AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan’ın kurduğu Mazlum-Der’in, “Kürt Sorununun nihai ve kesin çözümü” adı altında açıkladığı 10 maddelik bildiri, PKK ve DTP’nin taleplerinden farksız.
Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Çoban, dernek binasında yapmış olduğu basın toplantısında, Kürt sorununun siyasi bir sorun olduğunu iddia etti. Çoban, Anayasa da değişiklikler yapılmadan ‘Kürt sorununun’ çözülemeyeceğini savundu.
Hükümetin Kürt açılımını “bir barış fırsatı yaratılması” olarak niteleyen Selahattin Çoban, bunun kaçırılmaması gerektiğini ileri sürdü.
Çoban’ın açıkladığı ve Mazlum-Der’in taleplerini içeren 10 maddelik paketin maddeleri PKK ve DTP’nin taleplerinden farksız. Talepler şöyle:
1- Bölgeye yönelik sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik ve psikolojik bir rehabilitasyon planı hazırlanmalıdır. Bölgenin her yönü ile geri kalmışlığının aşılması doğrultusunda somut ve gerçekçi adımlar atılmalıdır. Ayrıca yerel yönetimleri güçlendiren yeni bir reform yapılmalıdır. (Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi talebi PKK ve DTP tarafından sık sık gündeme getiriliyor. AKP de “Kamu Yönetimi Reformu” adı altında bu talebi hayata geçirmeye çalışıyor)
2- Sivil, eşitlikçi ve insan haklarına dayalı bir anayasa hazırlanmalıdır. Farklı kimliklerin önündeki anayasal ve yasal engeller kaldırılmalıdır. İfade ve örgütlenme özgürlüklerini de kapsayan negatif hakların kullanımı güvenceye kavuşturulmalıdır. (PKK ve DTP’nin talebi)
3- Kürtçe’nin önündeki tüm hukuksal ve bürokratik engeller kaldırılmalıdır. Anadili Kürtçe olan Kürtlerin en doğal insan hakları olan kendi anadillerinde eğitim ve öğretim hakkı tanınmalı, kamusal hizmetin niteliği gereği Kürtçenin eğitim, sağlık, adalet gibi alanlarda kullanımı için gerekli altyapı oluşturulmalı. Kürt dilinin ve kültürünün araştırılması ve geliştirilmesinin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. (PKK ve DTP’nin talebi)
4- Yerleşim merkezlerinin ve yöre isimlerinin yasaklanan eski isimleri tekrar iade edilmelidir. (PKK ve DTP’nin talebi)
5- Eğitim kurumlarındaki müfredat ve ders kitapları, ayrımcılık çağrıştıran ve sadece bir etnik unsura vurgu yapan ifadelerden arındırılmalıdır. (PKK ve DTP’nin talebi)
6- Kişiliksizleştirme ve teslim alma amaçlı pişmanlık yasalarından vazgeçilmeli; daha kabul edilebilir kapsamlı ve gerçekçi yasal düzenlemeler yapılmalıdır. (Bu talebi PKK ve DTP de gündeme getiriyor)
7- Dağlardaki PKK militanlarının durumunun konuşulduğu bugünlerde, özellikle bölgedeki cezaevlerini dolduran ve 'terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla yargılanan binlerce çocuğun topluma kazandırılması için gerekli yasal düzenlemeler ve değişiklikler yapılmalıdır. (DTP ve PKK’nın talebi)
8- Koruculuk tamamen kaldırılarak, korucular güvenlik dışında başka alanlarda istihdam edilmelidir. Suç işleyen görevliler cezalandırılmalı, mahkemelerin adil karar alabilmesi için gerekli şartlar oluşturulmalıdır. (PKK’nın en büyük düşmanlarından biri korucular. Bu nedenle PKK ve DTP sürekli olarak bu sistemin kaldırılmasını talep ediyor. Son Bilge Köyü katliamında da, katliamı gerçekleştirenlerden bazılarının korucu olmasını fırsat bilerek koruculuk sistemini karalama kampanyası yapmıştı)
9- Köye dönüşün önündeki tüm hukuki ve fiili engeller kaldırılmalı, gerekli altyapı devlet tarafından sağlanmalıdır. “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun”daki olumsuzluklar düzeltilmelidir. Zorunlu göç ve diğer uygulamaların yarattığı elem, acı ve diğer manevi zararlar tazmin kapsamına alınmalıdır.
10- Siyasi Partiler Yasasındaki örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan siyasal temsil sorununa adil bir çözüm bulunmalıdır; Kürt vatandaşların kendi kimlikleriyle siyaset yapabilmelerinin ve örgütlenebilmelerinin önü açılmalıdır. (Bu açıkça, etnik siyaset talebi. DTP bile söylemde de olsa, “Türkiye partisiyiz” derken, bu taleple Kürt partisi kurulmasının önünün açılması anlamına geliyor)
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.haberiniz.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2932:mazlum-der-yine-dtpye-tercueman-oldu&catid=147:spor&Itemid=172