Saraydan Sürgüne Son Padişah Vahdettin

Kitapları bu bölümde tanıtabilirsiniz.

Saraydan Sürgüne Son Padişah Vahdettin

İletigönderen Pınar » Prş Nis 17, 2008 14:37

Saraydan Sürgüne Son Padişah Vahdettin
Ayhan Buz

Neden Kitap
http://www.nedenkitap.com

'Saraydan Sürgüne Vahdettin'

Ayhan Buz’un, “Saraydan Sürgüne Son Padişah Vahdettin'” Neden Kitapevi’nden çıktı.

Gerçek Gündem Yayın Koordinatörü gazeteci Ayhan Buz’un, “Saraydan Sürgüne Son Padişah Vahdettin'” yayınlanan 6. kitabı.

‘Tarih en belirsiz olanıdır, çünkü her gün yeniden yazılır.’ Her siyasi mücadelenin tarafları, ''tarihi'' kendi haklılıklarını, rakiplerinin tarihin genel gidişine göre ''sapkınlığını'' kanıtlamak için yeniden yazmaya çabalarlar. Bu çaba, bir hegemonya projesinin desteklenmesine, bir diğerinin de zemininin çürütülmesine hizmet eder.

Tarihin tartışmalı padişahlarından biri olan Sultan Vahdettin, kendi döneminde vaziyeti kurtarmanın, durumu idare etmenin ve saltanatı korumanın; devlet yönetiminin temelini teşkil ettiğini, elinden gelen her şeyi yaptığını şu sözleri ile ifade ediyor;

“Karşınızda köklerinden koparılmış, bir girdapla sahile fırlatılıp atılmış bir kazazede var. Ben bu kargaşa içerisinde önümde daha ne kadar yol kaldığından habersizim ve bu işin neticesini de sadece Allah biliyor. Ne yapabiliriz ki? Kader, bu konuda düşündüğümden farklı bir yol çizdi. Ben, dindar bir insanım. Vazifemi çok karmaşık bir dönemde, bir insanın yapabileceği en iyi biçimde tamamladığıma bütün yüreğimle ve kat’iyetle inanıyorum.

Mütareke yıllarında ortaya çıkan bütün facialara ve olaylara karşı kalkan olamadım ama para-toner vazifesi gördüm ve öyle zannediyorum ki, bütün musibetleri de üzerime çektim. Kendimi feda ederek vatanı kurtarmaya çalıştım. Ama gelin görün ki, bugün yaşayan kurban benim; daha doğrusu fedakarlığın kurbanı!”

Saraydan Sürgüne Son Padişah Vahdettin, Osmanlı Saltanatı’nın en tartışmalı dönemlerinden birine ışık tutacak.

KAYNAK
Halk tarafından devlete "Sen bana hizmet etmek için varsın, bunun ötesinde senin bir anlamın yok" dendiğinde herşey yoluna girecektir...

(Osman Pamukoğlu)
Kullanıcı küçük betizi
Pınar
Üye
Üye
 
İletiler: 1380
Kayıt: Çrş Haz 06, 2007 7:47

İletigönderen Ram » Prş Nis 17, 2008 15:07

Haini aklama çabalarına bunu kitabı da ekleyelim. İnsanlar eyleme değil de, söyleme bakıyor ne yazık ki... İyi de, o zaman kimin söylemine bakacağız¿? Vahdettin'in sözüne mi, Gazi Paşa'nın sözüne mi¿? Söyleme bakanların tercihi, kendilerini açık eder. Göz var izan var, vatan hainliğinin sözlüklerde karşılığı var.

Vahdettin'i aklamaya çalışan iki küme vardır:

Birincisi, herkesin bildiği üzere Hacı Fettan ve türevleri... Bunların kimileri ise, yalnızca aklamaya çalışmaz akabinde kahramanlığa kadar işi götürürler. Amaçları bellidir.

İkincisi, resmi tarih tezini kabûl etmeyen kesimdir. Resmi tarih tezindeki eksik-gedikleri, bazı yanlışlıkları baz alarak, tüm tarih tezini yırtıp çöpe atarlar. Yeni tarih yazma meraklısıdırlar. Bunun en iyi yolunun da, resmi tarihe büyük darbeler vurmaktan geçer. İşte bu noktada, Vahdettin büyük bir darbe olur.

Özetle; Vahdettin'in vatan haini olmadığını ispatlamak için, Vahdettin'in, hain olarak anılmasına sebep olan eylem ve belgelerin tamamen yalanlanması gerekir. Öyle; Vahdettin'in kaşı-gözü güzeldi, fesi janjanlıydı, giyim-kuşamı yerindeydi, halifeydi, padişahtı, şartlar şöyleydi, etrafındakiler böyleydi, aslında işgâl devletlerini kandırmıştı, hatta Mustafa Kemâl'i Anadolu'ya Milli Mücadele'yi başlatması için göndermişti gibi benzeri ilginçlikler sunarak, hainlik örtbas edilemez. Ha ne olur¿? Sürersin piyasaya 20-30 tane bu tip kitaplardan -ki var, milletin aklı bulanır.

Bu kitabı alıp okuma fırsatım olursa, ilk işim şu buz kesmiş sıfatlara birkaç kelâm daha etmek olacaktır.
Mevzuubahs olan; millete saltanatını, hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız¿? meselesi değildir. Mesele, zaten emrivâki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Bu, behemehâl, olacaktır. Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabiî görürse, fikrimce muvafık olur. Aksi takdirde, yine hakikat usûlü dairesinde ifade olunacaktır.

Fakat ihtimâl, bazı kafalar kesilecektir!
Kullanıcı küçük betizi
Ram
Zûlme Karşı İsyan!
 
İletiler: 8167
Kayıt: Sal Şub 20, 2007 1:06
Konum: Aç haritaya bak!


Şu dizine dön: Kitap Tanıtımları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 0 konuk

x