Sarkisyan: Sınır açık değilse Türkiye'ye gitmem!

Genel & Güncel Konular

Sarkisyan: Sınır açık değilse Türkiye'ye gitmem!

İletigönderen Türk-Kan » Cum Nis 24, 2009 14:21

Sarkisyan'dan sınır resti

Ermenistan Cumhurbaşkanı: Sınır açık veya açılmak üzere değilse Türkiye'ye gitmem.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, mutabakat açıklamalarından iki gün önce Wall Street Journal ile yaptığı söyleşide sınırın açılmaması halinde Ekim ayında oynanacak maç için Türkiye’ye gelmeyeceği mesajını verdi. Sarkisyan, “Elbette ki eğer sınır açık ise veya açılmak üzeri ise, rovanş maçı için Türkiye’yi ziyaret edeceğim. Ancak Türkiye’ye sade bir turist veya bir futbol taraftarı olarak sehayat etmem söz konusu değil” dedi.

Wall Street Journal, Türkiye-Ermenistan mutabakatının açıklanmasının hemen öncesi 20 Nisan’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile yaptığı uzun söyleşiyi yayınladı. Sarkisyan, söyleşide Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları, futbol diplomasi, “soykırım”, Karabağ ve Azerbaycan gibi birçok konulara ilişin görüşlerini dile getirdi.

-“ERDOĞAN’IN BEYANI ANLAŞMALARIN ÇERÇEVESİNDE DEĞİLDİ”-

Serj Sarkisyan, şöyleşide sınırın açılması konusunu değerlendirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Karabağ sorunu çözülmeden sınıra ilişkin bir anlaşmanın olmayacağı sözlerine dikkat çekilmesi üzerine “Elbette ki Başbakan Erdoğan’ın beyanı bizim anlaşmaların çerçevesinde değildi” karşılığını verdi.

Sarkisyan, müzakerelerde her iki tarafın ön koşulsuz görüşüldüğü fikrini desteklediğini belirtirken de “Cumhurbaşkanı Gül’ü Ermenistan’a davet ederek Türk tarafının, soykırımı tanımasının iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinde aşılamaz bir engel olmadığı yönündeki pozisyonumuzu tekrarlamış olduk. Parametrelerin belirlenmiş olduğu ve büyük bir ilermeye yakın olduğumuz, bir arada ön koşulların konulması bizim için kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu. Sarkisyan şöyle devam etti:

-“SINIR AÇIK VEYA AÇILMAK ÜZERE İSE MAÇ İÇİN TÜRKİYE’YE GİDECEĞİM”-

“Elbette ki eğer sınır açık ise veya açılmak üzeri ise, rovanş maçı için Türkiye’yi ziyaret edeceğim. Şimdi topun Türk tarafında olduğunu vurgulamak istiyorum ve medya bu gelişmeyi futbol diplomasisi olarak nitelediğine göre, herhangi bir futbol maçında gibi bu diplomasine bağlı bir zaman çerçevesi var. Bu demek ki top her zaman Türk tarafında olamaz.”

Bunun üzerine WSJ’nın dile getirdiği “Demek istiyorsunuz ki Türkiye’yi, ancak sınır yeniden açılmış ise veya açılmak üzere ise ziyaret edebilirsiniz? “sorusuna Sarkisyan, “Evet beni çok iyi anladınız” karşılığını verdi.

-“TÜRKİYE’YE SADE BİR TURİST VEYA FUTBOL TARAFTARI OLARAK GİTMEM”-

Sarkisyan, gazetenin “Ancak sınırın açılacağı işaretinin olmaması halinde o zaman ziyareti yapmayacak mısınız?” sorusunun karşısında Gül’ün Erivan ziyaretinin iade edilmesinin diyaloğu ilerletmeyi amaçladığını belirterek “Türkiye’ye sade bir turist veya bir futbol taraftarı olarak sehayat etmem söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Diğer bir soru üzerine ABD’nin “soykırımı” tanımasına ilişkin kararın, ABD’ye ait olduğunu belirten Sarkisyan “ABD, soykırımı tanıma gereğini hissettiği an bunu yapacak. İnsanları ulusal çıkarları ile ahlaki bir tutum arasında bir ikileme ittiğimize inanmıyorum” dedi.

-“SOYKIRIM KONUSUNUN TÜRKİYE İLE İLİŞKİMİZE ENGEL OLMASI İSTEMİYORUZ”-

Türkiye ile süreci bir “tabut”a sokmak istemediklerini de ifade eden Sarkisyan “Bizim bu konuya bakarken daha açık ve geniş fikirli olmamaz gerekir. Bu nedenle soykırım konusunun Türkiye ile ilşkilerimize bir engel olmasını istemiyoruz. Esasen soykırımı tanıyarak ne bizler ne de soykırımı tanıyan başka ülkeler Türkiye’ye zarar vermek istemiyor” değerlendirmesini yaptı.

-“TÜRKİYE’NİN AZERBAYCAN’IN REAKSİYONUNU HESAPLADIĞINDAN EMİNİM”-

Ermenistan Cumhurbaşkanı, Azerbaycan’ın tepkilerine değinirken de “Türkiye'nin Azerbaycan’ın olası reaksiyonunu hesapladığından eminim. Türkiye’de hiç kimsenin Azerbaycan’da hiç kimsenin bu süreci alkışlayacağını veya hevesli olacağını beklediğine inanmiyorum” görüşünü dile getirdi,

-"SINIRIN AÇILMASI ERMENİSTAN'IN KARABAĞ TAVRINI DEĞİŞTİRMEZ"-

Azerbaycan’ın bu müzakerelere ilişkin beklentilerin abartılı olduğunu da savunan Sarkisyan, “Sınırı açarak veya Türkiye ile ilişkiler normalleşerek Ermenistan’ın Karabağ ile ilgili tavrı değişmez. Karabağ sorunu ancak karşılıklı uzlaşılar ile çözümlenebilir” dedi. Sarkisyan, Karabağ'ın hiçbir zaman Azerbaycan’ın bir parçası olmadığını, Azerbaycan ile Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin kararı ile birleştirildiğini de öne sürdü.

-“EN BÜYÜK ÇABA ABD TARAFINDAN YAPILDI, YÖNETİME ÇOK MİNNETTARIM”-

Serj Sarkisyan, Rusya’nın Ermenistan’ın Türkiye’ye açılımına destek verip vermediği sorulması üzerine de “Tüm düzeylerde yaptığımız toplantılarda Rusya’dan Türkiye’ye açılımdan yana olduklarını duyduk. En büyük çaba ABD tarafından yapıldı ve yapılıyor. Bunun için ABD Yönetimine çok minnettarım” diye konuştu.

Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye

İletiler: 6735

İletigönderen Laçin » Cum Nis 24, 2009 14:53

Başka ne diyecek ki! İşçerde Taşnak partisi Türkiye ile ön koşulsuz diplomasi yaptığı için meclisten çekime tehdidin de bile bulunurken; iç basına mesaj veriyor. ABD baskısı ile olduğu aşikar. Rusya da çok hevesli olmasa da bu işe destek veriyor, bir çok yönden karlı olabilir.
Belki Azerbaycan yönetimi rusyaya yakınlaşır ve Nabuccodan çekilirse gibi bir hesap peşinde olabilir.

Şaşırtıcı değil. Zaten sürecin ilk aşamasından beri sanki bir lütüfmuş gibi "bakın önkoşulsuz sizle müzakere ediyoruz" gibi demeçler vermişlerdi. Ama sınır açılmaz ise partisinin bulunduğu mevkiyi koruyamıyacağı da aşikar. Neredeyse hapis hayatı yaşıyorlar. Ekonomik kriz bir yandan...
Bir de bu arada içerideki aşırı sağcılara mesaj vermek zorunda.

Sadece bizimkilerin ne çıkarı var onu çözümleyemiyorum hala. AB yolunda elinde koz bulundurmak ve ABD ile ilişkileri sağlamlandırmak istiyor olması muhtemel. Bu enerji koridorları münasebetiyle bölgede zorluk çıkaracak bir aktör olmasın ve Rusyanın arka bahçesi biraz olsun bize kaysın düşüncesi olabilir. Ama bu işi yaparken Baküyü de kızrmaması lazım. Çünkü şahdeniz gazı ve petrolü çok öneml! Türkmen gazı da o hat üzerinden gelecek.

İdeolojik bir yoruma gerek yok. Her şey çıkar ve para meselesi çok aşikar.
Kullanıcı küçük betizi
Laçin
Üye
Üye

İletiler: 80

İletigönderen İlteriş » Cum Nis 24, 2009 15:22

Ben iliskiler anormal kalsin istiyorum! Hani egemenlik Milletin idi? Neden Millete sormuyorlar? Referandum yapilsin bu konuda! Bu arada %39'dan her gun biraz daha huylaniyorum! Onlarla ayni Milletten degilim! Eger onlar Turk kabul edilecekse ben degilim! Allahin hodukleri! Cehalet ve ihanet birlesince neler geliyor basa! Modern Kurt-Teali, Tasnak ve Abd-Muhipleri cemiyeti 3'lusu Turk'un basina corp ormeye calisiyor hala! Hala akillanmamislar!
"Temel ilke, Türk milletinin haysiyetli ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Bu ilke, ancak tam istiklâle sahip olmakla gerçekleştirilebilir"

Mustafa Kemal Ataturk
Kullanıcı küçük betizi
İlteriş
Üye
Üye

İletiler: 1197

İletigönderen maydonos » Cum Nis 24, 2009 15:54

Ermenistan Baskanini kutluyorum.Darisi bizim basimiza.Boyle bir baskan istiyorum.Istikrarli halkina hizmet eden, dansoz gibi kivirmayan.Ben Ermenilere kizmiyorum, ben bizim basimizda bizi yoneten vatan hainlerine kizarim.Neden kizacagim ki adam adam gibi ulkesinin cikarlarini ve halkini seviyor ve onun cikarlari icin calisiyor.
Resim

Ne MuTLu TüRkÜm DiYeNe
Kullanıcı küçük betizi
maydonos
Üye
Üye

İletiler: 1651

Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x