Nükleer Santral Yasası, CHP ve DSP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü.

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, nükleer santrallerin kurulması ve işletilmesine ilişkin 5710 sayılı Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP ve DSP milletvekilleri tarafından hazırlanan dilekçeyi, Anayasa Mahkemesine sundu.
Başvurunun ardından açıklama yapan Seyhan, hükümetin daha önceki kanunlarda olduğu gibi bu kanunda da kamu yararını gözetmediğini öne sürdü.
Kanunda nükleer santrallerin söküm maliyetinin vatandaşa yansıtıldığını ve bu maliyetlerle birlikte kamu yararının yok edildiğini ileri süren Seyhan, nükleer santrallerin yerinin belirlenmesi, santrali yapacak firmanın seçimi, kapasite saptanması, çalışacak personelin nitelikleri gibi konularda yasama yetkisinin yürütmeye devredildiğini söyledi.
Seyhan, kanun ile yürütmeye verilen asli düzenleme yapma yetkisinin, ''vurdumduymazlık'' göstergesi olduğunu ve bunun, konunun siyasallaşmasına zemin hazırlayacağını savundu.
Kanunun, ''aceleyle TBMM'den geçirildiğini'' ileri süren Seyhan, kanunun 3 maddesinin, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye gönderildiğini, ancak Sezer'in gerekçelerine uyulmadan, 22 önergeyle bu maddelerin yeniden düzenlendiğini anımsattı.
Seyhan, ''Bu süreç, kanunun ne kadar dikkatsiz hazırlandığını ortaya koymaktadır'' dedi.
Tacidar Seyhan, Türkiye'nin 2008 yılı itibariyle büyük bir enerji krizine gireceğini savunarak, hükümetin, var olan enerji krizini yok sayarak, nükleer enerjiyi acil çözüm gibi dayattığını iddia etti.
İPTALİ İSTENEN HÜKÜMLER
CHP ve DSP'nin, kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediği hükümleri şöyle:
''Santral kuracak şirketin belirlenmesine ilişkin 3. maddesinin
-(2) numaralı fıkrası: TAEK, Kanunun yürürlük tarihinden itibaren nükleer santral kurup işletecek şirketlerin karşılaması gereken ölçütleri bir ay içinde yayınlar.
-(3) numaralı fıkrası: Bu Kanuna göre yapılacak nükleer güç santralları için yarışmaya katılacaklarda aranacak şartlar, şirketin seçimi, yer tahsisi, lisans bedeli, altyapıya yönelik teşvikler, seçim süreci, yakıt temini, üretim kapasitesi, alınacak enerjinin miktarı, süresi ve enerji birim fiyatını oluşturma usul ve esasları, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra iki ay içerisinde Bakanlık tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulunun onayı ile yürürlüğe girecek bir yönetmelikle belirlenir.
Teşvikler başlıklı 7. maddesinin,
-(2) numaralı fıkrasındaki, 'İşletmeden çıkarma hesaplarından (İÇH) oluşmuş kaynakların yüzde 25'ine kadar maliyetler Hazine tarafından karşılanacağına, bunun da yetmemesi halinde şirket tarafından karşılanacağına ilişkin' cümlesi.''
Kaynak