Polisin yetkileri artıyor
Polislere, suçun önlenmesine ilişkin yeni yetkiler tanıyan kanun teklifi değişikliklerle kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, kolluk kuvvetlerine, suçun önlenmesine ilişkin yeni yetkiler tanıyan kanun teklifinin 3 maddesi, değişikliklerle kabul edildi.
Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerinde AKP'li milletvekillerinin verdikleri önergelerle, kabul edilen maddelerde değişiklik yapıldı.
Kanun teklifinin 1. maddesinde verilen önergeyle, "Polisin kimlik sorgulaması süresince vatandaşı ve aracını bekletebileceğine" ilişkin düzenleme, tekliften çıkarıldı.
Kişilerin ve araçların keyfi şekilde durdurularak tutulmasını önlemek için düzenleme yapılarak, teklife, "Kimliğinin tespiti amacıyla tutulan vatandaşa, kimliği tespit edildikten sonra ve talepte bulunması halinde, bu amaçla tutulduğuna ve tutulma süresine dair bir belge verilmesini" öngören hüküm eklendi.
Teklifin 2. maddesinde yer alan ve alınan parmak izinin, hangi sisteme kaydedileceğini düzenleyen hükmünde de önergeyle değişiklik yapıldı. "Parmak izinin, bunu alan genel kolluk birimlerine ait mevcut sisteme kaydedileceği" şeklindeki düzenleme değiştirilerek, "Alınan parmak izinin, ait olduğu kişinin kimlik bilgileri ile birlikte, ne zaman ve kim tarafından alındığı belirtilmek suretiyle, bu amaca özgü sisteme kaydedilerek saklanacağı" hükmü getirildi.
Kanun teklifinin "önleme aramasını" düzenleyen 3. maddesinde de değişikliğe gidildi.
Öğretim ve eğitim özgürlüğünün sağlanması için her derecede öğretim ve eğitim kurumunda önleme araması yapılabilmesine, "idarecilerinin talebi" koşulu getirildi.
Yerleşim yerlerinin giriş ve çıkışlarında önleme araması yapılması tekliften çıkarılırken, "Kamuya açık olmayan işyerleri, eğitim ve öğretim binaları ve diğer kapalı alanlardaki önleme aramasının ancak hakim kararıyla yapılabileceği" şeklindeki düzenlemeden de vazgeçildi.
Yeni düzenlemeye göre, konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan işyerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamayacak.
Polisin, tehlikenin önlenmesi veya bertaraf edilmesi amacıyla güvenliğini sağladığı bina ve tesislere gelenlerin üstünde ve araçlarında önleme araması yapabilmesine ilişkin hükümde de değişiklik yapılarak, "Unvan, sıfat veya görevlerine, diğer kanunlarla kendilerine tanınan istisnalara..." şeklindeki ifade tekliften çıkarıldı.
Kanal Türk
http://www.kanalturk.com.tr/18322/polisin-yetkileri-artıyor-.html