Dışişleri'nde skandal: AKP kadrolaşması elçiliklere de sıçradı
Büyükelçilik makamında Atatürk resmi bulundurmayan Şam Büyükelçisi Çelikin,Bu çağda Atatürk resmiyle uğraşmak doğru değil sözleri büyük infial uyandırdı
Göreve geldikleri tarihten bugüne yaptıkları uygunsuz terfi, tayin ve atamaların yanında kamu kurum ve kuruluşlarında büyük bir kadrolaşma örneği sergileyen AKP iktidarı gözünü bu sefer de büyükelçiliklere dikti. Geçtiğimiz günlerde Türkiyeden kalabalık bir gazeteci gurubunun Suriyenin Başkenti Şama yaptığı ziyaret esnasında Güneş Gazetesi yazarlarından Rıza Zelyut, Şam Büyükelçiliği kabul salonunda Atatürkün fotoğrafının olmadığını farketti. Zelyutun Büyükelçi Yaşar Halit Çelike Erdoğan ve Abdullah Gülün resimleri varken neden Atatürkün resminin olmadığını sorması üzerine Büyükelçinin Ne Atatürkü? Gerek yok. Artık bu işleri aşmalıyız. Bu çağda Atatürk resmiyle uğraşmak doğru değil sözleri büyük tepki gördü. Bu arada, olay Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı.
Emekli Büyükelçi İnal Batu: İdeolojiye göre görevlendiriyorlar
Bu konuda Büyükelçiliklerde yazılı bir kural yok. Ancak, dünyaya mal olmuş büyük bir liderin resminin tüm devlet dairelerinde olduğu gibi Büyükelçilik binasında da bulunması zorunluluktur. Nasıl bir Bakanın odasında ya da TBMM Başkanı, Başbakanın odasında, devlet dairelerinde Atatürk resmi var ise orada da olmalıdır. Böyle bir olayı çok yadırgadım. Ben Cumhuriyetin Büyükelçilerinin çoğunu tanırım. İçlerinden birinin böyle bir laf edeceğine inanmak dahi istemiyorum. Bu tablo AKPnin ideolojisine göre kadrolaştığını gösteriyor. Bu da bana göre çok vahim bir tablo demektir.
Emekli Büyükelçi Umut Arık: Büyükelçiye yakışmayan söz
Yaşar Halit Çeliki yakından tanırım. Atatürkün büyüklüğünün resimlerde değil, yaptığı işlerde olduğunun altını çizdi. Tahmin ediyorum ki Büyükelçi, bu konuyu ifade ederken, asrın en büyük devlet adamlarından ve reformistlerinden Mustafa Kemal Atatürkün büyüklüğünü ölçmenin resimlerle olamayacağını anlatmak istemiştir. Belki de bu konuda bir yanlış anlaşılma olmuş olabilir. Kendisini iyi tanırım. Odasında mutlaka Atatürk resmi vardır. Ama Türk Büyükelçisinin Atatürkün resmine gerek olmadığı yönünde bir söz söyleyeceğini düşünmek dahi istemem.