
ABDnin kaçak yollardan Iraka ve Afganistana izleme çipli silah gönderdiği ortaya çıktı. Iraka gönderilen silahların bir kısmının PKKnın elinde olduğu belirlendi.
IRAK VE AFGANİSTAN'A
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) çok gizli bir program çerçevesinde, Irak ve Afganistana büyük miktarlarda ve izlenebilir silah yollamış. Eski ABD Başkanı George W. Bushun, programla ilgili olarak, Kongredeki bazı komitelere 23 Ekim 2008 günü mektup göndererek bilgi verdiği belirtildi.
KAÇAK SİLAHLAR KİMLERE GİTTİ?
ABDnin "süper gizli" teknik istihbarat kuruluşu NSAnın (National Security Agency- Radyo Frekanslı Kimliklendirme) eski ödüllü ajanı Wayne Madsene göre, Pentagonun bu çok gizli programı, kaçak yollardan gönderilen bu silahların nerelere ulaştığını, kimlerin ve hangi örgütlerin eline geçtiğini belirlemek için yaşama geçirildi. Pentagon bu program için aracılık yapan şirketleri kullandı ve silahların bu ülkelere girmesini sağladı.
CİHAZ YERLEŞTİRİLDİ
Bu ülkelere sokulan çok sayıdaki küçük çaplı silaha RFID (radio frequency identification) cihazları yerleştirildi. Böylece, Amerikan elektronik istihbaratı ELINT yoluyla bu silahların izlenmesi ve takibi mümkün oldu. NSA ile iş yapan Booze Allen Hamilton firması programa dahil edildi.
ABD Enerji Bakanlığı, RFID sistemini nükleer maddelerin takibi için kullanıyor. Eski Başkan Bush, 23 Ekim 2008 günü Kongrenin her iki kanadındaki "ilgili" komitelerin başkanları ve muhalif partiden kıdemli üyelerine bir mektup gönderdi.
Başkan Bush, programı açıkça anlatmamakla birlikte, Iraka "kayıt ve izleme amaçlı" olarak silahların yollandığını komite yetkililerine bildirdi. Bush, mektubunda, Irak Hükümeti, diğer gruplar, örgütler, vatandaşlar, Irakta yaşayanlar gibi ifadelere yer verdi.
GLOCK VE BARETTA
Wayne Madsen, "Taos Industries", "ANHAM Joint Venture of Vienna" ve "AEY of Miami" gibi aracı şirketlerin isimlerini de verdi ve Kongreye bağlı ve Sayıştay gibi işlevi olan GAOnun, iki yıl önce "190 bin kadar" silahın nerede olduğunun bilinemediğini rapor ettiğini hatırlattı.
Madsen, Pentagonun Iraka yolladığı silahların bir kısmının PKK ile İranda molla rejimine karşı savaşan Halkın Mücahitleri örgütünün (MEK) eline geçtiğini belirtti.
20 bin kadar silahın ise El Kaidenin eline geçtiği ifade edildi. Iraka Glock ve Baretta tipi silahların gönderildiği de kaydedildi.
Pentagonun bu programının yürütüldüğü dönemde Iraktaki ABD Komutanı General David Petreaus idi. David Petreaus şimdi CENTCOM Komutanı. Wayne Madsen aynı programın hala sürdüğünü ve özellikle Somalideki korsanlara karşı kullanıldığını iddia etti.
