Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

Kültür ve Sanat Etkinlikleri hakkında herşey bu bölümde

Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen Deli Haydar » Cmt Tem 17, 2010 0:23

Orhan Gencebay'dan Etrüskler-Diriliş
Karma Magazin / 1 Temmuz 2010


Uzun bir aradan sonra “Berhudar Ol” adlı albümü çıkaran Orhan Gencebay çok mutlu. Özellikle albümde yer alan iki parçanın çok derin anlamları olduğunu belirtiyor.

Berhudar Ol” albümünde yer alan “Diriliş-Etrüskler” ve “Vatan Sağolsun” şarkılarının dünya görüşünü yansıttığını söyleyen Orhan Gencebay, bu şarkılar ile Türklük olgusuna dikkat çekmeye çalıştığını söylüyor.

Vatan Sağolsun” adlı parçasını askerlik yıllarında yaptığını ve o zamanlar içinde uyanan milliyetçi duyguların bir yansıması olduğunu anlatıyor Orhan Gencebay.

"Diriliş-Etrüskler" adlı parçanın ise çok derin bir açılımı var. Orhan Gencebay, Türk kültürünün tarihi bir hikayesini anlatıyor bu parçada. 6.5 dakika süren enstrümantal bir parça "Diriliş-Etrüskler".

Etrüskler 3850 yıl önce Kuzey İtalya’da yaşayan insanlarla kabile devleti kuruyorlar. Daha sonra Etrüsklerin kökleri araştırılıyor ve DNA’larında yüzde 97 Türk izi bulunuyor. Bu durumdan esinlenerek bu şarkıyı yapan Orhan Gencebay, milliyetçi duyguların bu şarkılar ile çok ön plana çıktığını belirtiyor.



Şarkının Adı "Ergenekon Destanı" idi
Bugün Gazetesi / 1 Mayıs 2010


Ünlü şarkıcı yeni albümünde yer alan "Ergenekon Destanı" şarkısının adını değiştirdiğini itiraf etti...

Özgün Türk Müziği'nin öncüsü Orhan Gencebay, uzun bir aradan sonra çıkardığı "Berhudar Ol" adlı albümünün tanıtımını önceki gün yaptı. Üç buçuk yıl aradan sonra yepyeni eserler ile hazırlanan, tüm söz ve müziklerin Orhan Gencebay'a ait olduğu "Berhudar Ol" albümü Gencebay’ın müzikal anlamda "zirve" çalışması olarak değerlendiriliyor.

Reklam Sanmasınlar

Müzik hayatı boyunca ilk kez bir albüm yapmak için üç buçuk sene beklediğini söyleyen Orhan Gencebay, on sene önce başladığı "Ergenekon Destanı" isimli enstrümantal beste çalışmasını soruşturmalar başlayınca "Diriliş" olarak değiştirip albümüne koyduğunu söyledi. "İsmi Ergenekon operasyonundan sonra reklam yapıyor diye düşünebilirdi. Pentonetik bir yapı var. Hayatımda ilk defa Kazak dombrası çaldım. Bu kadar bağlamaya benzeyen bir saz olamaz. Mızraplıların hepsini çaldım. 6,5 dakikalık bir hikayesi var. Bu bestemde müzikal birikimimi görebilirsiniz" diye konuştu


Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21

Re: Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen sair » Cmt Tem 17, 2010 1:22

Ya birakin su adami ciddiye almayin. Her turlu ortamdan kendine rant yaratmaya kalkisan biri. Dune kadar AKP acilimlarinin bir numarali misafiri RTE nin el opucusu , kendisi zaten AKP li, iki gun evvel Baris Manco'nun oglunun Yuzbinkere hayir isimli sarkisini anayasa ya evet e karsi MHP tarafindan kullanilmasina kendisi de karsi cikmis..gecmisi ise sapiklikla dolu bir sahis .. Ataturkcu Sitede bu isimlerin isi ne?? yok neymis kazak ensturmanini kesfetmis !! hayrola sabah ola derler adama daha dune kadar devamli Yunan Buzukisi caliyordun !!!!!
Kullanıcı küçük betizi
sair
Üye
Üye
 
İletiler: 104
Kayıt: Cum Kas 27, 2009 20:49

Re: Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen Deli Haydar » Cmt Tem 17, 2010 1:35

sair yazdı:Ya birakin su adami ciddiye almayin. Her turlu ortamdan kendine rant yaratmaya kalkisan biri. Dune kadar AKP acilimlarinin bir numarali misafiri RTE nin el opucusu , kendisi zaten AKP li, iki gun evvel Baris Manco'nun oglunun Yuzbinkere hayir isimli sarkisini anayasa ya evet e karsi MHP tarafindan kullanilmasina kendisi de karsi cikmis..gecmisi ise sapiklikla dolu bir sahis .. Ataturkcu Sitede bu isimlerin isi ne??
Konunun açılma nedeni "Etrüskler-Ergenekon-Diriliş" anadüşüncesidir. Kendisine karşı özel bir ilgim bulunmamaktadır. Dolayısı ile konu yerindedir. Savlarınızın doğruluğunu kaynak belirterek -ve üslubunuzu yeniden gözden geçirerek- aşağıya sıralarsınız. Böylece bilmeyenler de öğrenmiş olur.
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21

Re: Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen sair » Cmt Tem 17, 2010 5:58

Haydar Bey istediginiz linkleri, kanitlari Ram isimli arkadas olusturmus tesekkurler
En son sair tarafından Cmt Tem 17, 2010 15:07 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kez düzenlendi.
Kullanıcı küçük betizi
sair
Üye
Üye
 
İletiler: 104
Kayıt: Cum Kas 27, 2009 20:49

Re: Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen sair » Cmt Tem 17, 2010 6:11

Arabesk yavşaklığından utanıyorum!
17 Temmuz 2010 Cumartesi 05:55Fazıl Say, arabesk müzik için yine sert yorumlar yaptı. Arabesk için "Emek karşıtıdır, duyarsızlıktır" diyen sanatçı arabeskçileri kızdıracak. Nazım ALPMANErdoğan şahane konuşuyor!Okunma : 18844Yorum : 3006:26 Ünlü yıldız rüzgarın azizliğine uğradı! 06:22 Haftanın en çok tıklanan kareleri 06:14 Kurtlar Vadisi'ne rakip geliyor! 05:55 Arabesk yavşaklığından utanıyorum!05:40 Akalın bu kez kesin boşanıyor!05:30 Büyük kalçanın hafızaya zararı05:24 Felçlilere yürüme umudu doğdu05:08 Topbaş'ın iddiası Erbakan'ı kızdıracak!04:51 Bakan'dan sürpriz sigara çıkışı!04:27 Yabancı sperme Türk soyu engeli!04:10 Kurtulmuş'tan Erbakanlara ince ayar!03:59 Uçurumun kenarında ne yapıyorlar? 03:57 Sırp patrona inat Boşnak olacak!03:44 Sahte kart çetesinin vurgun tatili03:26 Albay Temizöz eylemleri yönetecekmiş!
Fazıl Say, arabesk müzik için yine sert yorumlar yaptı. Emek karşıtı bir tarz olduğunu dile getirdiği arabeskle ilgili facebook sayfasında arkadaş grubu arasındaki tartışmaya tepki gösteren Say, şunları yazdı:


“Arabesk müzik, arabesk yaşam tarzının betimlemesidir. Aydınlığın, çağdaşlığın ve öncülüğün, sanatçılığın sırtına külfettir. Emek karşıtıdır, duyarsızlıktır ve yaratamamaktır! Etik dışı “yalan dolanla” doludur. Ortadoğu işi, 3. sınıf, acındırmaca, tembellik, yeteneksizlik, rant, çamur, muallaklıklar üzerinden yaşar. Arabesk müziği yapan yapsın! Bu sayfaya tek gık diyeni yukarıdaki sebeplerden hemen atacağım! Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum, utanıyorum, utanıyorum.”

Say daha önce “Sağır olduğum gün ben de arabesk müzik dinlemenin keyfini doya doya çıkaracağım” demiş, arabesk müziğinin ünlü ismi Orhan Gencebay da “Fazıl Say bizim için çok önemli bir sanatçıdır, çok değerlidir. Bu sözün onun tarafından söylendiğine inanmak istemiyorum” diyerek tepki göstermişti.

BU HABERCİLER TÜRKİYE'Yİ KUŞATTI
Kullanıcı küçük betizi
sair
Üye
Üye
 
İletiler: 104
Kayıt: Cum Kas 27, 2009 20:49

Re: Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen Ram » Cmt Tem 17, 2010 12:24

Ataturkcu Sitede bu isimlerin isi ne??

Ben bu iğnelemeye benzer sorumsudan pek alındım. Bakın, bu sorumsuyu şöyle çevirip size yöneltebiliriz:

ATATÜRKÇÜ bir sitede, doğru bir Türkçeyle yazmayanların işi ne¿?

Gencebay hakkındaki düşünceleriniz haklı olabilir; ancak olumsuzlukları belirtmeniz, bilgilerinizi sunmanız gerekmektedir. Bunu yaparken de "Ataturkcu Sitede bu isimlerin isi ne??" diye iğnelermişcesine sorumsular yöneltmek yerine, ilgili kişinin “Diriliş-Etrüskler” adında bir "eser" sunmasının aslında ne kadar aldatıcı olduğunu bildirmeniz, anlatmanız yeterlidir.


Orhan Gencebay, hakkında "tecavüz" suçlaması bulunan biri olmakla beraber, suçlamada tecavüze uğradığı belirtilen Zerrin Özer bunu yalanlamıştır.

Arabesk adındakini, bir müzik türü olarak onaylamak oldukça zor. Bununla birlikte ezgisi güzel birtakım eserler de verdiği bir gerçek olan Gencebay'ın, bilmem ne sıtar yarışmalarında ahkâm kestiğini de unutmamak gerekir.

Açılım toplantılarına gitmesi de oldukça düşündürücüdür. Son olarak, aynı toplantılara giden Şafak Sezer ile İngiliz ortaklığı Vodafone [Düzeltme: Haydar Bey] tanıtımlarında oynamıştır.

Açılımlı toplantı çıkışı açıklamasında "dili, dini, cinsi, ırkı ne olursa olsun (...)" diyerek "budunsal (etnik)" adlar sıralayıp bu vatan hepimizin anlamında sözler söylemesi ve ardından "ve sanatın da ayrıca siyaseti olmaz, sanatın kendisi de siyasetçi değildir ki, siyaseti yapan kişilerdir" diye sözünü bitirmesi, konu hakkında ne kadar bilgisiz (câhil) ve kafasının karışık olduğunun önemli göstergesidir. Bu bilgisizliğe ve kafa karışıklığına en büyük örnek, kişisel çıkar elde etmek amacıyla toplantıya katılanlardan Ferdi Tayfur'un söylemleridir. Tayfur, yurt dışına çıkışlarda "dışkimlik (pasaport)" ve "izin (vize)" sıkıntısı yaşadığını dile getirdiğini söylemiş "demokratik açılım" adındaki şakayı bununla özdeştirmiştir.

Dolayısıyla, -tersini öne sürse de- "Ergenekon" adını tanıtım olmasın diye değil de, çıkar veya çekincesinden dolayı silmiş olabileceğini, "Etrüksler"le "Kazak dombrası"nı nasıl oluyor da özdeştirdiği sorusunun yanıtını da göremeyince asıl bu “Diriliş-Etrüskler” adının (bayağı) tanıtım amaçlı olduğunu savlayabiliriz.

Gencebay'ın sürekli "hoşgörülüyüm" vurgulamasına da değinirsek, şunu es geçmek olmaz:

    Simdi ise yeni bir beste yaptım:

    Gelin birlik olalım, yarin çok geç olmadan/Gelin birlik bulalım vazgeçin öç almadan/Nefreti yok edelim, gel sen de katil bize/İntikam eşkıyası sevgiyle gelir dize/Yedi döven önünden kim kurtardı bu yurdu/Mehmetçik değil miydi Lazı, Çerkezi, Kürdü/Hangimizin ecdadı feda olmadı yurda/Hangi bahçede bir gül solmadı bu uğurda/Asırlardır dinmedi bir bölücüğün ninnisi/Ayni dinden değil mi Alevisi, Sünnisi/Bin kere lanet olsun Yezid denen deliye/Muhabbet ile bağlıyız Muhammed'e, Ali'ye/Geçin o sınıfları geçin/Barışta buluşalım mutlu Türkiye için/Düşmanı sevindirmenin ne alemi var simdi/Milletçe kenetlenip, sarılmamız kar simdi.

Bu sözlerle "Hoşgörü 1995 Ödülleri" kapsamında sanatçı dalında ödül kazanmıştır.

Ayrıca üzerinde, borsada yönlendirme (manüplasyon) yaparak haksız kazanç elde eden örgüte üye olmak, yardım etmek suçlaması da bulunuyor: http://www.istanbulhaber.com.tr/haber/o ... --8445.htm / 11 Temmuz 2009

    İddİanamede, Orhan Gencebay’ın örgüt üyeleri ile yaptığı telefon görüşmelerine de yer verildi. İddianamede, Olmuksa hisse senedi ile ilgili olarak örgüt üyesi olduğu öne sürülen Mehmet Nureddin Çevik’in, Gencebay ile yaptığı telefon görüşmesinde “Vallaha Olmuksa’da uçuyoruz Orhan abi” şeklindeki sözlerine Gencebay’ın “Yav bu ne yaa, vallaha maşallah maşallah, kıyak” şeklinde cevap verdiği anlatıldı. Konuşmanın devamında Nureddin Çevik’in “Bundan çıkıp Merko işini de halledeceğiz” ve “Okan işinde de senin haberini bekliyoruz, seni bekliyoruz” şeklindeki sözlerine Gencebay’ın, nakit sıkıntısı olduğunu ancak onunla ilgili bir arkadaşını görevlendireceğini söylediğinin anlaşıldığı belirtildi.

Davanın sonucu belirsiz; çıkan bir salık göremedim.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!

Re: Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen Deli Haydar » Pzr Tem 18, 2010 16:03

Allah razı olsun Ram.
Sair'den beklediğimiz böylesi idi: Öğrenmiş olduk.

Dediğim gibi kendisine karşı özel bir ilgim-sevgim bulunmamaktadır.

Kentler -başta ve özellikle de İstanbul- Demokrat Parti döneminde "rantilleri"ne dönüştürülmüştür. Köyler-köycülük bitirilmiş, kentlerin altı üstüne getirilerek "kentlik"leri silinmiş; dolayısı ile elde ne köy ne de kent kalmıştır. Devlet eli ile girişilen bu talan ve yıkım ülkenin dengesini bozduğu gibi, doğal olarak insanların da dengesini bozmuş ve ortaya "Orhan Gencebay gerçeği" çıkmıştır.

Bir başka deyiş ile, ülkenin dengesini bozanlar için Orhan Gencebay, halkı telkin ve teskin etme aracıdır... Mütemadiyen eli göğsünde "eyvallah" eden "ağır ağabey" çok tutmuştur: Kıyak adamdır Orhan Baba!

Yukarıdaki satırları okuduktan sonra Orhan Baba'nın -zamanında Zülfü'nün de "özgürlüğü"nü sattığı- Vodafone reklamlarında seslendiği biz "tüketici"lere neden "Berhudar Ol"mayı öğütlediğini daha iyi anladım. Şişirdiği göğsünden kayan bembeyaz takım elbisesi ile "takma kafana-aç bi' Fanta" der gibiydi kendisi!

Bu reklam işine "Ergenekon"u dahi katabilene aşk olsun, o halde!
İşini bilirmişsin de, hem nalına hem mıhına çakarmışsın sen Orhan Baba!
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21

Re: Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen sair » Cmt Tem 31, 2010 5:18

Ekonomi

«Önceki Haber 30.07.2010 Cuma Sonraki Haber»

Borsa farelerine iyi haber


SPK aldığı kararla haklarında işlem yasağı getirilen tüm kişilerin yasakları kaldırdı

Sermaye Piyasası Kurulu, Bornsa’da haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilere 1 Ekim 2010 itibarıyla af getirdi. SPK, bundan sonra manipülatif işlem yapanlara 2 yıl değil 6 ay ceza verecek. Afla Mecnur Çolak, Orhan Gencebay, Gökhan Şükür ve David Esinazi’nin de aralarında olduğu 153 kişi, yeniden borsaya dönebilecek.

SPK aldığı bir kararla bugüne kadar haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin işlem yasaklarını 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırma kararı aldı. Bundan sonra manipülatif işlem yapanlar ise 2 yıl değil 6 ay ceza alacak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), işlem yasağı uygulama kurallarını değiştirdi ve bugüne kadar haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin işlem yasaklarının 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırılmasına karar verildi.

SPK’dan yapılan açıklamaya göre, kurulun yapılan toplantısında alınan kararla 153 gerçek ve tüzel kişinin işlem yasakları 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla kaldırıldı. Açıklamada, bu kararın alınmasında kurul tarafından piyasaların gerçek zamanlı takibi yapılarak piyasa bozucu işlem ve faaliyetlerin oluşum aşamasında engellenmesi ve İMKB Hisse Senedi Piyasası’nın işleyiş esaslarına getirilen ve getirilecek yeni düzenlemeler ile işlem kuralları açısından piyasanın manipülatif işlemleri en aza indirecek şekilde yapılanacağının göz önünde bulundurulduğu vurgulandı.

3. kez işlem yasağına 5 yıl tedbir

Açıklamada, yeni kurallar çerçevesinde; ilk defa işlem yasağına konu fiili işleyenlere 6 ay süreyle işlem yasağı tedbiri uygulanabileceği bildirilerek, eski uygulamada, bu sürenin 2 yıl olarak benimsendiği hatırlatıldı. İkinci defa işlem yasağına konu fiilin işlenmesi durumunda, işlem yasağı süresi 2 yıl olarak uygulanabileceği kaydedilen açıklamada, “6 ay ve 2 yıllık işlem yasağı tedbirleri geçici işlem yasağı” olarak tanımlanmaktadır. Üçüncü defa işlem yasağına konu olan fiilin işlenmesi durumunda ise “sürekli işlem yasağı” olarak tanımlanan 5 yıllık tedbir uygulanabilecektir” denildi.

Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından piyasa gözetimi üzerine yapılmış ve yapılması planlanan çalışmaların devreye girmesi ile birlikte, gözetim ve denetim yönünden 1 Ekim 2010 itibarıyla Türk sermaye piyasalarında yeni bir dönemin başlayacağı ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Yeni dönemde işlem yasağı uygulamalarında 30 Temmuz 2010 öncesindeki işlem yasağı verileri geçerli olmayacaktır. Ayrıca, 1 Ekim 2010’dan itibaren geçerli olmak üzere, işlem yasakları kaldırılan kişilerin işlem yasağına konu olan paylarının yasaklı pay statüleri de kaldırılmaktadır. Ancak, işlem yasağı kaldırılan kişiler aleyhine kurulumuzca açılmış davalar, bir tedbir olan işlem yasağı uygulamasından bağımsızdır ve kurulumuzun bu davalarla ilgili uygulamalarında bir değişiklik olmamıştır.”
Borsa çevrelerinde heyecan yaratan bu karar SPK’nın 46’ncı maddede yaptığı değişiklikle gündeme geldi. Bu değişiklikle birlikte ayrıca halen işlem yasağı devam eden ve mahkumiyet kararı bulunmayan şahıslara ilişkin alınan işlem yasağı kararlarının “geçici” olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı. Böylece borsadaki birçok ünlü spekülatörün işlem yasağı kalktı.

Daha önce de kısmi af gelmişti

Şu an işlem yasağı süresi devam eden manipülatörlerin tamamını affeden SPK, geçmişte de bir af yapmış ancak bunu kısmi şekliyle uygulamıştı. SPK, yaptığı bir düzenlemeyle mahkemece suçu tescillenmeyen borsa oyuncularının işlem yasağı süresini iki yılla sınırlı tutmuştu. Bu değişiklik aralarında İlhami Suaydın ve Ziya Sesel’in de bulunduğu büyük oyuncuların işlem yapma yasağının sessiz sedasız kaldırmıştı. SPK’nın 29 Eylül 2008’de yayınladığı ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren tebliği ile söz konusu spekülatörlerin yeniden borsaya dönmelerinin yolu açılmış karar İMKB kulislerinde, “Şimdi piyasalara hareket geliyor” sözleriyle yorumlanmıştı.

Kırmızı kartlı Mecnur Çolak bile dönüyor

Sermaye Piyasası Kurumu, affı açıkladığı kararında 153 adet yasaklı var derken, resmi sitesinde yasaklı gerçek ve tüzel kişi sayısı dün akşam itibarıyla 149 olarak çıkıyor.
Bu yasaklıların içinde Ali Karakaya, Bahadır Karlıdağ, David Eskinazi, Ercan Canmutlu, Fatih Karataş, Mecnur Çolak, Muhittin Sertdal, Murat Abbas, Murat Aksoy, Mürşit Çolak, Osman Arkangil, Selçuk Demir, Suat Olgun ilk bakışta dikkati çeken ünlü oyuncular olarak göze çarpıyor.
Fenerbahçe’de top oynayan Bulgaristan göçmeni Mecnur Çolak, Borsa’nın gelmiş geçmiş en ünlü manipülatörü olarak kabul edilirken, SPK affıyla yeniden İMKB’de oyuncu olup hisse senedi alıp satabilecek. İşlem yasağı biten ancak daha önce yasaklılar arasında yer alan diğer ünlü isimler arasında ise başta Orhan Gencebay olmak üzere Hakan Şükür’ün kardeşi Gökhan Şükür, Ali Ziya Sesel, İlhami Suaydın gibi isimler de vardı
http://haber.gazetevatan.com/borsa-fare ... /2/Ekonomi
Kullanıcı küçük betizi
sair
Üye
Üye
 
İletiler: 104
Kayıt: Cum Kas 27, 2009 20:49

Re: Orhan Gencebay'dan Etrüsk Açılımı

İletigönderen Deli Haydar » Çrş Eyl 21, 2011 19:54


Alındı. Anlaşıldı.
Feragat-ı nefs.
İstihkar-ı hayat.
Kullanıcı küçük betizi
Deli Haydar
Meydan Delisi
Meydan Delisi
 
İletiler: 714
Kayıt: Çrş Eki 14, 2009 11:21


Şu dizine dön: Kültür & Sanat Meydanı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x