
Genel seçimlerin ardından AKPye cumhurbaşkanlığı seçiminde verdiği destekle Cumhurbaşkanı Abdullah Güle Çankayanın kapısını aralayan ve bu nedenle de eleştirilere hedef olan MHP, uzlaşmacı ve hoşgörülü muhalefet anlayışını 2008 yılında da sürdürecek.
AKPnin yeni yılla birlikte başta TCKnın 301 ve 221. maddeleri ile yeni anayasa çalışmaları olmak üzere tartışmalı konuları Meclis gündemine getirmesi beklenirken, MHP de 301 ve 221. maddelerde değişiklik planlarına karşı çıkıyor.
MHP, anayasa çalışmalarında tartışmalara yol açan türban konusunda ise AKPye destek vermeye hazırlanıyor. MHP Grup Başkan vekili Mehmet Şandır, partisinin muhalefetinin öncelikle milli görüş karakterli olacağını belirterek ülkemizin bölünmez bütünlüğüyle ilgili konularda ödün vermeyiz. Ancak 2008 yılında da ülke sorunlarıyla ilgili sorumlu, uzlaşmacı, hoşgörülü bir muhalefet örneği sergileyeceğiz dedi.
TBMMde, yeni yılla birlikte uzun süredir tartışılan TCKnın 301. maddesi, PKKyı dağdan indirme planları çerçevesinde gündeme gelen 221. maddesinde değişiklik ve anayasa çalışmalarının yeni yılla birlikte ele alınması beklenirken, muhalefet partileri de tartışmalı konulara karşı izleyecekleri stratejileri belirliyor.
22 Temmuz seçimlerinin ardından, seçim meydanlarındaki tavrının aksine, AKPye karşı başta cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere ılımlı bir muhalefet örneği sergileyen MHP, aynı tavrını 2008 yılında da sürdürecek.
MHP Grup Başkan vekili Mehmet Şandır, partisinin izlediği tutum nedeniyle Türkiyenin kaos ortamından kurtulduğunu ve krize yol açan pek çok tartışmalı konudan uzaklaştığını belirterek 2008 yılında nasıl bir muhalefet anlayışında olacaklarını şöyle dile getirdi:
MHPnin muhalefeti öncelikle milli görüş karakterli olacak. Ülkenin milletin bölünmez bütünlüğüyle ilgili konularda ödün vermez bir tavır ortaya koyacak. MHP tek başına iktidar iddiasında olan iktidar adayı bir parti olarak ülke sorunlarıyla ilgili sorumlu, uzlaşmacı, hoşgörülü bir muhalefet örneği ortaya koyacaktır.
İktidar partisini doğru yapmaya yönlendirecek, teşvik edecektir. İktidara hazır bir parti olduğumuzu yaptığımız muhalefetle göstereceğiz.
MHP TÜRBANA SICAK
Hükümetin 2008de Meclis gündemine taşımaya hazırlandığı TCKnın 301. maddesi ve 221. maddesiyle ilgili değişiklik planlarına sıcak bakmayan MHP, yeni anayasaya yönelik çalışmalarda tartışma konusu olan üniversitelerde türban serbestisine ise olumlu yaklaşıyor.
Türban sorununun anayasa ile değil toplumsal mutabakatla çözülmesinden yana tavır koyan MHP, hükümetin tartışmalara rağmen türbanla ilgili düzenlemeyi anayasa ile çözmeyi tercih etmesi durumunda da tabanıyla ters düşmemek için destek verecek.
MHP MECLİSTE 2007Yİ NASIL GEÇİRDİ?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin son grup toplantısında, milletvekillerini 22 Temmuz seçimlerinin ardından oluşan 23. dönem meclisinde yaptıkları çalışmalar nedeniyle kutlarken, meclis kayıtlarına göre de, MHP milletvekilleri, 4 aylık süre içerisinde 11 kanun teklifinde bulundu, 224 sözlü ve yazılı soru önergesi verdi.
MHP milletvekilleri Meclis genel kurulunda ise tasarı ve teklifleri üzerinde ve gündem dışı olmak üzere 62 kez kürsüye çıktı. Bütçe görüşmelerinde ise 58 MHP milletvekili söz aldı. MHP, 2007nin son günlerinde ise hem tepkilere yol açan asgari ücret hem de ASELSAN ve TÜBİTAKtaki şüpheli ölümleri, Araştırma Önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.
