MYK Yasasını Eleştiren Yazıma Gönderilen Tekzip MYK yasası hakkında yazdığım eleştirel yazılarımı yayınlayan Güncel Meydan adlı internet sitesine ilgili kurumdan bir tekzip yazısı gönderildi.
MYK Hukuk Bürosundan gönderilen tekzip yazısıyla, MYK Hukuk Bürosunun da kurulmuş olduğunu öğrenmiş oluyoruz.
Böylece kamuoyuyla hiç paylaşılmadan geçirilen bu yasayla ilgili ilk tepkiyi resmi olarak aldım. Kurumu küçük düşürdüğümü ifade ediyorlar, hangi sözüme dayanarak bunu ileri sürebildikleri anlaşılır değildir. Yoksa, anayasaya aykırı şekilde çıkartılan bir yasayı eleştirmek mi küçük düşürmek oluyor; isnat edilen suçlama muğlak bırakılmıştır.
Gönderilen tekzipte,
yasasında yer alan personeldeki ON YABANCI UYRUKLU kimlerdir , bundan hiç söz edilmemiştir. Ancak, bu tekziple faaliyette olduklarını göstermişlerdir.
Anayasaya aykırı olduğunu düşündüğüm yasada sözü edilen on yabancının varlığından hiç söz etmeyen bu tekzip yazısını okurlarımın değerlendirmesine bırakıyorum.
Bir kurumun yasasını eleştirmek nasıl sansürlenir, lütfen bunu bana bir hukukçu izah etsin.
Güncel Meydan’a gönderilen mektubu ve tekzip yazısını değerli okurlarımın bilgisine sunuyorum
(Mahiye Morgül / 18.3.2011)
"Tekzip" From: hukuk@myk.gov.tr To: kuvvai-milliye@hotmail.de Date: Fri, 18 Mar 2011 14:56:30 +0200 Subject: Tekzip GÜNCEL MEYDAN İNTERNET SİTESİNE Sitenizde, 02.01.2011 tarihli “Öğretmen ve Öğrencisiyle Birlikte Satışa Hazırlanan Meslek Liseleri”, 27.01.2011 tarihli “Müjde Eğitimde Demokratik Açılım Geliyor!”, 08.02.2011 tarihli “Üniversitelere Küresel Merkezden Yönetim”, 20.02.2011 tarihli “Eğitimi 10 Amerikalının Ele Geçirmesi Darbe Değil Midir?” ve 24.02.2011 tarihli “Muharrem İnce İzmir’de ‘Demokratik Eğitim Açılımı’ Diyecek” başlıklı yazılar yayımlanmıştır. Haberlerin yazarı Mahiye Morgül’dür. Söz konusu yazılar kamuoyunu yanıltıcı ve Mesleki Yeterlilik Kurumunu (MYK) küçük düşürücü niteliktedir. Yazıda ileri sürülen iddialar mesnetsiz ve gerçek dışıdır. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 9 uncu ve İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 10 uncu maddeleri gereği, MYK ile ilgili asılsız haberlerin internet sitenizin yayınından çıkarılmasını ve ekte yer alan tekzip metninin sitenizin MYK ile ilgili asılsız haberlere yer verilen sayfalarında bir hafta süreyle yayımlanmasının sağlanmasını, aksi takdirde hakkınızda hukuki ve cezai yollara başvuracağımızı ihtar ve ihbar ederiz. Ayrıca, MYK’yı tanıtıcı nitelikteki kısa bilgi notunu dikkatinize sunarız. Ezgi VELDET VELİDEDEOĞLU Başkan a. Hukuk Müşaviri
"Tekzip Metni" TEKZİP Haber sitenizde 23.02.2011 tarihinde yayımlanan, Mahiye Morgül’ün “Eğitimi 10 Amerikalının Ele Geçirmesi Darbe Değil Midir?” başlıklı yazısında Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) yöneltilen iddialar tamamen gerçek dışı olup, bu bilgilerin MYK ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Hiçbir dayanağı olmayan bu yazıyı tekzip eder, kamuoyuna saygı ile duyururuz.T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu http://www.myk.gov.tr
"MYK'yı Tanıtım" Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) MYK meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek üzere 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının (ÇSGB) ilgili kuruluşu olan MYK’nın temel görevi; ulusal mesleki yeterlilik sistemini kurmak ve işletmektir. Kurum bu görevlerini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK), işçi, işveren, meslek kuruluşları ve diğer ilgili kurumlarla işbirliği yaparak yerine getirecektir. MYK Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Sektör Komiteleri ve Başkanlıktan oluşan organlara sahiptir. Kurumun en üst karar organı olan Genel Kurulda sosyal taraf temsilcileri çoğunluktadır. Genel Kurul üyeleri arasında MEB ve YÖK de yer almaktadır. Kurumun yürütme organı olan MYK Yönetim Kurulunda ise kamu ve sosyal tarafların üçer temsilcisi yer almakta olup, her üyenin eşit yetki ve sorumluluğu bulunmaktadır. Sektör Komiteleri yine eşit yetki ve sorumluluk dâhilinde üçlü katılımla teşkil edilmektedir. Sektör Komiteleri, MYK tarafından görevlendirilen kurum ve kuruluşlarca hazırlanan meslek standartlarının ulusal meslek standardı olarak kabul edilebilmesi için inceleme yapan, önerilerde bulunan ve Yönetim Kuruluna sunulmasına karar veren üçlü yapıda oluşturulan komitelerdir. MYK Sektör Komiteleri MEB, ÇSGB, YÖK, meslekle ilgili diğer bakanlıklar ve MYK Genel Kurulunda temsil edilen işçi, işveren ve meslek kuruluşları ile MYK’nın birer temsilcisinden oluşur. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri de Sektör Komitesi çalışmalarına danışman olarak davet edilebilir. Üniversitelerin dışında kalan ve Sektör Komitesi üyesi olmayan, ancak görüşülen konularla ilgili kurum, kuruluş temsilcileri ya da uzman kişiler gündemdeki konularla ilgili görüşleri alınmak üzere toplantılara davet edilebilir. MYK’nın temel görevleri bağlamında, meslek standartlarının belirlenmesi öncelik arz etmektedir. Eğitim ve öğretim programlarının iş piyasası gereklerine göre oluşturulmasında, bireylerin mesleği icra edebilme becerilerinin tespitinde meslek standartları temel teşkil etmektedir. Meslek standardı; bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için, gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normlar olarak tanımlanabilir. Meslek standardını iş dünyasındaki mesleki koşulları tanımlayan, çalışanların yapabilmesi gereken görev ve işlemleri özetleyen metinler olarak değerlendirmek mümkündür. Meslek standartlarının geliştirilme sürecinde; araştırma, inceleme ve analizler ve diğer teknik çalışmaların yapılması gereklidir, ancak yeterli değildir. Bu çalışmalar aynı zamanda ilgili taraflar arasında uzlaşma sürecini içermeli, Devlet, işçi, işveren ve meslek kuruluşlarının konsensüsüyle ortaya çıkmalıdır. Meslek standartları taslakları objektif ölçütlere göre seçilecek kurum/kuruluşlara hazırlatılır, bu taslaklar sektör komitelerinin incelemesinden geçtikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanarak UMS olarak Resmi Gazetede yayımlanır. Meslek standardı formatının uluslararası uygulamalara göre belirlenmesi, mesleğe ilişkin yeterlilik düzeylerinin Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeterlilik seviyelerine ve AYÇ’ye uygun olması benimsenmiştir. Bugüne kadar 12 sektörde toplam 153 adet ulusal meslek standardı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ulusal yeterlilik ise yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılan değerlendirmelerle tespit edilen ve MYK tarafından onaylanarak Ulusal Yeterlilik Çerçevesine (UYÇ) yerleştirilen, bireyin sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinliktir. Meslek standartlarının hazırlanmasını takiben gerçekleştirilecek olan yeterliliklerin hazırlanması süreci yine eğitim ve öğretim kurumları, iş piyasası ve ilgili diğer tarafların katılımıyla gerçekleşecektir. Hazırlanan yeterlilik taslakları MYK sektör komitesinin değerlendirme ve incelemesinin ardından MYK Yönetim Kurulu onayıyla ulusal yeterlilik olarak kabul edilecek ve UYÇ’ye yerleştirilecektir. Ulusal yeterlilikler sınav ve belgelendirme süreçlerinde, sınav materyali ile eğitim ve öğretim müfredatlarının ve materyallerinin geliştirilmesinde temel teşkil edecektir. Bazı ulusal yeterliliklerde belgelendirme için akredite bir eğitimin tamamlanması koşulu da söz konusu olabilecektir. MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme yapılmasının yanı sıra yeterliliklerin hazırlanması, eğitim kurumlarının akreditasyonu süreçlerinde de yer alabileceklerdir. MYK’nın yetkilendirdiği sınav ve belgelendirme kuruluşu olmak için de Kurumumuza başvuruda bulunacak istekli kurum/kuruluşların gerekli alt yapıyı oluşturarak, öncelikle Türk Akreditasyon Kurumundan (TÜRKAK) veya AB ile çok taraflı tanıma anlaşması yapmış bir akreditasyon kuruluşundan akredite olmaları gerekmektedir. Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları sınavlarla ilgili süreçleri kendi bünyelerinde gerçekleştirebilecekleri gibi denetim ve gözetimini sağlayarak dışarıdan hizmet alımı yoluyla gerçekleştirebileceklerdir. Ulusal yeterliliklere göre gerçekleştirilen sınavın sonunda belgelendirme sürecinin tamamlanmasını takiben bireylere MYK onaylı mesleki yeterlilik sertifikaları verilecektir. Bu noktada MYK"nın kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine, sivil toplum kuruluşları tarafından mesleki yeterlilik sistemini destekleyen, meslek standardı, sınav ve belgelendirme merkezlerinin oluşumuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle MYK"nın kuruluş süreciyle eş zamanlı olarak tamamına yakını Avrupa Birliği hibesinden oluşan yaklaşık 11 Milyon Avro bütçeli "Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi" projesi hazırlanmıştır. Projenin hizmet bileşeninde çalışmalar 4 Ekim 2010 tarihinde MYK'da gerçekleştirilen açılış toplantısı ile başlatılmıştır. Kurumumuzun faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgilere http://www.myk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. MYK Hukuk Bürosundan gelen yazı burada bitirilmektedir.
Eğitimci Yazar Mahiye MORGÜL , 18 Mart 2011 mahiye@gmail.com