Melih Gökçek'e suç duyurusu
TKP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tuncay Çelen, Ankara Adliyesi önünde bir basın açıklaması düzenleyerek Melih Gökçek ve bazı belediye kurumlarının yöneticileri hakkında pek çok başlıkta suç duyurusunda bulundu.
soL (ANKARA) Türkiye Komünist Partisi (TKP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tuncay Çelen, öğle saatlerinde Ankara Adliyesi önünde TKP ve Yurtsever Cephe üyelerinin de katılımıyla bir basın açıklaması düzenledi. Çelen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve bazı belediye kurumlarının yöneticileri hakkında savcılığa suç duyusunda bulunacağını açıkladı ve gerekçelerini sıraladı. Açıklamada Yurtsever Cepheli Hukukçular da yer aldı.
Çelen, Melih Gökçek'in yanı sıra EGO, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ve ASKİ kurumlarının yönetim kurulu üyelerini ve genel müdürlerini pek çok başlıkta kamuyu zarara uğratmakla suçladı. "Gökçek ve takımının, pervasızca gözümüzün içine bakarak işledikleri ve işleyecekleri suçların suç sayılmaması, denetimden geçmemesi için İdari Yargılama Usulleri Kanunu'nun değiştirilmesini talep edecek kadar gözü dönmüştür" diye konuşan Çelen, bu kişilerin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 257. maddesi uyarınca yargılanmaları için suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Sözkonusu madde, "Görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kişilerin mağduriyetine ve kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadesini içeriyor.
Suç duyurusunda değinilen fiiller açıklamada şöyle sıralandı:
"Başkent Doğalgaz A.Ş., abonelerine fahiş fiyatla sayaç satarak abonelerden mükerrer ve fazla tahsilatta bulunmuştur ve abonelerinden peşin aldığı doğalgaz bedellerini BOTAŞ'a ödemeyerek doğalgaz fiyatlarının yükselmesine neden olmuştur.
"EGO Genel Müdürlüğü 2004 yılında abonelerden mevzuata aykırı olarak fazla bağlantı bedeli tahsis etmiştir
"Gökçek, Büyükşehir Belediyeleri Yasası'na aykırı olarak merkezi ısıtma sistemleri yerine kombili sistemi teşvik etmiş, böylelikle abone sayısını artırarak karını artırmayı amaçlamıştır.
"Kombiye dayalı sistemle, doğalgaz tüketimine ilişkin güvenlik hizmetlerinin sorumluluğu bireylerin sırtına yüklenmiştir. Bu anlayışla, yılbaşında yaşanan doğalgaz ve duman zehirlenmelerinin önü açılmıştır.
"ASKİ kendi görevlerini yerine getirmek yerine alt-üst geçip yapımına kaynak ayırmış ve borçlanmış, su ile ilgili altyapıların ihmali nedeniyle Ankara halkı önce susuz bırakılmış, sonra da damacana suyu almak zorunda bırakılarak ek harcama yapmaya mahkum edilmiştir.
"Her ASKİ abonesinden atık su bedeli tahsil edilmesine karşın AKP Genel Merkezi binasından bu bedel tahsis edilmemektedir.
"Sayıştay denetçilerinin tespit ettiği üzere Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) kompleksinin 7 yıllık kirası alınmayarak kamu 37 milyon 734 bin TL zarara uğratılmıştır.
"Ankara halkı da sandıkta hesap sormalıdır"
Suçlamalarına ilişkin belgeleri içeren CD'leri gazetecilere de dağıtan Çelen, tüm bu gerçekler ortadayken yerel seçim döneminde seçmenin ilgisinin başka yöne çekildiğini, belediye başkan adayları Melih Gökçek ile Murat Karayalçın arasındaki atışmaların "cambaza bak" işlevi gördüğünü söyledi. Çelen, yargı sürecinin dışında yerel seçimlerin de önemine işaret ederek, "Ankara halkını, AKP iktidarının himayesinde bu suçları işleyen Gökçek ve takımından sandıkta da hesap sormaya çağırıyoruz" sözleri ile açıklamasını sonlandırdı.
Vatandaşların ilgi gösterdiği ve alkışlarla desteklediği açıklamanın ardından Çelen, Adliye binasına girerek suç duyurusunu gerçekleştirdi.
-----
Kaynak: soL, 18 Şubat 2009