Neden hem Allah'a Hem Evrim'e inaniyorum?

Forumda gereksiz, yanlışlıkla açılmış veya kilitlenmiş başlıklar buraya taşınır.

Neden hem Allah'a Hem Evrim'e inaniyorum?

İletigönderen İlteriş » Pzr Eyl 21, 2008 19:22

10 yasindayken Kur'an-i Kerim meali okumaya baslamistim.

Insan Suresi 1. ayet'i okuyup anladigim gunden beri Evrim'e inaniyorum. Iste O Ayet;

Cesitli din adamlarinin meallerinden

Elmalılı Hamdi Yazır'in Meali;
Insan Suresi 1: Gerçekten insan üzerinden öyle uzun bir süre gelip geçti ki o anılmaya değer bir şey bile değildi?!

Ali Bulaç'in Meali;
Insan Suresi 1: Gerçek şu ki, insanın üzerinden, daha kendisi anılmaya değer bir şey değilken, uzun zamanlardan (dehr) bir süre (hin) gelip-geçti.

Diyanet Vakfı'nin Meali:
Insan Suresi 1: İnsanın üzerinden, henüz kendisinin anılan bir şey olmadığı uzun bir süre geçmedi mi?

Edip Yüksel'in Meali:
Insan Suresi 1: İnsanın üzerinden, kendisinin anılmaya değer bir şey olmadığı bir zaman periyodu geçmemiş midir?

Süleyman Ateş'in Meali:
Insan Suresi 1: İnsanın üzerinden, henüz kendisinin anılan bir şey olmadığı uzun bir süre geçmedi mi?

Yaşar Nuri Öztürk'un Meali:
Insan Suresi 1: İnsan üzerinden, henüz anılan bir şey olmadığı bir süre geçmedi mi zamandan?

Ben bu ayeti 10 yasimda iken okumustum, o gun bugundur Evrim'in var olduguna inaniyorum. Soyle ki;

Ayette gecen "kendisinin anılmaya değer bir şey olmadığı bir zaman periyodu" ifadesi, Nenderthal veya Ilk insan olarak temsil edilen magaralarda yasayan ve "maymun'a benzetilen" insanin dusunemeyen ve deger uretemeyen formunu ifade ettigini dusunuyorum.

Dolayisiyla, dinimizde gecen Adem ile Havva'nin da dusunebilen (ve Yaradan'in mesajlarini anlayabilen) ilk insanlar olduklarina inaniyorum.

Yine baska ayetlerde de evrim uzerine yaratma ile ilgili olarak "gunler"kavrami gecmektedir;

A'raf Suresi 54: Rabbiniz o Allah'tır ki, gökleri ve yeri altı günde yaratmış, sonra da arş üzerinde egemenlik kurmuştur. Geceyi gündüze bürüyüp örter. O bunu, bu da onu aralıksız ve titiz bir biçimde kovalar durur. Güneş, Ay, yıldızlar O'nun emrine boyun eğmiş. Gözünüzü açın; yaratış da O'nundur, emir veriş de/yaratış da O'nun içindir, emir veriş de. Alemlerin Rabbi olan Allah çok yücedir.

Yunus Suresi 3: Şu bir gerçek ki, sizin Rabbiniz gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arş üzerine egemenik kurup iş ve oluşu çekip çeviren Allah'tır. O'nun izni olmadıkça hiçbir şefaatçı devreye giremez. İşte bu Allah'tır sizin Rabbiniz. Artık O'na kulluk/ibadet edin. Düşünüp anlamıyor musunuz?

Hud Suresi 7: O, odur ki, gökleri ve yeri altı günde yaratmıştır. O'nun arşı da su üzerinde idi. Böyle yapması, iş ve davranış yönünden hanginizin daha güzel olduğunu belirlemek için sizi denemeye yöneliktir. Sen, "Kuşkusuz, sizler ölümden sonra diriltileceksiniz!" dediğinde, küfre batanlar hemen ve kesinlikle şöyle derler: "Bu apaçık bir büyüden başka şey değildir."

Secde Suresi 4: Allah'tır ki gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yaratmış, sonra arş üzerinde egemenlik kurmuştur. O'nun dışındakilerden size ne bir dost vardır ne de bir şefaatçı. Hâlâ düşünüp ibret almayacak mısınız?

Furkan Suresi 59: Gökleri, yeri ve bunlar arasındakileri altı günde yaratıp sonra arş üzerinde egemenlik kuran O'dur.

Fussilet Suresi 9: De ki: "Siz, yerküreyi iki günde yaratana gerçekten nankörlük edip O'na ortaklar mı koşuyorsunuz? Âlemlerin Rabbi'dir O."

Fussilet Suresi 10: O, yeryüzüne, denge ve dayanıklık sağlayan dağları üstünden yerleştirdi. Onda bereketlere vücut verdi. Ve onda, azıklarını dört günde takdir edip düzenledi. İsteyip duranlar için eşit miktarda olmak üzere...

Fussilet Suresi 12: Böylece onları, iki günde yedi gök halinde takdir edip her göğe kendi iş ve oluşunu vahyetti. Ve biz, arza en yakın göğü kandillerle ve bir korumayla donattık. İşler bunlar Azîz ve Alîm olanın takdiridir.

Kaf Suresi 38: Yemin olsun, biz gökleri, yeri ve bunlar arasındakileri altı günde yarattık. Ve bize hiçbir yorgunluk dokunmadı.

Hadid Suresi 4: O, odur ki, göklerle yeri altı günde yarattı, sonra arş üzerinde egemenlik kurdu. Yere gireni ve ondan çıkanı, gökten ineni ve onda yükseleni bilir. O, nerede olursanız olun sizinle beraberdir. Allah, işleyip üretmekte olduklarınızı en iyi şekilde görmektedir.

Secde Suresi 5: İş ve oluşu gökten yere doğru çekip çevirir; sonra o O'na yükselip çıkar: Bir günde ki, süresi, sizin saymakta olduğunuz günlerden bin yıla denktir.

Mearic Suresi 4: Melekler ve Rûh, miktarı ellibin yıl olan bir günde yükselirler O'na.

Kur'an'da, Tanrisal olcekte "gun" "Meleklere gore 1 gun" ve "insanlarin saydigi gun" birbirinden farklidir.

"Hersey" "Tanrisal olcekte" 6 gunde", "Sadece Yeryuzu" "Tanrisal Olcekte 2 gunde", "Yer ile gok arasindaki aziklar" "Tanrisal olcekte 4 gunde" ve "sadece gokler " "Tanrisal olcekte 2 gunde" yaratilmis olarak belirtilmektedir.

Isi hesabe dokmek isterseniz, yukaridaki ayetlerden birinde 1 gun icin "1000 sene", bir digerinde ise bir gun icin "50000 yil eder" denilmektedir. Artik "Isik Yili" midir, yoksa "Tanri'ya gore yillar" midir? O kadarinin ben icinden cikamadim. Ancak sonuc olarak

Bu ayetler Allah'in herseyi bir Evrim ile yaratmak istedigini ortaya koyuyor!

Bu ayetler, ozellikle Insan Suresi 1. Ayet, benim icin kelimenin tam anlamiyla herseyi acikliyor.

Evrim vardir, cunku Allah istemistir.

Saygilarimla
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen tuba » Pzr Eyl 21, 2008 19:36

göktürkmehmet, teşekkür ederim. Ancak benzer başlık zaten mevcut olduğundan yazınızı aktarıyorum:

http://www.guncelmeydan.com/forum/allah ... 16375.html
Kullanıcı küçük betizi
tuba
Üye
Üye

İletiler: 1113

Şu dizine dön: Güncel Meydan Çöp Tenekesi

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x