"Nutuk" için hevesli gençler aranıyor!

Genel & Güncel Konular

İletigönderen Türk-Kan » Pzt Oca 19, 2009 0:30

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Nutuk’un söylem analizini yapabilecek hevesli ve yetenekli gençler aradıklarını söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Nutuk’un söylem analizini yapabilecek hevesli ve yetenekli gençler aradıklarını belirterek “Yetenekli ve hevesli gençlerimizden bir kaçının söz konusu alanda doktora çalışması yapmasında yarar görmekteyiz. Çabalarımız devam ediyor“ dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi’nin Nutuk’la ilgili soru önergesini yanıtladı. Erçelebi, önergesinde Bakan Aydın’ın Nutuk hakkındaki bir konuşmasında "Nutuk, Nutuk diyoruz. Ama Nutuk, Avrupa'da dengi bir esere gösterilen bilimsel iltifat gösterilememiş ve bugün Nutuk'un ciddi bir tahlili, psikolojik tahlili, Nutku söyleyenin, natıkın kişiliğini de ortaya koyabilecek bir insan ve konuşma ilişkileri tahlilini ve aynı zamanda onun Türk kültürünün ana çerçevesi ve ana ruhu içinde yerinin ne olduğu...” dediğini hatırlattı.

Erçelebi, Bakan Aydın’a “Hükümetin bir bakanı olarak ‘Nutuk'un en az on yönden incelenmesi gerekmektedir’ diyorsunuz. Bu konuda bir çalışmanız olmuş mudur? Amsterdam Üniversitesinin söylem tahlili yapan bölümlerinin olduğunu iddia ediyorsunuz; Kaç dönemdir hükümetin bakanısınız söylem tahlili yönünden de Nutku incelettirmeyi düşünüyor musunuz? Konuşmamızda ‘Henüz daha Batı'da olup da bizde olmayan epeyce eksiğimiz vardır’ diyorsunuz. Bu eksikliklerimiz nelerdir? Konuşmanızda ‘Atatürk bir kültürden, bir dünya görüşünden geliyor’ diyorsunuz. Atatürk'ün geldiği kültür ve dünya görüşü hakkında bir fikir edinemediniz mi? “sorularını yöneltti.

“NUTUK’LA İLGİLİ DOKTORA ÇALIŞMASINDA YARAR GÖRÜYORUZ”

Bakan Aydın ise bilimsel düşünce ve araştırmaların ileri düzeyde olduğu ülkelerde Nutuk gibi eserlerin, edebi, tarihi, sosyolojik ve siyasi açıdan incelendiğini belirterek “Söylem analizi linguistik, antropoloji, kognitif psikoloji, sosyal psikoloji, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi gibi pek çok bilimsel disiplinde başvurulan bir yaklaşım, bir yöntem olup, bir konuşmayı bir metni ait olduğu geniş ‘bilgi ufku’ içinde anlamayı amaçlar. ‘Eleştirel söylem analizi’ Batıda pek çok bilim kurumunda görülen bir faaliyettir. Bu faaliyet, Amsterdam Vrij Üniversitesinde özellikle tanınmış bilim adamı Teun A. Van Dijk'in çalışmaları sayesinde önemli bir noktaya ulaşmıştır. Bu konuda internet ortamında, Türkçe dahil, pek çok dilde tatmin edici bilgi bulunmaktadır.” dedi. Nutuk’un yetenekli ve hevesli gençler tarafından “Eleştirel söylem analizi” çerçevesinde incelenmesi ve doktora çalışması yapılmasında yarar gördüklerini belirten Bakan Aydın, bu yönde çabalarının sürdüğünü söyledi.

“ÖYLE FİKİR SAHİBİ OLMAKLA BU İŞ OLMAZ”

Nutuk’un söylem analizini yapabilecek araştırmacının, eserin zengin dilini anlayabilecek çapta olması gerektiğine dikkat çeken Aydın, “Nutuk'un söylem analizine yapabilecek araştırmacının, Atatürk'ün içine doğup büyüdüğü tarih, kültürel ve sosyal zemini derinliğine bilmesi ve pek tabii ‘Söylem analizi’ alanında uzmanlık düzeyinde bir yetişmişliği yakalamış olması gerekir. Öyle dördüncü soruda dendiği gibi ‘bir fikir sahibi’ olmakla bu iş olmaz.”dedi.

Resim
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen İlteriş » Pzt Oca 19, 2009 1:18

Turkiye'deki site uyelerimiz bu konuda one atilirlarsa, oraya sivil orumcek ve kelebekler yerine bizler girebiliriz. Onerim bu, organize olmak.
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen erenus » Pzt Oca 19, 2009 8:46

“Eleştirel söylem analizi” çerçevesinde incelenmesi ve doktora çalışması yapılmasında yarar gördüklerini belirten Bakan Aydın, bu yönde çabalarının sürdüğünü söyledi.

gokturkmehmet, eleştirel söylem analizi nasıl yapılacak çok merak ettim doğrusu...

"Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerimi inkâr edenler ve bana taan edenler çıkabilir. Hattâ bunlar benim yakın bildiğim ve inandıklarım arasından bile olabilir. Fakat, ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidir ki, bu fikirler, Hind'den, Mısır'dan döner, dolaşır gene gelir, feyizli neticeleri kalpleri doldurur!"

Resim
Kullanıcı küçük betizi
erenus
Bilim Adamı
Bilim Adamı

İletiler: 423

İletigönderen İlteriş » Pzt Oca 19, 2009 10:37

gokturkmehmet, eleştirel söylem analizi nasıl yapılacak çok merak ettim doğrusu...

Valla sen, ben olursak analizi yapan baska olur, orumcek ve kelebekler yaparsa baska. Ornegin bizim elestirimiz su olur, "Keske mubadele sirasinda yobazlari da yunanistana surseymis, veya az asmis, soyle hepsinin kellesini Kubilay'i oldurdukleri yere yigsaymis" gibisinden :ates: "Devrim fazla kansiz olmus" gibi bir elestiri de getirebilirdim ben olsaydim. Ama bocukler "ay canimizi cok yakti ayol" filan derlerdi herhalde :lol:
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen erenus » Sal Oca 20, 2009 10:28

Mehmet, bu konuda sana bana ekmek yok :lol:

"Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerimi inkâr edenler ve bana taan edenler çıkabilir. Hattâ bunlar benim yakın bildiğim ve inandıklarım arasından bile olabilir. Fakat, ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidir ki, bu fikirler, Hind'den, Mısır'dan döner, dolaşır gene gelir, feyizli neticeleri kalpleri doldurur!"

Resim
Kullanıcı küçük betizi
erenus
Bilim Adamı
Bilim Adamı

İletiler: 423

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 4 konuk

x