
Hakkari Şemdinli'de bir kitabevine düzenlenen saldırı ve ardından gelişen olaylarla ilgili Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde başlayan davanın ilk duruşmasında 2'si astsubay, 1'i PKK itirafçısı 3 sanık serbest bırakıldı. Serbest bırakılan sanıklar tutuksuz olarak yargılanacak.
39 yıl 10 ay hapse çarptırılmışlardı
Van 3üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'i, Umut Kitabevi'nin bombalanması olayıyla ilgili "adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapse mahkum etmişti. Yargıtay 9uncu Ceza Dairesi, bu kararı "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozdu ve davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine Van 3üncü Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tutukluluk halinin devamına ve davanın askeri mahkemede görülmesine karar verdi.
İlk duruşma olaylı başladı
Askeri mahkemedeki davanın ilk duruşması, bugün geniş güvenlik önlemleri altında başladı. Ancak duruşma süreci olaylıydı. Askeri mahkeme üyelerinin Genelkurmay'a bağlı olduğunu, bu durumun mahkemenin bağımsızlığı ve tarafsızlığına olan güven konusunda endişe yarattığını söyleyen müdahil avukatlar, "görevsizlik" kararı verilmesini istedi. Müdahil avukatı Ayhan Çabuk, buna rağmen mahkemenin kendisini 'görevli' kabul ederek kendilerini hukuk dışı alana çağırdığını, bu alanın figüranları olmayı reddettiklerini söyledi. Çabuk, olaylar zincirinin, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sözlerinden bağımsız olduğuna inanmanın "gereksiz bir iyimserlik" olduğunu kaydetti.
Duruşmadan notlar...
"Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak", "adam öldürmek", "adam öldürmeye teşebbüs etmek", "suç işlemek için anlaşmak" suçlarından tutuklu yargılanan sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş, sabahın erken saatlerinde mahkeme salonuna geldi. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tanık vekilleri Vedat Gülşen, Yurdakan Yıldız, Mahmut Güler, Orhan Nalcıoğlu ile 9 müdahil avukat katıldı.
Görevsizlik kararı talebi
Duruşmanın ilk oturumunda müdahil avukatı Selçuk Kozağaçlı, askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi. Kozağaçlı, dosyanın yerinin belirlenmesi için uyuşmazlık mahkemesine gidilmesi gerektiğini savunarak, 10 sayfalık bir dilekçeyi mahkeme heyetine sundu.
Büyükanıt'ın ismi tutanakta
İddianameyi hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya'nın ihraç edildiğini, heyetinin tenzili rütbe ile başka illere tayin edildiğini, müdahil avukatlar hakkında ise soruşturma açıldığını söyleyen Kozağaçlı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'la ilgili de konuştu. Kozağaçlı, "Yaşar Büyükanıt, olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanı'ydı. Bu davayla ilgili 'Bu sanıkları tanırım, iyi çocuklardır" demişti. Daha sonra da 'Sanıkların tutuklandığı bu dava, hukuk skandalıdır' diye konuşmuştu. Mahkememizin bağımsızlığı konusunda şüphemiz yoktur. Ancak üyeler Genelkurmay'a bağlı kişilerdir. Hiyeraşik açıdan bakıldığında bu durum, mahkemenin bağımsızlığı ve tarafsızlığına olan güven konusunda endişe yaratmaktadır" dedi. Mahkeme Başkanı Hakim Yarbay Yücel Savrul, müdahil avukatın açıklamasının ardından sanık avukatlarına söz verdi. Sanık avukatları talebin ret edilmesi ve Yargıtay'ın kararına uyulması gerektiğini belirtti. Askeri savcı ise müdahil avukatlarının görevsizlik talebinin reddini talep etti.
Müdahil avukatları duruşmadan çekildi
Verilen aranın ardından duruşma tekrar başladı. Ancak müdahil avukatları duruşmadan çekildi. Müdahil avukatı Ayhan Çabuk, "Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, hiçbir şekilde bu davanın görevli mahkemesi değildir. Bugün verilmiş karar, hukuk ve tarih karşısında yok hükmündedir. Biz müdahil vekilleri olarak bugünden itibaren artık hukukun referans kabul edilmediğine inandığımız yargılama sürecine dahil olmayacağız" dedi.
Çabuk ayrıca, "Bu sürecin sanıkların serbest bırakılması veya aklanması yönünde ilerleyeceğinden korktuğumuz niyet ve çabalara ortak olmayacağız. Dava konusunda gerçekten görevli olan mahkemenin vermiş olduğu hüküm halkın vicdanında yerini bulmuştur. Kendisini askeri nedenlerle görevli addeden hiçbir mahkeme bu gerçeği değiştiremeyecektir" diye konuştu.
Avukat Ayhan Çabuk, gazetecilerin, bundan sonra nasıl davranacaklarına dair sorusuna ise, müdahil vekilliğinden çekilmedikleri, duruşmadan çekildikleri yanıtın verdi. İleriki süreçte duruşmaları takip edip etmeme konusunu ayrıca değerlendireceklerini belirten Çabuk, "Ancak şu anda kendilerinde oluşan kanaatin, artık bundan sonraki süreçte duruşmaları takip etmeme şeklinde olduğunu" kaydetti.
