PKK Fethullah Gülen için Ne Dedi?
PKK'nın bir numarası yine ilginç açıklamalar yaptı...
Hasan Cemal'in Kandil notları:
Karayılan Fethullahçılarla ilgili soruya, Fethullahçılar devlet sistemine yerleşmek istiyorlar. AKP ile bunun için yakınlaştılar. Güç kazandılar. Amerikadan da destek alıyorlar. Fethullahçıları İslam dünyasına sürüyor Amerika... Biz de PKKya karşıyız; biz de devletçiyiz! diyerek devlete yerleşiyorlar. Güneydoğuda varlar ama yoğun değiller. AKP içinden geliyorlar. Poliste, öğretmende yaygınlar. Dine sıcak bakan kesimlerde yaygınlar. Varsayalım PKK bastırıldı, bitirildi. O zaman ne olur bölge biliyor musunuz, gericiliğin merkezi olur Güneydoğu diye yanıt veriyor
KANDİL DAĞI, Kuzey Irak
Kuzey Irakta gazeteci milletinin Kandil yolunu, yani medyanın PKK ile temasını Talabaniyle, Barzani de kesmek istiyor. Bu nedenle geçen hafta cumartesi günü sabahın erken saatlerinde Kandil Dağına giderken, Talabaninin KYPsi ile Barzaninin KDPsine ait kontrol noktalarından kendimizi sakınmaya çalıştık.Bazı noktalarda gazeteci kimliğimizi göstermedik. Fotoğraf makinelerimizi sakladık. İran sınırına yaklaşırken de araba değiştirip, PKKnın işaret ettiği Kürt kaçakçıların cipine bindik. Kandil Dağına tırmanırken yolculuğumuzun bir bölümünü kaçakçı yollarından yaptık.Kaçakçılar Renya bölgesinde PKKnın şemsiyesi altına girmişler. Herhalde bunun bedelini hem para olarak ödüyorlar, hem de PKKnın lojistiği onlar tarafından sağlanıyor. Ama aynı zamanda güvenliklerini de PKKya bağladıkları anlaşılıyor.
Sorular:
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Washington ve Ankarayla birlikte PKKyı nereye kadar tecrit edebilir? Nereye kadar etkisizleştirebilir? Ya da örneğin PKKyı Kandil Dağından çıkarabilir mi?
Bu sorulara ilişkin ipuçlarını hem Erbilde hem de Murat Karayılanla sohbetimde yakalamaya çalıştım.
PKKnın bir numarası kendinden emin konuştu:
Barzaniyle Talabani bize karşı hareketliliğe geçerlerse kendileri kaybeder.
Böyle bir ihtimal var mı?
Barzani PKKya baskı uyguluyor, ancak...
Barzaniyle Talabaninin Washington ve Ankarayı da tatmin etmek için Kuzey Irakta PKKya hayatı zorlaştırmak istedikleri malum. Bunun için PKKya bazı açılardan özellikle KDP tarafından baskı uygulanıyor bölgede.Ancak bu baskının bir sınırı var. Bir ölçünün ötesine gitmek güç. Özellikle Türkiyenin geçen şubat ayındaki kara operasyonu Kuzey Irakta PKKnın imajını parlatmış. Sizin topraklarınızı biz koruduk, sizin için de biz çarpıştık propagandası halk arasında tutmuş.
Bir gözlemci şöyle dedi:
Türkiyenin askeri operasyonu, PKKnın bölgede yeniden küllerinden doğmasına yol açtı.
Kısacası:
PKKya karşı Kuzey Irakta Kürt yönetimi tarafından yapılacakların bir sınırı var. İki taraf da bunun bilincinde. Ayrıca, Kürdü Kürde kırdırmanın artık geçmişte kaldığı biliniyor.
Şu da göz ardı edilmesin:
PKKnın uzun yıllar içinde Irak Kürtleri arasında da kökleri oluşmuş durumda...
Murat Karayılanla sohbet sırasında dikkatimi çekti. Talabani ve Barzaniyle ilgili olarak konuşurken kendinden emin, kendine güvenen bir hali vardı.
Celal Talabaniye dönük sempatisini pek saklamadı. Ağzından mı kaçtı bilemiyorum ama, sohbetin bir yerinde gülerek şöyle deyiverdi:
Mam Celal, Ankaranın duymak istediklerini çok iyi söylüyor. Mesela Kürt Konferansı ve PKKnın silah bırakması gibi...
Fethullahçıları İslam dünyasına Amerika sürüyor
PKKnın Fethullah cemaati ile ilişkilerini, cemaatin Güneydoğudaki faaliyetlerini sordum Murat Karayılana.
Fethullahçılardan hazzetmiyor PKKnın bir numarası. Bize karşı son üç dört yıldır neden saldırganlaştılar? diye soru sorarak başladı konuşmaya ve şöyle devam etti: Fethullahçılar devlet sistemine yerleşmek istiyorlar. AKP ile bunun için yakınlaştılar. Güç kazandılar. Amerikadan da destek alıyorlar. Fethullahçıları İslam dünyasına sürüyor Amerika... Biz de PKKya karşıyız; biz de devletçiyiz! diyerek devlete yerleşiyorlar. Belki bugün değil ama geleceğe dönük olarak risktir bunlar... Güneydoğuya gelince... Güneydoğuda varlar ama yoğun değiller. AKP içinden geliyorlar. Poliste, öğretmende yaygınlar. Dine sıcak bakan kesimlerde yaygınlar.
PKK bastırılırsa Güneydoğuda İran etkisi artar
Şu sözleri ilginçti Karayılanın:
PKKyı bastırmak imkânsız. Ama varsayalım PKK bastırıldı, bitirildi. O zaman ne olur bölge biliyor musunuz, gericiliğin merkezi olur Güneydoğu... İranın çabaları var. İslamcı hareketi alternatif olarak geliştirmek istiyorlar. Hizbullahı asıl geliştiren JİTEM değil, İrandır.
Ve şunu ekledi Karayılan:
İran benimle görüştü, Hizbullahla çatışmamam için...
İlginç bir gelişme.
Oyun içinde çok oyun var bölgede.
Mesela deniyor ki:
Kürtler bölgede laik bir güç... Bu yüzden Talabaninin KYPsine, Barzaninin KDPsine ve PKKya dönük bölgesel alternatif, İslamcı akımlardır. Eğer bu noktaya dikkat edilmezse, yarın Türkiyenin güneyinde İrana dayanan radikal bir Şii kuşağı neden gelişmesin?
Cemil Bayıkla farkımız yok
Pat diye sordum Karayılana:
PKK zirvesinde çatlak varmış. Sizinle Başkanlık Divanı üyesi Cemil Bayık anlaşamıyormuş. Siz Kürt sorununun silahsızlandırılmasından, bunun için PKKnın silah bırakmasından yanaymışsınız... Buna karşılık Cemil Bayık şahin çizgiyi savunuyormuş, TCden bir şey çıkmaz diyormuş...
Beş kişilik PKK Başkanlık Konseyinin üç üyesi, Murat Karayılan, Bozan Tekin ve Sozdar Avesta bir an birbirlerine bakıp gülmeye başladılar.
Ben bir kılçık daha attım:
Geçenlerde Celal Talabani İstanbuldaydı Irak Cumhurbaşkanı olarak. Birkaç Türk gazetecisi dostuyla birlikte yemek yerken de açıldı bu konu...
Karayılan sordu hemen:
Talabani de inanıyor mu buna?
Bilemiyorum dedim.
Karayılan şöyle konuştu:
Hiçbir görüş ayrılığımız yoktur Cuma arkadaşla. Cemil Bayıkı biz böyle onun kod adıyla çağırırız. Cuma arkadaşla tam 30 yıldır birlikteyiz, aynı davanın içindeyiz. Farkımız yoktur.
Bostancı olayının sorumlusu Kandilde eğitim almış
Murat Karayılana Bostancı olayını sordum. Orhan Yılmazkaya isimli lideri polis baskınında ölen Devrimci Karargâh Örgütünün PKK ile ilişkisini sordum.
Yanıtının özeti şöyleydi:
Ben ortaokuldayken Deniz Gezmişten, Başkan da (Öcalanı kastediyor, HC) Mahirden(Çayan) etkilenerek solcu olduk. Bu nedenle solcu örgütleri, kendi idealleri için canını ortaya koymaya hazır olanlara öteden beri sempati duyarız. Bunlar da bize geldiler. Altı ay kadar kaldılar. Şeyh Bedrettinlerden, Denizlerden, Mahirlerden geldiklerini söylediler.
Kendilerine askeri eğitim verdik, gittiler. Ama halka dayanmıyorlar, onun için yöntemleri doğru denemezdi. Hele öyle bir yere bu kadar cephane yığmak, olacak şey değil.
İlginçti.
İstanbuldan Kandile dağa geliyorlar, solcu olduklarını söylüyorlar, PKKdan askeri eğitim alıp geri dönüyorlardı. Murat Karayılanın bunu bu kadar açık anlatabilmesinin ardındaki gerçek açıktı. Mesaj Ankaraya, devlete yönelikti.
Kuzey Irak notlarının sekizincisi yarın Kandil Dağı ve Murat Karayılan izlenimleriyle devam edecek.
08.05.2009 09:27:00
KAYNAK