NTV TARIK AKAN'I SANSÜRLEDİ
Doğuş Grubu kararı mı yoksa işgüzar bir proğram müdürünün marifeti mi?
Hürriyet Gazetesi yazarı Tufanç Türenç'in gözlerden kaçan önemli bir ayrıntıyı yazdı.
İşte Türenç'in makalesi..
"Perşembe akşamı "Haydi Gel Bizimle Ol" programının bir konuğu da Tarık Akandı.
Ben o programı izleyemedim.
Cumartesi günkü Milliyette bu programla ilgili bir haber okudum.
Haberde, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltına alınan, işkence gören ve yargılanan ünlü aktör Tarık Akan, Çiğdem Anad, Müjde Ar, Pınar Kür ve Aysun Kayacıyla yaptığı söyleşide bir programda gençlerin ordu aleyhine konuştuğuna tanık olduğunu, buna çok üzüldüğünü söylüyor ve şöyle konuşuyor:
"Türkiye Cumhuriyeti ordusu, bugün Türkiyenin temellerini oluşturan, her şeye hákim olan, sahip çıkan bir kurumdur. En önemli gücümüzdür. Bunun aleyhine bir laf edemezsiniz. Ben ki, 80 döneminde 12 Eylülde bilmem ne olmuş olmasına rağmen...Şimdi o, bir kurumun içersinde o döneme ait olan bir yanlışlıktır. Ama bu ordunun tamamına hálá bugün 2009 yılında konuşuyorsanız, yanlıştır. O zaman bir yerlere hizmet ediyorsunuz demektir. Yapmayın bunu... Ordumuza en köküne kadar sahip çıkmak zorundayız. Çünkü bugün Atatürkün atmış olduğu temellere sahip çıkacak tek kurumdur. Emperyalizm onu parçalayamadığı için ayaktayız hálá. Bunu açık ve net olarak söylüyorum."
Tarık Akanın çizgisini kırmayan, ilkelerinden ödün vermeyen, ülkesini, toplumunu seven, laik demokratik cumhuriyetten yana, Atatürk ilke ve devrimlerine yürekten bağlı bir sanatçı olduğunu bilirim. Ama 12 Eylülde bu kadar sıkıntı çekmiş olmasına rağmen söylediği bu sözler beni çok etkiledi.Bu programın tamamını dinlemek istedim.Onun için pazar günü programın tekrarını izlemek amacıyla öğle saatlerinden NTVnin karşısına oturdum. Ama konuşmanın akışından anladığıma göre sıra tam o sözlere geldiği zaman birden program sonlandırıldı.
Tarık Akanın o sözleri de sansürlenmiş oldu.
Neden?
Hep yazıyorum. AKP Türkiyeyi bir korku toplumu haline getirdi.
Bu sözlerin hükümeti rahatsız edeceğinden çekinen yöneticiler canlı yayında engel olamadıkları konuşmanın bu bölümünü tekrarda makasladılar.
İnanıyorum ki, bunun yapılacağını bilseydi Tarık Akanın kafasını kesseniz o programa katılmazdı.
Topluma salınan korkuyla hızla AKPnin istediği Türkiyeye doğru yol alıyoruz.
Ama ne yaparlarsa yapsınlar, yürekli insanlar doğru bildiklerini söylemekten, yazmaktan, çizmekten çekinmeyecekler."
Bilindiği gibi NTV proğramları artık liberallerin rahatlıklı sözcülüğünü yapması, Chavez'i yerden yere vuran belgeseleri yayınlamasıyla odatv.com'da haber olmuştu.
Merak edilen bunun Doğuş Grubu'nun bir kararı mı yoksa program müdürünün kendi kişisel siyasi görüşleri sonucu mu olduğudur...
Kaynak