Seçim Üzerine Şüphe-ler / Neval KAVCAR

Seçim Üzerine Şüphe-ler / Neval KAVCAR

İletigönderen Balasagun » Pzt Haz 06, 2011 11:41

Seçim Üzerine Şüphe-ler

YSK birkaç gün önce seçmen sayısının doğru olduğunu açıkladı. Nasıl Bir kontrol mekanizmaları var derseniz “saldım çayıra, iktidar kayıra” türü. Çıkarılan bir yasa ile seçmen belirleme yargı yerine, yürütmenin kontrolünde. YSK “seçmen sayısı doğru” açıklaması ile birlikte, “niçin 17 milyon fazla oy pusulası basıldı?” iddiasını da cevaplasaydı keşke.

Gelelim hissiyata. Ahalinin bir bölümü, hile yapılacak konusunda endişe taşıyor. Ölülerin adlarının seçmen listesinde oluşu, inşaatlara, ahırlara, kümese seçmen kaydı gibi bilgiler hafızalarda. Neyse efendim, bu konuda bakın son gelişmeler nasıl?

Basından….

“Denizli’de binlerce hayali seçmen türediği ve bu kişilerin sahte adreslerde ikamet ediyor gösterildiği, bir evde ikamet etmeyen 6 kişinin orada oy kullanacağının tespit edildiği, ev sahibinin ‘Burada oy kullanacaklar, bedelini ödemeye razıyım” dediği… (Sözcü – 4 Haziran 2011)

**

“Olabilir tabii, neden olmasın, o “4 yılda tavşan üremesi ile (!) artan” 9-10 milyon seçmen bir yerlere nasılsa yerleştirilecek. Ve hala referandum sandık sonuçlarını vermemekte ısrar eden YSK’da “millet için kurulmuş olduğunu” unutarak bunu da kapatacak. Sonra sanki “dürüst, düzgün bir seçim” yapılmış gibi zafer çığlıkları atılacak.

Bu yöntem ve “devlet memurlarının iki ayrı adreste oy kullanabilmesi” sağlanıyorsa artık “sandık başı bekleme”nin ne önemi var, bilgisayara dikkat etmenin ne önemi var? Muhalefet partileri bu duruma kesin itiraz etmek, YSK da açıklamak zorundadır.” (Ruhat Mengi – Vatan – 5 Haziran 2011)

Oy Pusulasında Çizik

Günlerdir sosyal paylaşım ağlarında dolaşıyor. Oy pusulasının her hangi bir yerine atılan çizik, oyu geçersiz kılar diye. Bakın başka hangi uyarılar var?

Bir- Oy pusulalarının seçmene çiziksiz ve karalanmamış olarak verilmesine dikkat etmeliler.
İki- Oylar dikkatli sayılmalı.
Üç- Oy sonucu yazılırken, rakamların yer değiştirip değiştirmediğine dikkat edilmeli. Örneğin muhalefet partisinin aldığı 94, 49 yazılabilir. İktidarın aldığı 37’de 73’e dönüşebilir.
Dört- Seçim sonuç zabıtları fotoğraflanmalıdır.
Beş- Yanlarında hesap makinesi ve fener bulundurmalılar.

Olmayan Seçmen Nasıl Oy Kullanacak?

Vatandaş hile hurda olacak diye korkuyor ya, bende şunun merakındayım. Kişiler evlerinde sahte seçmen var mı, seçmen listelerinin soyadı sıralaması sebebiyle kontrol edemedi. CHP’nin hazırladığı sistemle, bulunduğu apartmanda ve kendi evinde kimler oy kullanacak rahatça görülebildiğine göre benzer sistemi YSK niye hazırlamadı?

Denizli örneğinden yola çıkarak, olmayan 6 seçmen nasıl oy kullanacak? Haberdar olan ev sahipleri sahte kimlik mi kullanacak, haberdar olmayanlar için SEÇSIS mi devreye girecek? Gerçekten merak ediyorum, çözemedim.

“Bedelini ödemeye göze almış” kaç (bin) hane sahibi var?

Ve işkence gibi SEÇSIS ısrarı, ne zaman sona erecek?

Neval KAVCAR, 06 Haziran 2011
“Efendiler, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki aslî cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin”
Kullanıcı küçük betizi
Balasagun
Genel Yetkili
Genel Yetkili

İletiler: 3523

Şu dizine dön: Gazete Köşe Yazarları

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 3 konuk

x