haydar » Cmt Haz 12, 2010 22:28

İlk Kürtçe LGBTT
Dergisi Yayında: Hejvin

Radikal Gazetesi / 7 Haziran 2010


Diyarbakır’da kurulan ilk Kürt LGBTT (lezbiyen, gay, biseksüel, travesti, transesüel) grubunun Türkçe-Kürtçe yayın organı Hevjin, "Kürt eşcinsel ve transeksüeller vardır" sloganıyla ve BDP Milletvekili Sebahat Tuncer söyleşisiyle çıktı.

Hejvin, en temel amacının, LGBTT bireylerinin toplumsal hayata daha etkin, sorumlu ve yönlendirici katılımının sağlanması, toplumun ise farklı cinsel yönelimlere ve cinsiyet kimliklerinin varlığına yönelik farkındalığının artırılmasını sağlamak olduğu bildirdi.

Hejvin’in aynı zamanda bölgedeki sosyo-politik yapı üzerinden farklı bir dil inşa ederek kendi içinde farklılıklara olan tahammülü artırmayı ve çoksesliliğe katkıda bulunmayı hedeflediği vurgulandı. Hejvin dergisi bu sayısını Baki Koşar’a ithaf ederken, bundan sonraki sayıları da öldürülen bir LGBT bireyine atfedeceği belirtildi.

[img]http://www.hevjin.org/galeri/images/newroz2010_04.jpg[/img]
[img]http://www.hevjin.org/galeri/images/newroz2009_01.jpg[/img]
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21


Şu dizine dön: Türkiye Ağı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x