MOSSAD İstanbul'da Kuruldu

Kitapları bu bölümde tanıtabilirsiniz.

MOSSAD İstanbul'da Kuruldu

İletigönderen Deli Haydar » Çrş Haz 16, 2010 17:51

MOSSAD İstanbul'da Kuruldu
Dikkat Haber / 15 Haziran 2010


İsrail Gizli Servisi MOSSAD, İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı'ndaki bir dairede kuruldu İstanbul'un göbeğindeki operasyona Shiloah ve Gurion imza attı. Takvim, İsrail Gizli Servisi MOSSAD'ın nerede ve nasıl kurulduğunu açıklıyor.

Yolunuz İstanbul'da İstiklal Caddesi'ne düşerse, Galatasaray Lisesi'ni birkaç yüz metre geçtikten sonra müthiş mimarisiyle duran yapıya dikkatlice bakın: Mısır Apartmanı...

İstiklal müdavimlerinin iyi bildiği ve art nouveau motifleriyle dikkat çeken bina aslında bir tarih. İşte 120 yıllık Mısır Apartmanı, İsrail Gizli Servisi MOSSAD'ın kuruluşuna ev sahipliği yaptı.

Yazar Gürkan Hacır'ın son kitabı "Bizim Hep İnanmamızı İstediler - MA'AMİN"de bu konuyla ilgili detaylar var.

Mısır Apartmanı'nın kuruluş hikayesine gelince; Mimar Hovsep Aznavuryan adlı Ermeni mimarla anlaşan Mısır Prensi Abbas Halim Paşa, o yıllarda Pera olarak adlandırılan yere görkemli bir yapı istedi.

Ermeni Hovsep, Aznavur Pasajı başta olmak üzere Pera'da çok sayıda ünlü binayı yapan mimardı. İnşaatı 5 yıl süren Mısır Apartmanı görkemiyle herkesi kendine hayran bıraktı. Buradan çok özel isimler daire aldı. Bunlardan biri de Sultan V. Mehmet Reşad'ın torunu Cömert Baykent'ti. Cömert Bey'in ilginç bir kiracısı vardı. Dişçi Sami!

Yahudi Sami Günzberg, Osmanlı döneminde sarayın, Cumhuriyet döneminde de tüm devlet adamlarının dişçisiydi: II. Abdülhamid'den Vahideddin'e, Atatürk'ten Celal Bayar'a kadar herkesin dişçiliğini yapmıştı.

Sami'nin ofisi politik kulislerin merkeziydi. Menderes döneminin Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun'un Sami'nin desteğiyle o koltuğa oturduğu iddia ediliyordu.

Bir süre sonra apartman sakinleri arasına çok özel bir isim daha katıldı: Reuven Shiloah...

Shiloah, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda görevli bir memurdu. İsrail'in bölgedeki Müslüman ülkelerle kuracağı ittifakları o belirliyordu. Gizlilik temel esastı... İşte bütün bu yarı diplomatik yarı istihbarat çalışmaları Mısır Apartmanı'ndan yürütüldü. İsrail'in dış güvenlik konseptini ülkenin kurucusu Ben Gurion'la beraber hazırladı.

İsrail Gizli Servisi MOSSAD da bu çalışmaların ürünü olarak Shiloah tarafından İstiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanı'nda kuruldu. Gurion'dan tam destek alan Shiloah, servisin ilk başkanı oldu.

Birçok Ünlü İsim Var

Mısır Apartmanı yıllar sonra şeker tüccarı Hayri İpar'a satıldı. Hayri İpar'ın ölümünden sonra oğlu Ali İpar, birkaç yıl sonra hemen hemen tüm malvarlığını satıp Brezilya'ya yerleşti.

Modacılar Canan Yaka ve annesi Mualla Hanım ile Nedret-Lütfüye hanımlar İstanbul ünlü terzileri olarak yıllarca Mısır Apartmanı'nda müşterilerine hizmet verdi. Apartmanın müdavimleri arasında Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı var. Politikacı Hüsamettin Cindoruk'un da apartmanda ofisi bulunuyor.

Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21

Re: MOSSAD İstanbul'da Kuruldu

İletigönderen Ram » Çrş Haz 16, 2010 22:50

Nutuk'u "çöp değerinde" gören Gürkan Hacır'ın "Dersimin çilekeşi" olduğunu da yakınlarda görmüştük. Kitabı okuyan varsa, yorumuyla ilgileniyorum. Bu kitapta olasılıkla yeni karalamalar vardır; yazar ve cafcaflı tanıtım bu izlenimi veriyor.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Re: MOSSAD İstanbul'da Kuruldu

İletigönderen Deli Haydar » Çrş Haz 16, 2010 23:59

Gürkan Hacır'ın düşünceleri hakkında bilgi sahibi değildim. Ancak kendisi, 7 Mart 2010 tarihli "Neden Atatürk Filmi Yapılamaz" başlıklı yazısı ile niyetini-derdini üç aşağı-beş yukarı açık etmiş. Görmüş, öğrenmiş oldum...

Kitabı okuyanlar bizleri aydınlatırsa sevinirim...
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21


Şu dizine dön: Kitap Tanıtımları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x