Sakın camları açmayın! AB’de Doğalgaz Fiyatları Düşerken Türkiye’de Rekor Artış: Yıllık Yükseliş Yüzde 94,7’ye Ulaştı

Genel & Güncel Konular

Sakın camları açmayın! AB’de Doğalgaz Fiyatları Düşerken Türkiye’de Rekor Artış: Yıllık Yükseliş Yüzde 94,7’ye Ulaştı

İletigönderen İlteriş Kağan » Sal Haz 02, 2026 18:27

Küresel enerji piyasalarında dengeler değişirken, Avrupa Birliği (AB) genelinde doğalgaz fiyatlarında gerileme yaşanıyor. Ancak Türkiye, yıllık bazda kaydedilen olağanüstü fiyat artışıyla Avrupa genelindeki bu eğilimden tamamen ayrışarak zirveye yerleşti.
Resim
İktisatçı İnan Mutlu’nun Eurostat verilerinden derlediği güncel çalışmaya göre, son bir yılda AB genelinde doğalgaz fiyatları ortalama yüzde 0,4 oranında düşüş kaydetti. Buna karşın Türkiye’deki konut ve sanayi doğalgaz fiyatlarında yaşanan yıllık artış yüzde 94,7 gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

Türkiye'nin ardından yıllık bazda en yüksek fiyat artışının yaşandığı ülkeler sırasıyla yüzde 19,3 ile Yunanistan, yüzde 16,1 ile Kosova ve yüzde 11,4 ile Belçika oldu. Hırvatistan (%7,4), İsveç (%6,9) ve Slovakya (%6,7) gibi ülkelerde ise artışlar tek haneli seviyelerde kaldı.

Buna karşılık, İrlanda (%0,1) fiyat istikrarını korurken, Sırbistan ve Gürcistan’da son bir yılda doğalgaz fiyatlarında herhangi bir değişim yaşanmadı (%0,0).

Grafikte dikkat çeken en önemli unsurlardan biri de Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinde doğalgaz maliyetlerinin gerilemesi oldu. Portekiz’de fiyatlar yüzde 2,7 düşerken, bölgenin en büyük sanayi üreticisi konumundaki Almanya’da yüzde 3,0, Hollanda’da yüzde 3,7 ve Fransa’da yüzde 3,9 oranında düşüş yaşandı.
Resim
Avrupa genelinde doğalgaz fiyatlarının en çok ucuzladığı ülkeler ise sırasıyla şu şekilde listelendi:
Polonya: -%11,4

Lüksemburg: -%10,6

İspanya: -%9,6

Bulgaristan: -%7,7

Türkiye’de yaşanan yüzde 94,7’lik rekor yükselişin arkasında ise döviz kuru baskısı, ithalat maliyetlerindeki artışlar ve enerji üzerindeki vergi yüklerinin etkili olduğu vurgulanıyor. Bu durum, hem hanehalkı bütçesi hem de Türk sanayisinin uluslararası alandaki rekabet gücü açısından ciddi bir maliyet baskısı yaratmaya devam ediyor.

(Eurostat verileri)
Aklı Başında Bir Toplum Her 5 Yılda bir Meclisi Ve Yönetimi yenileyen Toplumlardır.
Bir hamalın yükü geçicidir; fakat sahtekâr bir politikacının yükü kalıcıdır çünkü onun dolandırıcılıklarının muazzam yükünü her daim akılsız toplumlar taşımaktadır.
Üçkâğıtçı politikacılar tarafından sürekli olarak kandırılan, tekrar tekrar aldatılan bir millet için hangi sıfat kullanılabilir? Şaşkın? Çok hafif! Ahmak? Yeterli değil! Beyinsiz? Evet, işte tam da sıfat budur! Aptal kalabalıklar, sahtekâr politikacıların en büyük servetidir!

@MK-Müzik.Kutusu

Müzik Kutusu Müzik Kutusu
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş Kağan
Üye
Üye
 
İletiler: 2766
Kayıt: Cmt Şub 08, 2020 18:53

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

x