Zaman: Sal May 05, 2026 23:23

News News of GuncelMeydan

Site map of GuncelMeydan » Dizin : GuncelMeydan

DEVLET, ULUS, KÜRESELLEŞME (III)

DEVLET, ULUS, KÜRESELLEŞME (III)
Yapay ‘Ulus’
Daha önceki yazılarımızda değindiğimiz gibi, “Fransa’da ‘Ulus’ politika tarafından kurulmuştur (a été accochée)”(1).
Yani, ‘Ulus’ herşeyden önce ‘Politik Ulus’tur.
Ve bu anlamda, Michel Charzat’nın da vurguladığı gibi, Fransızlık, Avrupa’nın en yapay ‘ulusculuğu’, Fransa da Avrupa’nın en yapay (artificielle) ulusudur.
Peki ama ‘Avusturyalılık’ diye bir ‘ulus’ da sözkonusu mudur?
Eğer Fransa ‘yapay’ bir ulus ise Avusturya tamamen hayalî (imaginaire) bir ulus olmaktan öteye gidemez.
Ne var ki, ‘politik’ olarak bugün ...
Read more : DEVLET, ULUS, KÜRESELLEŞME (III) | Görüntüleme : 805 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Habip Hamza ERDEM

Sevgili Yaşar Nuri Öztürk’e Bir Nefes Dua / Mahiye MORGÜL

Sevgili Yaşar Nuri Öztürk’e Bir Nefes Dua

Resim
Bugün 24 Haziran 2016. Dostları Yaşar Nuri Öztürk’ü sonsuza uğurlarken yazıyorum.

Onu yaşatmak vicdani borcumuzdur. 50 kitabı var, onları anlatmayacağım. Kitaplığımda iki tane Kuran tefsiri var, biri onun yazdığıdır. Onun Kuran Tefsiri tek başına hepsine bedeldir.

Bir dönem Şems Suresi üzerinde karşılaştırmalı tefsir çalışıyordum, hangisinde bana daha akılcı gelen var, onu satın alacaktım. Şems Suresini bana göre bilimsel gözle izah edebilen en güzel çeviri onunkisiydi. Piyasada bulamadım, ...
Read more : Sevgili Yaşar Nuri Öztürk’e Bir Nefes Dua / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 1169 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Mahiye MORGÜL

“Din Maskeli Allah Düşmanları”nı sevindirmeyin / Selcan TAŞÇI

“Din Maskeli Allah Düşmanları”nı sevindirmeyin

Resim
Aldananlar hâlâ aldanmayanlardan fazla olduğuna göre bunu diyebiliriz;

Ömrü yetmedi!

“Din Maskeli Allah Düşmanları”
bir tek Müslüman’ı bile kafesleyemez hale gelene kadar devam etmeli mücadelesi ki sevinmesin inanç tacirleri.

O yüzden bugün günlerden Yaşar Nuri Öztürk...

“Hayatının gaye”
sini özetlemişti son kitaplarından “Din Maskeli Allah Düşmanlığı”nda; meslek hayatımın zannediyorum hiç unutmayacağım söyleşilerinden birine imza atmıştık bu vesileyle Yaşar Nuri Hoca’yla... “Şirk”i anlatmıştı.

Resim
Sağlığının “S.O.S” verdiği günlerdi ve görmeliydiniz bunları topluma ulaştırabilmek ...
Read more : “Din Maskeli Allah Düşmanları”nı sevindirmeyin / Selcan TAŞÇI | Görüntüleme : 2848 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Yunan komutanın ziyaretinde skandallar zinciri!.. / Ahmet TAKAN

Yunan komutanın ziyaretinde skandallar zinciri!..

Resim
Hiç üzerinde durulmadı!.. “Yahu, bu ziyaret de neyin nesi?” diyen de çıkmadı.

Hava sahamızı kevgire çeviren Yunanistan’ın Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Christos Vaitsis, 14-17 Haziran’da Türkiye’yi ziyaret etmişti. Ziyaret ile ilgili ilk haber Türk Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden verildi. Vaitsis’in ziyareti ile ilgili haber ve resimler 17 Haziran’da Yunan Hava Kuvvetleri internet sitesinde geniş geniş yayımlandı. Türk Hava Kuvvetleri ise ziyaret haberini 20 Haziran’da verdi. Türk Genelkurmay Başkanlığı ve Hava ...
Read more : Yunan komutanın ziyaretinde skandallar zinciri!.. / Ahmet TAKAN | Görüntüleme : 2916 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Gazete Köşe Yazarları

Yaşar Nuri Hoca böyle anılacak... / Arslan BULUT

Yaşar Nuri Hoca böyle anılacak...

Resim
Cemaatin, “Hz. İsa etrafında bütünleşelim” dediği ve aydınların tutuklanmaya başlandığı o zor günlerde biz “Bu ülkenin insanları olarak, millî duyarlılıkta Atatürk etrafında, dini duyarlılıkta da Hz. Muhammed etrafında birleşelim” diyorduk.

Bu tavrımız sebebiyle, Yaşar Nuri Öztürk, bir toplantıda karşılaştığımızda, herkesin duyacağı şekilde, bana ve Hayri Köklü’ye seslenerek, “Sizi tebrik ediyorum, asıl adamlık bugün lazım. Siz onu yapıyorsunuz” demişti.

Yaşar Nuri Hoca, aynı tespit üzerinden önemli uyarılar yapacak ve şöyle diyecekti. ...
Read more : Yaşar Nuri Hoca böyle anılacak... / Arslan BULUT | Görüntüleme : 3530 | Yanıtlar : 1 | Dizin : Arslan BULUT

Ahmet Yesevi de Hitler’e hayran bir ırkçı mıydı dersiniz / Selcan TAŞÇI

Ahmet Yesevi de Hitler’e hayran bir ırkçı mıydı dersiniz

Resim
Böyle de olmaz ki! Tam gazeteciliğe alışacağım; hoop, illa bir provokatif hareketler, bir ağır tahrik... “İçimdeki sanat tarihçisi” ne yapsın, dayanamıyor, hortlayıveriyor bulunca uygun zemini!

Son hadise, Habertürk’ten Serkan Akkoç’un “Nazi Bebek” haberi üzerine cereyan etti:

- Ne alakası var!

Haberde, Ankara-İstanbul yolu üzerindeki bir dinlenme tesisinde satıldığı söylenen “eli tespihli” bebeğin “Nazi” olduğuna beresindeki “gamalı haç”tan yola çıkarak hükmedilmiş. Hoş, ben de bu en ucuz ...

Geometri sorularına kalem oynatılmadıysa... / Mahiye MORGÜL

Geometri sorularına kalem oynatılmadıysa...

Resim
Sınavlar üzerine yazılarıyla tanıdığımız Sadık Gültekin’in 20 Haziran 2016 tarihli Gazete Vatan’daki köşesinden aldığım bir paragraf...

“Geometri testi ise tam bir hayal kırıklığı. Geometri testinin Matematik testine göre daha zor olduğu öğrenciler tarafından özellikle belirtildi. Geometri, sınavın en düşük başarı düzeyindeki testlerinden biri olacak! Adayların pek çoğu Geometri testinde ‘kalem oynatamadıklarından’ söz ediyor. Trigonometri soruları oldukça zor bulundu. Özellikle analitik geometri sorularının çok zorlayıcı olduğunu söyleyen aday sayısı da bir ...
Read more : Geometri sorularına kalem oynatılmadıysa... / Mahiye MORGÜL | Görüntüleme : 2077 | Yanıtlar : 2 | Dizin : Mahiye MORGÜL

Anında Gazete 23 Haziran 2016

Read more : Anında Gazete 23 Haziran 2016 | Görüntüleme : 741 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Türkiye ve Dünya Gündemi

DEVLET, ULUS, KÜRESELLEŞME (II)

DEVLET, ULUS, KÜRESELLEŞME (II)
Türkiye’de çok tartışılan bir ‘Batılılaşma’ kavramı vardı.
Şimdi de Avrupalılar kendi aralarında bir ‘Avrupalılaşma’ kavramı türettiler (1).
Daha ‘Avrupalılaşma’ kavramı yer etmeden ‘Avrupaplılaşmamak’ gibi bir kavram daha türedi. Avrupalılaşmaktan vazgeçmek de denilebilir.
Grexit ve Brexit terimleri de böylece doğmuş oldu (*).
Avrupalılaşmak kavramı, Avrupa Birliği içinde ‘işbirliği yetisi’nin gelişmini ‘ölçme’ye yarayacaktı: Üye ülkeler arasında normlar, değerler ve ortak politikalar ne denli başarılı oluyordu; üye ülkeler kolayca avrupalılaşabiliyorlar mıydı yoksa avrupalılaşamıyorlar mıydı? ...
Read more : DEVLET, ULUS, KÜRESELLEŞME (II) | Görüntüleme : 818 | Yanıtlar : 0 | Dizin : Habip Hamza ERDEM

Giriş  •  Kayıt

Sayımlamalar

Toplam 148871 ileti • Toplam 46427 başlık • Toplam 25115 üye

x