Zaman: Sal Tem 08, 2025 7:39

News News of Feza TİRYAKİ

Site map of Feza TİRYAKİ » Dizin : Feza TİRYAKİ

YAVRU VATAN KIBRIS (1)

YAVRU VATAN KIBRIS (1)

Şunu iyice anladım: “Bir yeri görmeden orayı anlatamazsın.” Anlatacakların bilimsel olsa bile gerçeği tam yansıtmaz, gözlem öğesi, duygu öğesi, izlenimler eksiktir.

Kıbrıs’ı, gittim, gördüm, üç dört gün de olsa orada yaşadım. Kıbrıs’ın havasını soludum, şehitlikleri dolaştım. Kıbrıs’ta, o çok görkemli Atatürk anıtlarını, çağdaş, bağımsız yaşamı, eski çağdaş, güçlü Türkiye’mizin varlığını gözlemledim. Kıbrıs yakın tarihinin iki önemli adı Fazıl Küçük’ün evini (müze); Rauf Denktaş’ın mezarını ziyaret ettim. Kalelerini, tarih ötesinden gelen ...
Read more : YAVRU VATAN KIBRIS (1) | Görüntüleme : 1028 | Yanıtlar : 1

TEOG’LU HASGÜL

TEOG’LU HASGÜL

Hafta içinde çocuklar muştuladılar:

“İki gün okul yok, evdeyiz, bol bol oynayacağız.”

“Neden, hay’rola? Ne tatili bu?” “TEOG!”

Ne bu TEOG diyenlere bu kısaltmanın açılımını yazalım:

“Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş” demek bu kısaltmanın anlamı. Yapılan sınav da, bu geçişin sınavı.

Bizim, uzun yıllar uygulanmış, yerleşmiş, benimsenmiş, değişmeyen bir eğitim sistemimiz ne yazık ki yok. Hiç olmadı. Atatürk’ten sonra Cumhuriyet ilkelerinden geri dönüşler, önce sezdirilmeden başlatıldı. Her yıl, bir güzel yanımız daha terkedildi; ...
Read more : TEOG’LU HASGÜL | Görüntüleme : 1177 | Yanıtlar : 0

Bu Bayram Ne Güzel Bayram

Bu Bayram Ne Güzel Bayram

Kaş’ta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Pırıl pırıl bir bayram sabahı. Hava açık, bulutsuz; yakmayan, bunaltmayan bir sıcaklık...

Alışılmadık bir bayram. Hem bayram, hem bayram değil. Geçit töreni yok, ses yükselticilerden tüm ilçeye taşan marşlar, türküler yok. Bir bayram havası yok... Kalabalık yok...

Yine de hiç yoktan iyidir derler ya, öyle.

Tek tük de olsa işyerlerine, evlere bayrak asılmış. Kentin ana caddesinin üstünde bir boydan bir boya ...
Read more : Bu Bayram Ne Güzel Bayram | Görüntüleme : 1085 | Yanıtlar : 0

KIZLAR KIZLAR

KIZLAR KIZLAR

Akşam, bir öğretmen arkadaşımın sayfasında gördüm bu duyuruyu. “GIS” diye bir şey, bir bilim adamının adıyla birlikte duyuruyor projesini. Her gün gelen şehit haberleri, buna karşı iktidarın duyarsızlığı, toplantıda kameralar önünde şehit evini aramalar, gösteriler yapmalar, ıvırtları zıvırtları insanda sinir bırakmamış; şehit askerlerimizin, polislerimizin yayınlanan resimleri gözümüzün önünden gitmiyor; içimiz yanıyor... Ne bu şimdi? Hani derler ya, sıkıntılar üst üste gelince, “Bir sen eksiktin!” diye. Bu duyuru da öyle geldi. Çevrenize duyurun demişler ...
Read more : KIZLAR KIZLAR | Görüntüleme : 4327 | Yanıtlar : 1

AH ŞAŞKIN, AH BUDALA, AH AHMAK!

AH ŞAŞKIN, AH BUDALA, AH AHMAK!

“Ah şaşkın, ah budala, ah ahmak!”
Puşkin’den bir masal okudum bu sabah.
Ünlü çevirmenlerce 1977’de, Altın Balık adıyla, Türkçeye çevrilip basılmış.
Masal 1835’te yazılmış, benzeri Türk masalları da vardır, Keloğlan’la anlatılmış;
Yardım edilen balık, karşılığında iyilik yapar, sihir bozulur, sonu güzel olur...
Buradaki masal, balıkçıyla karısının masalı.
Dur denmeyen isteklerin sonucu, anlatılır burada insanoğlunun hırsı...
Tarihte çoktur sayısız örnekleri, iyiliğe basarak, kötünün yükselmesi.
Bilinen gerçeklerin, masal diliyle söylenmesi... ...
Read more : AH ŞAŞKIN, AH BUDALA, AH AHMAK! | Görüntüleme : 3942 | Yanıtlar : 0

NEVRUZ KIZ

NEVRUZ KIZ (Bilmece Bildirmece)

“Kapıdan girdim hayladım, / Bir elmayı kırk kişiye payladım.”

Bilmecenin yanıtıyla “selam” diyelim, yalancının mumunu yatsıya varmadan söndürelim:

“Yapılmamış duvarda, / Doğmamış kız oturur.
Ekilmemiş bostanı / Yolma diye bağırır.”

“Yalan!” Bunların her yaptığı yalan. Televizyona çıkarmışlar. Kızın adı Nevruz. Takma adıdır Nevruz, bugünlere denk getirildiğine, bu kızla oyun oynadıklarına, toplumla böyle adice alay ettiklerine göre... Hem her yaptıkları sahte olduktan sonra, adları da takma olmuş ne çıkar?

Nevruz, ...
Read more : NEVRUZ KIZ | Görüntüleme : 1173 | Yanıtlar : 1

AYIN AYIN - Ferhat Göçer Dinlemek -

AYIN AYIN

- Ferhat Göçer Dinlemek -

“Sözcü” başlığına, akşam, dört yetkili – etkili siyasetçiden, kurumdan, dört yorum koymuştu. Bunları okuyun, üzerinde dört dakikacık kadar düşünün, göreceksiniz, ayınacaksınız!

Erdoğan: “Vatandaşlarımız endişe etmesin.”
Davutoğlu: “ Vicdan yoksunu katilleri lanetliyorum.
Kılıçdaroğlu: “Toplumsal barış ve huzurumuz hedef alınmıştır.”
Bahçeli: “ Hiçbir terör saldırısı Türkiye’yi dize getiremeyecek.”
HDP eşli başkanları: “Bombalı saldırıyı lanetliyoruz.”

Gördünüz mü, neymiş?

“Aslında yok bir farkımız... Ama biz Osmanlı Bankası’yız.” reklamı gibiymiş, iktidarımızla muhalefetimiz... ...
Read more : AYIN AYIN - Ferhat Göçer Dinlemek - | Görüntüleme : 962 | Yanıtlar : 0

Türk Kadını Nereden Nereye

Türk Kadını Nereden Nereye

“Bebem anasız büyür de, vatansız büyümez!” demiştir Nene Hatun,
Rusların, Ermenilerle birlikteliğinde, 1877 Erzurum işgalinde.
Yaralı ağabeyi kollarında ölürken, etmiştir bu vatan yeminini,
Cepheye savaşmaya gitmiştir sonra, emzirip evde bırakarak üç aylık bebeğini...
*
Kadınlarımız öncüsüydü vatan savunmasının, Kurtuluş Savaşı’nda, sonrasında, daha öncesinde...
Kara Fatmalar, Makbuleler, adsız nice yiğit kadın, kız – kızan, önce vatanım diyen.
Kılavuz Hatice, Tayyar Rahime, Nezahat Onbaşı, Halime Çavuş, Emir Ayşe, Şerife Bacı...
Böyle üç ...
Read more : Türk Kadını Nereden Nereye | Görüntüleme : 1272 | Yanıtlar : 0

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148752 ileti • Toplam 46123 başlık • Toplam 25016 üye

x