
İktisatçı İnan Mutlu’nun Eurostat verilerinden derlediği güncel çalışmaya göre, son bir yılda AB genelinde doğalgaz fiyatları ortalama yüzde 0,4 oranında düşüş kaydetti. Buna karşın Türkiye’deki konut ve sanayi doğalgaz fiyatlarında yaşanan yıllık artış yüzde 94,7 gibi rekor bir seviyeye ulaştı.
Türkiye'nin ardından yıllık bazda en yüksek fiyat artışının yaşandığı ülkeler sırasıyla yüzde 19,3 ile Yunanistan, yüzde 16,1 ile Kosova ve yüzde 11,4 ile Belçika oldu. Hırvatistan (%7,4), İsveç (%6,9) ve Slovakya (%6,7) gibi ülkelerde ise artışlar tek haneli seviyelerde kaldı.
Buna karşılık, İrlanda (%0,1) fiyat istikrarını korurken, Sırbistan ve Gürcistan’da son bir yılda doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişim yaşanmadı (%0,0).
Grafikte dikkat çeken en önemli unsurlardan biri de Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinde doğalgaz maliyetlerinin gerilemesi oldu. Portekiz’de fiyatlar yüzde 2,7 düşerken, bölgenin en büyük sanayi üreticisi konumundaki Almanya’da yüzde 3,0, Hollanda’da yüzde 3,7 ve Fransa’da yüzde 3,9 oranında düşüş yaşandı.

Avrupa genelinde doğalgaz fiyatlarının en çok ucuzladığı ülkeler ise sırasıyla şu şekilde listelendi:
Polonya: -%11,4
Lüksemburg: -%10,6
İspanya: -%9,6
Bulgaristan: -%7,7
Türkiye’de yaşanan yüzde 94,7’lik rekor yükselişin arkasında ise döviz kuru baskısı, ithalat maliyetlerindeki artışlar ve enerji üzerindeki vergi yüklerinin etkili olduğu vurgulanıyor. Bu durum, hem hanehalkı bütçesi hem de Türk sanayisinin uluslararası alandaki rekabet gücü açısından ciddi bir maliyet baskısı yaratmaya devam ediyor.
(Eurostat verileri)

