
Dönemin tanıklarıyla darbe dosyasını açan TRT, 12 Eylül belgeselinin özel bölümünü bugün 00.05te yayınlayacak.
TRT bir ilke imza atarak, Türkiyedeki darbeleri ve Ergenekon sürecini masaya yatıran Şahların Labirenti adlı belgeseli TRT 1de yayınlayacak. 12 Eylülde, belgeselin 12 Eylül özel bölümünü yayınlayacak olan TRT, yeni yayın döneminden itibaren ise Ergenekon sürecinin de işlendiği 13 bölümlük belgeselin tamamını haftada bir gün yayınlamaya başlayacak.
Cuntacılık neden bir alışkanlık haline geldi? sorusuna yanıt arayan belgeselde Türk siyasi tarihindeki önemli olaylar, dünden bugüne askeri darbeler ve cuntalar anlatılıyor. Tanıtım filminde kullanılan Sam Amcadan Masallar ve İpler Kimin Elinde cümleleriyle dikkat çeken belgeselin yönetmenliğini Kağan Daldal, danışmanlıklarını Zülfü Canpolat ve yazar Hakkı Öznur, senaristliğini ise gazeteci Avni Özgürel üstlendi.
Zincirler kırıldı
Belgeselin yapımcısı ve Bey Yapımın sahibi Sait Bey Polat, belgesele onay vererek TRTnin yayıncılık zincirini kırdığını belirtti. Polat, İnsanların bildiği ama söyleyemedikleri, resmi tarihi anlatmayan bu belgeseli bir devlet televizyonunun onaylaması onların cesaretini gösterir. TRT çok cesur davranarak, yayıncılık zincirlerini kırdı dedi. VATANa konuşan Polat, belgeselin 13 bölümden oluştuğunu ve 45 dakikalık Tarihin Gölgesinde 12 Eylül isimli 12 Eylül bölümünün özel olarak hazırlandığını söyledi.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin de belgeselde özel açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Polat, şöyle konuştu: Demirel, bize verdiği 2.5 saatlik bir röportajda hükümetin elinden nasıl alınışını anlatıyor. Ama asıl önemlisi dönemin ABDli NATO komutanının bizzat kendisine gelerek Yunanistanın NATOya alınması konusunda bir çeşit baskı yaptığını söylüyor. Bu sadece bir örnek. Bizim bu belgeselle asıl hedef kitlemiz apolitik gençliktir. Türkiyede neler yaşanmış, neler olmuş? Darbeler nedir bunları anlatmaya çalıştık. Çocuklarımız gerçekleri bilmiyorlar, sadece nostaljik hikayeler biliyorlar. Bu kuşaktaki insanlar ciddi yaralar aldılar. Genç neslin de bunları duyması, görmesi gerekiyor. Damdan düşünenin halini damdan düşen bilir diye de siyasilerden çok o dönemin insanlarına belgeselimizde yer verdik. Onlar da bize 12 Eylülün oluşumunu ve verdiği sıkıntıları, darbe engellenebilir miydi, arkasındaki odakları, 12 Eylülün sırf sağ sol çatışması olmadığını anlattılar. Bu oyunları kuran odaklara işaret etmek istiyoruz.
Polat, belgesel tekliflerinin TRT tarafından Mayıs ayında kabul edildiğini ve 13 bölümlük belgeselin yeni yayın döneminde TRTde yayınlanmaya başlayacağını anlatarak, 13 bölümlük belgeselimizi kabul eden TRTye biz de bir jest yaparak, yayınlanacak 12 Eylül özel bölümü için ücret almadık dedi.
Ergenekon da işleniyor
Polat, 8 ay süren ve 40 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan belgeselde Ergenekon sürecinin de işlendiğini söyleyerek, Belgeselin son bölümünde Ergenekon süreci de işleniyor. Metinlerin onayı TRTden çıktı. 120 saatlik bir arşiv tarandı. Mete Handan İttihat ve Terakkiye, Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar gelen süreç anlatıldı dedi.
Konsey üyelerinden ikisi yaşamını yitirdi
Milli Güvenlik Konseyi üyelerinden Jandarma Genel Komutanı Org. Sedat Celasun 1998 yılında, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin ise 2005 yılında yaşamını yitirdi. Evren, Marmariste yaşıyor.
Kaynak