Zaman: Pzr Kas 10, 2024 21:16

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

O’NU ENGİN BİR ÖZLEMLE ANARKEN… Dr. Noyan UMRUK

O’NU ENGİN BİR ÖZLEMLE ANARKEN…
Dr. Noyan UMRUK

Bakın gizli bir belge(1), sonsuzluğa yürüyüşünün 86. yılını anacağımız Atatürk’ün üstün devlet adamı niteliklerini nasıl anlatıyor:

“Atatürk'ün müstesna ve takdire şayan bir şahsiyet olduğunu söylemek pek bir şey ifade etmeyebilir. Ancak gerçekten müstesna ve takdire şayan bir kişiydi, neden bu niteliklere sahip bir şahsiyet olduğunu açıklamaya çalışmalıyım. … Sadece şu veya bu savaşı kazanarak, şu veya bu kanunu çıkararak, harf devrimi yaparak ya da fes giyilmesini yasaklamak ...
Read more : O’NU ENGİN BİR ÖZLEMLE ANARKEN… Dr. Noyan UMRUK | Görüntüleme : 119 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

A

H
Read more : A | Görüntüleme : 47 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Cengiz ÖZAKINCI

YOR

İG
Read more : YOR | Görüntüleme : 39 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Genel - Güncel Konular

CUMHURİYET BAYRAMI PANAYIRI

"CUMHURİYET BAYRAMI PANAYIRI"

Bayramın ertesi günü haberlerde böyle bir başlık görmüştüm: “Cumhuriyet Bayramı Panayırı”.

Haberin resminde, kocaman harflerle yazılmış bu yazı bir duvar panosunda, yazının önünde çocukları toplamışlar, poz verdirmişler. Tek bir yerde de değilmiş, çadırda, kapıda, duvarda, her yerde aynı yazı… O günden beri elim kalem tutmuyor. Öylesine çarpıldım. Demre’de izlediğim Cumhuriyet Bayramını anlatmaya bile elim değmedi. Önce şakadır dedim, biri gazetenin yayın kuruluna sızmış, bu yazıyı yazıp kaçmıştır. Gazete de bilmeden başlığına almış. ...
Read more : CUMHURİYET BAYRAMI PANAYIRI | Görüntüleme : 103 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Feza TİRYAKİ

G

H
Read more : G | Görüntüleme : 34 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Ceviz Kabuğu

EN BÜYÜK ARMAĞANIN

Türk Dil Devrimi Haftasında:
(Başöğretmenimiz Atatürk’e)

EN BÜYÜK ARMAĞANIN

Seslerini bir iki ayda öğreniyoruz,
En büyük armağanın Türk yazı dilin.
Okumayı ne kolay çözümlüyoruz,
*
Türk çocuklarının başöğretmeni,
Okumayı, yazmayı ilk öğreteni,
Genç yaşlı herkesin yol göstereni...
*
Yirmi dokuz sesimiz yetip artıyor,
İstenilen, eksiksiz, sesiyle yazılıyor,
Yabancı dillerin aynısı çevriliyor.
*
Köylü, kentli diliyle yazabilirsin,
İstanbul ...
Read more : EN BÜYÜK ARMAĞANIN | Görüntüleme : 480 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Feza TİRYAKİ

İLLA CUMHURİYET

İLLA CUMHURİYET
“Cumhuriyet ve Demokrasi” başlıklı yazı dizimizin altıncı sayısında; “Laiklik bakımından Cumhuriyet ve Demokrasi arasındaki farka gelince; Cumhuriyet’te Devlet Dinin tüm etkilerinden bağımsız, Demokrasi’de ise Din Devletin tüm etkilerinden bağımsızdır.” demiştik.
İlk bakışta ‘laf olsun diye’ söylenmiş bir söz gibi durmaktadır.
Her ne kadar yazının devamında ilgili tümceyi açmaya çalışsak da, yazı dizimizi tamamlayamamıştık.
Ancak, değil sıradan okurlar, sizi temin ederim ki, benim diyen ‘siyaset bilimci’ler bile konunun derinliğini kavrayamamışlardır.
Bu sonuncuların, yazılı ve ...
Read more : İLLA CUMHURİYET | Görüntüleme : 64 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

TIK ve MAKAS

TIK ve MAKAS
Benim yazılarım çok tıklanmıyor diye zerre üzülüyor değilim.
Kimler kimi çok daha fazla tıklıyorsa tıklamaya devam etsinler.
Ancak yazılarıma makas atılırsa çok canım sıkılıyor.
Çünkü adamın zaten kafası boştur, hoş bulduğunu tıklayabilir.
Ama adam makas atıyorsa, onun beyni bir yere takılı kalmıştır.
Görür ve yazının çokça görünmesine engel olmaya çalışır.
Ya da zaten korkaktır, kendisinin görüneceğinden korkar.
Örneğin gayri meşru cumhurbaşkanı denilmesinin kendi başına iş açacağından korkar.
Peki ama, bu adamın şeddeli ...
Read more : TIK ve MAKAS | Görüntüleme : 61 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

CUMHURİYET’TEN GERİYE KALAN

CUMHURİYET’TEN GERİYE KALAN
Her Cumhuriyet Bayramı’nda, benim aklımda kalan babama ‘sen ne güzel babasın!’ dediğim gündür.
Bir Cumhuriyet Bayramı idi ve ben ilk okula henüz başlamıştım.
Gündüz kutlamalar yapıldıktan sonra akşam fener alayı yapılacaktı ve benim fenerim yoktu.
Üzgün olduğumu anlayan babam, bir sopanın ucuna konserve kutusu takmaya çalışırken, onun çabası hoşuma gitmiş olmalı ki, fener tamamlanınca ‘sen ne güzel babasın’ diye haykırmışım.
O gün bu gündür bu konu her Cumhuriyet Bayramı’nda anımsanır.
Kim ne ...
Read more : CUMHURİYET’TEN GERİYE KALAN | Görüntüleme : 60 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Tartışma ve Fikir Meydanı

YARIN BAYRAM DEĞİL Mİ?

YARIN BAYRAM DEĞİL Mİ?

1938 yılı 28 Ekim’inde, hasta yatağında sormuş Atatürk bu soruyu Sabiha Gökçen’e:

“Yarın bayram değil mi Gökçen?”

Cumhuriyetin 15. yılında, Cumhuriyeti kuran ordumuza yazdığı “Orduya Sesleniş” konuşmasını başbakan C. Bayar’a okuttuğu Cumhuriyet Bayramı’nda sorulmuş bu soru. Atatürk’ün sağlık nedeniyle katılamadığı son Cumhuriyet Bayramı’nın bir gün öncesinde. Sonra sözlerine devam etmiş:

“Bu günü halkımla, halkımın içinde kutlamak isterdim.”

Şimdi geçmişin bu anısını okurken gözlerimiz doluyor. Genç yaşında, yaşlanamadan sonsuzluğa göçen yüce Önderimiz ...
Read more : YARIN BAYRAM DEĞİL Mİ? | Görüntüleme : 132 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Feza TİRYAKİ

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148193 ileti • Toplam 45733 başlık • Toplam 24889 üye

x