Nobel Ödüllü romancı Orhan Pamuk BBC radyosunda İngiliz yazar Kenan Malike açıklamalarda bulundu. En önemli amacının bugünü eserlerine yansıtmak olduğunu aktaran Pamuk bir siyasi militan olmadığına dikkat çekti. Pamuk o nedenle kitaplarına siyasi konuları yansıtmadığını belirterek konunun gazeteciler tarafından abartıldığını savundu.
LAİK KESİM TSKYA YASLANIYOR
Pamuk, Türkiyede laik kesimin kendisini Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne yasladığını ve son 5-10 yılda yaşanan çatışmanın, Türkiyeyi Avrupa Birliğine yaklaştırmak isteyen ılımlı İslamcılarla, silahlı kuvvetlere dayanmak isteyen bu laikler arasında yaşandığını, Türkiyedeki ılımlı siyasi islamcıların, demokrasiye laiklerden daha saygılı olduklarını da kaydetti.
AÇIK KONUŞTUĞUM İÇİN TEPKİ GÖRDÜM
Orhan Pamuk, geçen yıl bir İsviçre gazetesine verdiği demeçte yer alan Ermeni soykırımı ve Kürtlerle ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine, bizim gibi toplumlarda, aile içinde olup bitenleri, kendi içimizde sır olarak tutma geleneği vardır. Ben belki bunları açıkça konuştuğum için tepki gördüm diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ulu önder Atatürk ve Türkiyedeki laiklik tartışmaları ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Pamuk, Atatürk Batı yanlısı ve laik bir kişiydi. Türkiyede modernite ve batı yanlıları, genellikle üst ve orta sınıftan insanlar arasından çıkmıştır. Yani zenginler hep daha batılı olmuştur dedi.
Pamuk, siyasi konularda ve Türkiyenin geleceğine ilişkin soruları yanıtlarken, Bir yazarın görevi, geçmişte ne olduğu ile ilgilenmek değildir. Onun görevi, bugünün parlak gerçeğini eserlerine yansıtmaktır. Benim için gelecekte ne olacağı önemli değildir. Ben bir edebiyatçıyım. Siyasi eylem adamı veya militan değilimderken, şöyle konuştu: Benim için önemli olan, bugünü ve hayatı kitaplarıma romanlarıma nasıl yansıttığımdır. Zaman zaman siyasi konularda ettiğim laflarla başımı derde sokmuş olabilirim. Ama bu, siyasi bir ajandam olmasından değil, sadece aklımdan geçenleri söylediğim için olmuştur. Çünkü kendime ait köşeli düşüncelerim var ve vicdani kanaatlerim var. Bunları söylemişimdir.
Kaynak