
“Occupy” felsefesi ŞİDDET YOK İŞGAL VAR!
Önce Wall Street eylemlerinde görülen “Occupy - İşgal Et” sloganı, tüm dünyadaki barışçı direnişlerin simgesi haline geldi, ancak Soros’un harekete açık desteği kuşkuları da beraberinde getirdi
Bütün dünya 17 Eylül 2011 sabahı yepyeni bir sloganla tanıştı: Occupy Wall Street. Yani, Türkçe söylersek Wall Street’i İşgal Et! Bu slogan iki yıldan kısa bir sürede hızla yayılarak, İngiltere, İspanya, Yunanistan, hatta Mısır gibi ülkelerdeki gösterilerin de ana sloganı haline geldi. Ve tabii Gezi Parkı direnişiyle başlayıp, Türkiye’nin birçok kentine yayılan eylemlerin de temalarından biri oldu. “Occupy” sözcüğünün Türkçe’deki karşılığı “işgal et”. Her şey tam da öyle oldu. Gençlerden oluşan kalabalık bir grup Gezi Parkı’nı işgal ederek çadırlarını kurdu. Tepkilerini barışçı bir direnişle ortaya koydular.
“Biz % 99’uz”


Polis şiddeti
Hareket, Arap Baharı eylemleriyle ortaya çıkan, şiddet içermeyen taktiklerin benimsendiğini, gösterilere katılanlarla çevredekilerin zarar görmemesinin hedeflendiğini dile getirse de teorideki beklentiler, tıpkı Taksim Gezi Parkı olaylarında olduğu gibi pratikte karşılığını bulmadı. Bunda tıpkı ABD’de, daha sonra İngiltere, İspanya ve Yunanistan’da olduğu gibi polisin “orantısız” tepkisi olayları daha zorlu boyutlara taşıdı. ABD’de 1 Ekim 2011 günü Manhattan’ı Brooklyn’e bağlayan ünlü Brooklyn köprüsü, tüm uyarılara rağmen göstericilerce işgal edilip trafiğe kapatılınca polis harekete geçti ve 700’ü aşkın eylemciyi gözaltına aldı. 17 Eylül’den beri çadırlarda devam eden ve özellikle New York polisinin ses çıkarmadığı eylemin kaderi de o gün değişmeye başladı. Gösterilerin bastırılmasında uygulanan polis şiddeti ve gözaltına alınan insan sayısındaki abartı büyük tepki çekti. Tıpkı, 31 Mayıs ve 21 Haziran 2013 tarihlerinde Taksim Meydanı’nda ve Gezi Parkı çevresinde uygulanan polis şiddeti ve ardından gelen gözaltılar gibi...
Soros’un desteği
İşin bir başka ilginç yanı, Occupy hareketinin, tüm dünyanın sömürülmesine ön ayak olan Rothschild ve Rockefeller aileleri ile aynı küresel çetenin etkin isimlerinden George Soros’dan şimdiye kadar hiçbir talepte bulunmamış, bu küresel çetelere karşı hiçbir manifesto yayınlamamış olmalarıdır. Hatta Soros, Birleşmiş Milletler’deki bir basın toplantısında “Occupy Wall Street”i desteklediğini belirtmiştir. Occupy hareketlerinin bu bağlamda ülkeleri “istikrarsızlaştırma” projesi olduğu da söylenmektedir.
Sosyal medya

Gezi Parkı olaylarında sosyal medyanın en güçlü silahlarından tweeter’da en çok kullanılan etiketler “occupyturkey” ve “direngeziparkı” idi. Eylemcilerin bir kısmı ise #occupyturkey yazan tişörtler giymişlerdi. Yugoslavya’daki Turuncu Devrimi örgütleyen Otpor / Canvas, Mısır ve Tunus’taki Arap Baharını sosyal medya üzerinden örgütleyen Occupy -ki Otpor’un devamıdır- Wall Street işgalinin de arkasındaki oluşumdur. “Occupy”, Gezi Parkı eylemlerinde de başından beri sürecin içinde ve tweeter üzerinden yönlendiricisi durumundaydı. Eylemlerde kullanılan pankart ve afişlerde sıkça yer aldı. Hareketin sosyal medyadaki yansıması, bu kulvarın gücünü de ortaya koymak açısından önemli bir belirteç olmuştur. Hangi ülkede olursa olsun, bundan sonraki eylemlerde de sosyal medyanın önemini kimse göz ardı edemeyecektir.
V maskesi

Occupy eylemlerinin bir simgesi de V maskesidir. V maskesinin çıkış noktasıysa “V for Vendetta” adlı filmdir. “V for Vendetta”, 2005 yılı ABD - Almanya ortak yapımı olup 2006’da gösterime giren bir film. Wachowski biraderlerin sinemaya uyarlayıp yapımcılığını üstlendiği filmi, daha önce Matrix üçlemesinde yardımcı yönetmenlik yapan James McTeigue yönetti. V for Vendetta, Alan Moore’un yazıp David Lloyd’un çizdiği aynı isimli çizgi romandan beyaz perdeye uyarlandı. Filmin başrollerini Hugo Weaving (“V”) ve Natalie Portman (“Evey Hammond”) paylaşır. Hikaye, geleceğin İngiltere’sinde (2020) geçmektedir. Diktatör bir rejime bireysel bir başkaldırının nasıl toplumsal hale geldiğini gösterir. Ağustos 2006 itibarıyla “V for Vendetta” ABD’de 70 milyon doları aşkın gişe yapmış; uluslararası olarak 60 milyon dolar hasılat ile toplam kazancı 131 milyon doları geçmiştir.
Yeniçağ, 10 Temmuz 2013