ŞAHSIM DEVLETİ (5)

Türkiye ve dünya gündemindeki gelişmeler hakkındaki fikirleriniz, yayınladığımız izlencelerin bölümleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz alan.

ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Habip Hamza Erdem » Pzr Şub 21, 2021 16:59

ŞAHSIM DEVLETİ (5)
‘Şahsım Devleti’nde kararlar ‘tek merkez’den alınıyor denilmektedir.
Öyleyse ‘Devletin merkezileşme’sinden de sözedilebilir, denilmektedir.
Böylece ‘Şahsım Devleti’ yani neo-patrimonial devlet ile ‘Devletin Merkezileşmesi’ kavramları, çoğu konuda olduğu gibi, biribirine karıştırılmış olmaktadır.
Yani kimi sözde ‘sosyal bilimci’ler, ellerindeki ‘merkez-çevre şablonu’nu, Tarih’i gözardı ederek, tarihsel olgulara uygulamaya çalışmaktadırlar.
Ve oradan, türlü türlü ‘yerinden yönetim’ kuramları türetmeleri beklenmektedir.
Hemen belirtelim ki, ‘Devletin merkezileşmesi’ XIXncu yüzyılın bir olgusudur.
Ve ‘Devlet-Ulus’un ‘olgunluk’ aşamasının bir sonucudur.
Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere, Westphalie anlaşması (1648) ‘Devlet-Ulus’ların sadece ‘embryon’ olarak ortaya çıktıkları döneme ilişkindir.
Genellikle kabul edildiği üzere 1789 Fransız Devrimi ‘Devlet-Ulus’un ‘Milad’ını oluşturmaktadır.
Anayasa tartışmaları sırasında, Boissy d’Anglas Devrim Takvimine göre ‘an III’ ( yani1794-1795)’te, “Biz Cumhuriyet’in iç yönetiminin doğrudan yönetim erkinden (Hükûmet) kaynaklanmasını tasarlıyorduk [Nous avons considéré l’administration intérieure de la République comme une émanation directe du pouvoir exécutif] (*) derken, Devlet’in tam bir ‘merkizeleşme’sini tasarladıklarını dile getirmekte idi.
Şu koşulla ki, orada bir ‘Cumhuriyet’ sözkonusudur ve ‘Hükûmet’in halkın ‘tümünü’ temsil ettiği varsayımına dayanmaktadır.
Oysa Napolyon 1806 yılı Mart ayında, “Benim özgül bir mahkemeye gereksinmem var, diyecektir; öyle bir yarı-idarî yarı-hukukî kurum kurmak istiyorum ki, Devlet yönetimi için gerekli hakemlik işlevini yerine getirebilsin” (**)
Buradan bakıldığında, günümüz ‘Şahsım Devleti’yle bir benzerliğinin olduğu söylenebilir.
Ama böyle bir yaklaşım da ‘bilimsel’ olamaz.
Napolyon’la birlikte, ‘Devlet-Ulus’un ‘merkezileşebileceği kadar merkezileştiği’ doğrudur.
Öte yandan, örneğin ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda ‘merkezileşme’den sözetmenin olanağı yoktur.
Kaldı ki, ne Batı’da ve ne de ‘Doğu’da ‘merkezî Devlet’ diye bir kavram da, XIXncu yüzyıl öncesinde yoktur.
İstanbul’da ‘Bab-ı Ali’, Paris’te Versailles, Londra’da Buchingkam vardır ama, ne İstanbul, ne Paris ve ne de Londra ‘Başkent’ değildir.
Kuskusuz tarihte Ur, Babylon, Kudüs vb ‘yöneticiler’in yaşadığı büyük kentler (Metropol) olmuştur, ama o ülke sınırları içinde bulunan ‘Kent’lerin ‘Başı’ olmak, diğer bir deyişle, bütün kent ‘yöneticileri’nin ‘Başkent’e ‘doğrudan’ bağlı olması, tarihsel olarak bir başka ‘dönem’in göstergesidir.
Yönetim merkezi olarak ‘Saray’ın bulunduğu kentte, daha önce değinildiği üzere, Kral ‘fizikî’ olarak bulunduğu halde, diğer kentlerdeki yöneticiler kralın saedece ‘mitsel’ gücünü kullanmaktadırlar.
Sözde ‘kral adına’ yönetirler.
İşte yereldeki idarî yöneticilerin, doğrudan ve yasal olarak ‘Başkent’te bağlanması, bir ‘Anayasa’nın gerekliliğini ortaya çıkarır ki, bu da ancak XIXncu yüzyılda ‘Devlet-Ulus’ olgusunun doğmasıyla olmuştur.
Devlet-Ulus öncesi dönemde ‘patrimonial Devlet’lerin olduğu da bir gerçekliktir.
Ancak ‘Şahsım Devleti’ denilebilecek ‘Neo-patrimonial Devlet’, demek ki ‘Devlet-Ulus’ sonrası ve Devlet-Ulus’un ‘Devlet’inin ele geçirilmesinden sonra sözkonusu olabilecektir.
Aksi taktirde, XXInci yüzyılda, bir ‘Terbiyesiz herif’in, bütün bir ‘Ulus’u denetimi altına almasının olanak ve olasılığından sözedilemez.
Yani ‘Şahsım Devleti’, tarihsel olarak yeni bir olgu, yeni bir kavram, zamane bir durumdur.
Ancak hiçbir koşulda ‘zamanın ruhu’nu taşımamaktadır.
Ve ne kadar çabalanırsa çabalansın bir ‘Ruh’ kazandırılamayacaktır.
Onun ‘ruh’u, olsa olsa anakent anlamda kapital değil ama anamal anlamında kapital’dir denilebilir.
(Sürecek)
(*)Gérard Sautel, Histoire des institutions publiques depuis la Révolution Française, Dalloz, 1970, p. 237
(**) A.g.e, p. 230 [J’ai besoin d’un tribunal spécial;... je veux instituer un corps demi-administratif, demi-judiciaire, qui réglera l’emploi de cette portion arbitraire nécessaire dans l’administration de l’Etat]
Kullanıcı küçük betizi
Habip Hamza Erdem
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1526
Kayıt: Cum Haz 26, 2009 20:01

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Kurtlu Adalet » Pzr Şub 21, 2021 21:12

Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Kurtlu Adalet » Pzr Şub 21, 2021 21:14

Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Kurtlu Adalet » Pzr Şub 21, 2021 21:18

Gün Gelir Kelleler Gider...

Turk Milleti, yuz yil oncesinden daha vahsi ve kanli bir sekilde, musluman dunyasinin etnik ve dini gruplar arasinda bolunerek vahsilestirilmesine, Islam medeniyetlerinin birer birer bombalanip tas devrine gonderilmesine, seyirci kalan ve de destek olanlari, Turkiye'nin Bati'nin taseronlugunu yaparak bolunmesine hizmet edenleri, unutmayacaktir.

Siranin Turkiye'ye de gelecegini bilen Turk Milleti, Islam medeniyetlerinin birer birer yokedilmesi sirasinda Bati'nin kucagina oturanlari, Hacli ordusunun katliamlarina destek verenleri gunu geldiginde birer birer sallandiracaktir.

Vatanini bolunmenin, isgal edilmenin ve yokedilmenin kiyisindan dondurmeyi cok iyi bilen Turk Milleti, O an geldiginde onlarca yildir Turk Milletini Bati cikarlarinin usakligini yapmaya zorlayan kadrolari, gruplari, kisileri ve is adamlarini bulup , bunlarin binlercesini belki de on binlercesini sallandirmayi bilecektir.

Kimsenin gucu Turk Milleti'ni uzun sure Hacli Ordularinin hizmetkari olarak yasatmaya yetmez.

Allah'in insanliga armagani Ataturk'un politikalarinin 180 derece tersini uygulayarak Irak katliamina, Afganistan isgaline, Libya'nin bombalanmasina ve Suriye'nin bolunmesine destek verenlerin O gun geldiginde Turk Milletine hesap vereceklerini unutmamalari gerekiyor.

Gun gelir kelleler gider efendiler!

Yuzyillarin kole tuccarlari, yuzyillarin hacli seferleri yagmacilari, kitalari calanlar, yagmalayanlar, katledenler ve kolelestirenler, Bati'nin savas makinasi, Islam medeniyetlerini tas devrine gondererek ve Islam cografyasini kontrol ederek , degisen dunya dengelerini, yukselen doguyu ve Asya'yi kontrol etmek istiyor.

Dolar basabilmek icin ve enerji kaynaklarini kontrol etmek icin muslumanlarin petrolune ihtiyaclari var.

Israil genislesin ve Islam cografyasini kontrol etsin isteyen bir kuresel Siyonist bankerler cetesi var.

Muslumanlarin etnik ve dini cizgiler uzerinden bolundugu, vahsilestirilmis cahil, Kuran laik ve kul ile Allah arasinda olmasina ragmen, sahte seriat hukuku uygulayan CIA guruplarinin kontrol ettigi ve icine ettigi, zayif dusmus ve bolunmus, ve boylece Siyonist bankerlerin ve Israil'in rahatlikla kontrol edebilecegi, somurebilecegi ve kolonilestirebilecegi bir Orta Dogu yaratilmak isteniyor.

Asya ile birlikte kalkinan ve de Afrika'ya enerji ve yatirim aktaran, guclu ve kalkinmis bir Orta Dogu istenmiyor.

Asya , yukselen dogu, kalkinan mazlum milletler ve Orta Dogu'nun el ele vererek kalkinmalari ve kole tuccarlarinin Savas Makinasinin hegemonisinden kurtulmalari istenmiyor.

Kurduklari kanli saltanat sistemini korumak istiyorlar, tahttan inmek istemiyorlar kuresel cetenin krallari ve kraliceleri.

Turk Milleti vatani satanlari ve ulkenin gelecegini tehlikeye atanlari gunu geldiginde mutlaka sallandiracakdir, ne kadar Ataturkcu olduklarini iddia etseler de, ne kadar musluman gecinseler de,

Turk Miletini ve Islam Dunyasi'ni atese atanlari bu millet affetmez, gunu geldiginde hepsini sallandirir.

Canakkale'de denize gomdugumuz ve Izmir'de denize doktugumuz yuzyillarin kole tuccarlarina ve Haclilara bu topraklari ve bu vatani satanlari, Islam alemine ve Turk dunyasina ihanet edenleri bu millet asla unutmayacaktir!

M.K.A. ( Milli Kurtulus Atilimi )
Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Habip Hamza Erdem » Pzr Şub 21, 2021 22:31

Bu kafayla!
Kullanıcı küçük betizi
Habip Hamza Erdem
GM Yazarları
GM Yazarları
 
İletiler: 1526
Kayıt: Cum Haz 26, 2009 20:01

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Kurtlu Adalet » Pzr Şub 21, 2021 23:32

Putin has earned his key, by saving the Islamic Civilization, and the Turkish Republic. He stopped American colonization in Syria and Iraq. https://www.youtube.com/watch?v=7_6lLyiEpNM
Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Kurtlu Adalet » Pzr Şub 21, 2021 23:33

Putin and Russian People will give the list. Don't be on it.
Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Kurtlu Adalet » Pzt Şub 22, 2021 5:29

Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Kurtlu Adalet » Pzt Şub 22, 2021 21:05

Orta Kralliktaki ( yeryuzu ile cennet arasindaki, dunya ile cennet arasindaki, yeryuzu ile gokyuzu arasindaki, bundan sonra Cin demeyin arkadaslar, bu bir terbiyesizliktir, Orta Kralliktaki dostlarimiz nasil anilmak istiyorsa o sekilde anilacaklar ) Boksorler hareketinin bir benzerini burada baslatiyoruz. Boksorler icin emperyalist isgalci gucleri dovmek serbest idi, dove dove ulkelerinden attilar, kurtulus savasinin bir benzeri...................................... Cocukken Kuran'i ezberlemis bir hatip, deha, ve aslan, Allah'in yeryuzundeki askeri Ataturke, Kuran'i Turkceye cevirmis ve Turkler Milleti anlasin diye Turk dilini bile basitlestirmis, Ataturk'e dinsizlik, imansizlik, Allahsizlik iddiasinda bulunan herkesi dovmek serbest arkadaslar. Devlet bir mudahalede bulunamiyor, Ataturke dinsizlik, imansizlik, ve Allahsizlik iddiasinda bulunulduguna dahil delilleriniz oldugu taktirde. Devlet mudahale ederse bu devleti yikiyoruz, yenisini kuruyoruz. Ne mutlu Turkum diyene. Hatti mudafa yoktur, sathi mudafa vardir, ve o satih butun Turk varligidir. Ya istilal ya olum. Ataturk Kuran'i 4 kelime ile ozetlemis, ya istiklal ya olum, koleler cehenneme.....
Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33

Re: ŞAHSIM DEVLETİ (5)

İletigönderen Kurtlu Adalet » Çrş Şub 24, 2021 2:30

Islam Medeniyetini ve Cumhuriyetimizi kurtardigi icin Rusya Halkina ve Putin'e borcumu odemek icin Rus Buyukelciligine gidiyorum. 7 saat sonra, bugun, Rus Buyukelciliginin onunde olacagim Ankarada. Saat 9da orada olacagim. Hepinizi de orada gormek isterim. Saat 9da, sabah, Cankaya, Urdun konsoloslugu karsisinda hepinizi gormek isterim.
Kullanıcı küçük betizi
Kurtlu Adalet
Üye
Üye
 
İletiler: 299
Kayıt: Sal Nis 28, 2020 14:33


Şu dizine dön: Tartışma ve Fikir Meydanı

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x