NASA,Şişme Ay Barınağını Deniyor

Bilim, teknoloji ve genel ağ (internet) hakkında her türlü yazıyı burada paylaşabilirsiniz. Alt bölümler şunlardır: Uzay, Küresel Isınma / Ekoloji, Bilim ve Toplum, Tutum (Ekonomi)

NASA,Şişme Ay Barınağını Deniyor

İletigönderen Egeli » Pzr Nis 01, 2007 15:30

Ay’a geri dönmeyi planlayan NASA, Dünya’nın uydusunda kullanılması beklenen şişme yapının denemelerine başladı.

NASA yüklenicisi ILC Dover LP adlı şirket tarafından geliştirilen şişme yapı, Virginia eyaletindeki Langley Araştırma Merkezinde test ediliyor. Çok katlı özel bir kumaştan üretilen, bacaklı beyaz bir robota benzeyen Ay barınağının ana ünitesi yaklaşık 4 metre çapında 6 metre yükseklikte. Yaklaşık 5 bin metre küp hacmi bulunan ana ünite bir başka şişme bölüme bağlanabiliyor.

İki bölüm birbirine bir hava geçirmez koridor ile bağlanarak, basınçları ayarlanıyor. Yüklenici şirket ve NASA yetkilileri, birkaç ay sürecek testler sırasında, barınak prototipinin içinde uyku bölümleri, duvarlar ve zemin oluşturulması gibi denemeler yapacaklarını belirttiler.

Şişme yapılar, NASA’nın Ay’da kurmayı planladığı üssün inşası için düşünülen çözümlerden birisi. Ay’da şişme yapıların denenmesine 2020’de başlamayı hesaplayan NASA, Ay’daki üssünde yapacağı testler ve buradaki deneyimlerden Mars’ta da faydalanmayı öngörüyor.

NASA, Ay’da ilk başta 4 kişilik bir ileri karakol kurmayı ve destek üniteleri bitinceye dek ya da haftada bir ekibi değiştirmeyi, kalıcı bir üs kurduktan sonra ekiplerin değişimini 2 hafta, ardından 2 ay, sonra da 6 aya çıkarmayı planlıyor.

NASA, bununla bağlantılı olarak, Ulusal Bilim Vakfı ile işbirliği yaparak benzer bir şişme yapıyı Güney Kutbu’nda bu yıl sonunda veya gelecek yıl başında denemeyi de öngörüyor.

kaynak:bilim.org


taşındı...
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye
 
İletiler: 1724
Kayıt: Cum Mar 09, 2007 17:40

Şu dizine dön: Bilim ve Teknoloji

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x