Ortadoğu’da Haritalar Yeniden Çizilecek! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

Ortadoğu’da Haritalar Yeniden Çizilecek! / (Çeviri: Erkan GÜÇİZ)

İletigönderen Erkan Güçiz » Cum Nis 22, 2016 18:57

ABD Cumhuriyetçi Parti Başkan Aday adayı, Ohio Valisi John Kasich ile Washington Post (WP) gazetesinin 20 Nisan röportajından bir kesit.

Kasich: IŞİD konusunda da, ilk Körfez Savaşında olduğu gibi bir koalisyonumuz var. IŞİD ortadan kalktıktan sonra biz evimize dönelim, bırakalım Ortadoğulular çizsinler haritayı.

WP: Pek çok kimse, Başkan Obama oradan çabuk çekildi, o yüzden başımız derde girdi, diyor. O zaman soruyorum size; dediğiniz gibi, IŞİD’i yendiniz, diyordunuz ki -

Kasich: İstikrar getirin, evet, istikrar getirdikten sonra dönün evinize ve bırakın Ortadoğuları, onlar haritayı yeniden çizecekler.

Bana göre Suriye, bugünküne hiç benzemeyecek. Irak’ın şimdiki gibi olacağını düşünmüyorum. Oradaki sorunumuz Kürtlerle olan sorun. Bakın bu şaşılacak bir şey, değil mi? Kürtleri seviyoruz, onları kurtarmak için uçuşa yasak bölge ilan ettik, bu sebepten onlar da bizi seviyor. [Sonra da] PKK’yı, Türkiye’de bir terör örgütü olarak ilan ediyoruz.

Ve Suriye’nin kuzeyine, federal bir devlet kurmaya çalışan Kürtler var. Bundan dolayı Türkiye ile iyi geçinmemiz son derece önemli.

Olasılıkla, Şii hakimiyetinde bir bölge ortaya çıkmayacak. İran’ın önünü kesecek bir şey olacak.

Demek istediğim, Ortadoğulular karar verecekler, oranın ne şekil alacağına. İlk defasında, Batılılar çizdi haritayı. Nasıl sonuçlandı? İyi değil. Bırakırım, onlar çizsin haritayı.

Konunun askeri tarafına dönelim. Değişik fikirleri dinlemeniz gerekli; karar mevkiindeki lider, hangisini uygulayacağını, pek çok değişik öneriyi tarttıktan sonra seçer.


https://www.washingtonpost.com/blogs/po ... ial-board/
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x