Zaman: Pzr May 03, 2026 19:14

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

Stratejik ortak dediğin!.. / Sadi SOMUNCUOĞLU

Stratejik ortak dediğin!..

Gün geçmiyor ki, ABD veya AB'ye; bazen de toptan Batı'ya veryansın etmeyelim. Söylemlere bakan vatandaş "bu defa işler iyice karışıyor galiba" diyor. Ama yine yanılıyor; çünkü bu defa "ABD, stratejik dost ve müttefikimizdir" cinsinden beyanlar duymaya başlıyor; kafası karışıyor.  Vatandaşa yardımcı olmak için uzaklara gitmeden son döneme bakalım ve stratejik ortaklık ne menem bir şeymiş, örneklerle görelim:

15 Şubat 1999: ABD, katil APO'yu idam etmemek şartıyla teslim etti, PKK'ya Irak'ta üsler verip ...
Read more : Stratejik ortak dediğin!.. / Sadi SOMUNCUOĞLU | Görüntüleme : 1472 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

TSK'nın yapısı ucubeye döndü / Armağan KULOĞLU

TSK'nın yapısı ucubeye döndü

Olağanüstü Hal uygulaması kapsamında KHK'yle TSK'nın yapısı değiştirilmiştir. Bu yapı değişikliği geleceği de içine alarak süreklilik gösterdiğinden anayasaya uygun olmadığı gibi, şekil itibariyle de ucubedir.

Yapı karmakarışık

Kuvvet Komutanlıklarının istihbarat, harekât, teşkilat ve eğitim konularının Genelkurmay Başkanlığı'na, personel ve lojistik konularının MSB'ye bağlanması tam bir karmaşadır. Darbeleri önleme bahanesiyle başı sonu belli olmayan böyle bir uygulamanın, karışıklığa yol açacağı, emir komuta birliğini bozacağı, TSK'da güç zafiyeti yaratacağı açıktır. Bile bile böyle ...
Read more : TSK'nın yapısı ucubeye döndü / Armağan KULOĞLU | Görüntüleme : 1429 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

BÖYYÜK PROJELER (II)

BÖYYÜK PROJELER (II)
Öncelikle Avrupa’da tartışmalı ‘Böyyük Projeler’in haritasına bakalım:

Sarı renkli olanlar, Diane Robert’in kendi çabalarıyla bulduğu projelerdir .
Mavi rekle işraretlenmiş projeler de « direnme alanlarının çevre hukuku açısından haritasını çıkaran » Ej Atlas sitesinden alınmıştır. Bu kuruluş EJOLT (Environmental Jusice Orgasations, Liabilities and Trade) tarafından yönetilmektedir.
Mor renkli projeler de, Fransız aktivist ve gazeteci Nicolas Haeringer tarafından başlatılan Eylemler (Mouvements) adlı dergi ile Toplumsal Eylemler Uluslararası Entetllektüel Birliği (Intellectuel collectif international des ...
Read more : BÖYYÜK PROJELER (II) | Görüntüleme : 971 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Habip Hamza ERDEM

ABD BAŞKAN YARDIMCISININ 24 AĞUSTOS ZİYARET PLANI , PKK VE KÜRT KORİDORU / MİTHAT AKAR

Bölücü Örgütün Terör Eylemleri Süreci ve Joe Biden'ın Ziyareti

Türkiye 1946 - 1947'den itibaren ABD'ye ekonomik, siyasi ve askeri olarak bağlandığından bu yana, Türkiye'yi ya da Ortadoğu'yu etkileyen her önemli olay öncesi ve sonrasında ABD'li bir yetkili mutlaka "teftişe" gelir. ABD'li yetkililerin geliş zamanlarına dikkat ettiğimizde ya Türkiye'de hizadan çıkan bir TSK komuta yapısı, ya ABD'nin hoşuna gitmeyen bir askeri operasyon süreci ya da sonrasında Türkiye'yi ikna etmek ve denetlemek için bir dayatma ile karşılaştığımızı ...

Hay ben sizin haberciliğinize... / Selcan TAŞÇI

Hay ben sizin haberciliğinize...

Resim
Murat Eren’in özgürlüğüne, kızlarına, eşine ve hatta belki de TSK’dan çağrı gelirse üniformasına kavuşabileceği haberini aldığımda ağlayamadım bile! Hani insanın burnunun direklerinde keskin bir sızı, genzinde yanma olur da gözyaşına dönüşemez ya... Hani şaşkın şaşkın bünyeye ıstırap vermeye devam eder coşkusu; öyle sevindim işte!

* * *

Bizim memlekette adettendir;

Bir zulmün bitiş çizgisine gelindiğinde, kilometreler boyunca emeğiyle, dileğiyle o zorlu koşunun bitmesine çalışanlardan ziyade, o güne kadar, amiyane tabirle tavşan ...
Read more : Hay ben sizin haberciliğinize... / Selcan TAŞÇI | Görüntüleme : 1446 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

TESUD’dan “yedek kuvvetler” önerisi... / Ahmet TAKAN

TESUD’dan “yedek kuvvetler” önerisi...

Resim
TSK’da savaş pilotu sayısı dünya standardının altına düştü. Savunma Bakanı Fikri Işık, açığın, sivil pilotların (TSK’dan giden) dönemsel eğitim süreçlerine tabi tutularak kapatılabileceğini anlatıyor.

Yıllarca ara verdikten sonra, tekrar bir F-16 kokpitine oturup uçmak kolay mı?..

Konunun en iyi uzmanlarından Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ile TSK’daki pilot açığı ve bunun giderilmesi üzerine ortaya atılan formüller hakkında uzun bir söyleşi yaptık. Karakuş, “Şu anda da ...
Read more : TESUD’dan “yedek kuvvetler” önerisi... / Ahmet TAKAN | Görüntüleme : 1741 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Türkiye’yi hizaya getiremeyecekler! / Arslan BULUT

Türkiye’yi hizaya getiremeyecekler!

Resim
Van, Elazığ ve Şemdinli’de polise, Bitlis’te askere yönelik saldırılar, Türkiye’nin bir “millî refleks”le önlediği işgal girişiminden sonra, Rusya ve İran ile yakınlaşmasına karşı bir uyarıdır!

Türkiye, Rusya ve İran ile bölge politikası üzerinde anlaşırsa ne olacak? “Suriye’nin toprak bütünlüğü” sağlanacak ve başta IŞİD ve PYD olmak üzere bütün terör örgütleri, bu ülkeden kazınacak! Bölgeye barış gelecek. Sığınmacı Suriyeliler ülkelerine dönecek ve istikrar sağlanacak.

Oysa bu coğrafyada ABD ve İngiltere’nin hedefi, IŞİD gibi ...
Read more : Türkiye’yi hizaya getiremeyecekler! / Arslan BULUT | Görüntüleme : 1050 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Arslan BULUT

BÖYYÜK PROJELER

BÖYYÜK PROJELER
Diane Robert’in « Yararsız ama zoraki büyük projelere karşı toplumsal hareketler » (Les Mouvement sociaux opposés aux grands projets inutiles imposés) başlıklı makalesi oldukça öğretici.
Makalenin altbaşlığı ise, “Neoliberalizme karşı dipdalgası savaşta” (Un rhizome en lutte contre le néolibéralisme).
Açık söylemem gerekirse, doğa severler, yeşiller, küresel ısınma gibi konulara yoğunlaşanları, toplumsal olayları görmezden geldikleri için küçümsemekteydim.
COP21 için Kanada’dan gelen arkadaşımın bana anlattıkları dinlemek yerine ben ona tarih anlatmaya çabalıyordum.
Oysa, Diane Robert’in ...
Read more : BÖYYÜK PROJELER | Görüntüleme : 925 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Habip Hamza ERDEM

SON TERÖR SALDIRILARININ ARKA PLANI VE ÇÖZÜM YOLU / MİTHAT AKAR

Türk Ulusuna Karşı Topyekun Saldırı

Resim

2003'te ABD'nin Irak'ı işgali ile başlayan süreç bir kırımla noktasıdır. Bu süre zarfında ABD, Afganistan'ı işgal öncesi açıklamış olduğu "Haçlı Seferi"ni eylemli olarak başlatmıştır.

ABD, Büyük Ortadoğu Projesi'ni açıkladıktan sonra Irak'ın kuzeyinde bir Uydu Kürt Devletini fiili olarak örgütlemeye başladı.

Aynı yıl, Türk askeri, ABD işgal kuvvetlerince Süleymaniye'de teslim alındı.

ABD Irak'tan sona "Arap Baharı" adı altında, kendisine direnen ya da egemenliğine karşı ayak sürüyen devletleri parçalara ayırmıştır.
ABD, ...
Read more : SON TERÖR SALDIRILARININ ARKA PLANI VE ÇÖZÜM YOLU / MİTHAT AKAR | Görüntüleme : 1565 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gençlik Diyor ki

Ortadoğu'da Rusya-ABD Çekişmesi ve Türkiye / Metin AYDOĞAN

Ortadoğu'da Rusya-ABD Çekişmesi ve Türkiye

Suriye ve Ortadoğu, ABD ve Rusya için önemlidir. Ancak, Ortadoğu’nun petrol ve doğalgazına bağımlı olan Avrupa Birliği ve Çin için de önemlidir. O nedenle Suriye’deki çatışmayı, bloklar arası çatışma olarak görmek olasıdır. Ortadoğu, büyük güçlerin çıkarlarının çatıştığı bir bölgedir ve buradaki egemenlik yarışı kalıcı bir çatışmayı barındırmaktadır. Amerikalılar, “Suriye’yi kontrol eden Ortadoğu’yu kontrol eder. Asya’nın kapısı Suriye’den hareketle, Rusya’nın ve İpek Yolu üzerinden Çin’in anahtarını elinde tutar” diyor.  (×)  ...
Read more : Ortadoğu'da Rusya-ABD Çekişmesi ve Türkiye / Metin AYDOĞAN | Görüntüleme : 2048 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Metin AYDOĞAN

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148867 ileti • Toplam 46424 başlık • Toplam 25115 üye

x