
Alman Barış Hareketi, dünyadaki silahlanma yarışının soğuk savaş döneminden daha tehlikeli boyuta vardığına dikkat çekti.
Silahlanmanın sadece ABD, Rusya ve Çinde değil, Avrupa Birliği ve Almanyada gerçekleştiğini dikkat çeken Barış Hareketi, AB ordusu kurma planlarının yanısıra sözleşme bütün üye ülkelere silahlanmayı dayatıyor dedi.
Dünya çapında yeni bir silahlanma yarışının başladığı yönünde uyarı yapan Barış Hareketi, yeni silahlanma yarışının soğuk savaş dönemindeki silahlanma yarışını gölgede bırakabilecek düzeye ulaştığına dikkat çekti.
Barış Araştırma Enstitüsünün hazırladığı raporda, özellikle ABD, Rusya, Çin ve Hindistanın silahlanmaya aşırı derece kaynak ayırdıkları, 2001-2006 yıllarında silahlanmaya ayrılan bütçenin, enflasyondan arındırılmış olarak yüzde 30 arttığı kaydedildi.
Silahlanmanın yüzde 50si ABD tarafından harcandığı belirtilen raporda, Rusyanın silahsızlanma sözleşmesinden ayrılmasına karşın ABnin NATOyu tek taraflı silahsızlanma adımlarını atmaya zorlaması gerektiği ifade edildi.
Alman hükümetinin misket bombalarının yasaklanması ve atom silahlarının Almanyadan çekilmesi için girişimlerini yoğunlaştırmasını istenen raproda, Atom silahlarının yasaklanması ve silah ticaretinin daha sıkı denetlenmesi için de hükümetin çabaları artmalı deniliyor.
Alman Barış Hareketi sözcülerinden Lühr Henken ve Peter Strutynski ise Enstitünün raporunu eleşterirek, rapor Avrupa Birliği ve Almanyanın silahlanma yarışındaki yerini perdelediğini söyeldi.
Henken ve Strutynski, "Her kim Georg W. Bushun başkanlığındaki ABD hükümetinin silahlanma yarışını eleştirip Almanya ve AB üzerine tek söz etmiyorsa o, gerçeğin sadece yarısını söylüyor. Gerçekte AB ülkeleri aşırı derece silahlanıyorlar dedi.
Yürürlüğe sokulmak istenen AB Sözleşmesinin bütün üye ülkelere silahlanmayı dayattığını söyleyen Henken ve Strutynski, Almanya yıllardır silahlanma bütçesini artıyor. AB ülkeleri ordularını birleştirme ve ortak bir ordu kurma çalışmalarını sürdürüyorlar. Kurulacak olan ordu bir saldırı ve işgal ordusu olacak. ABnin kendi savunması için böyle bir orduya ihtiyacı yok, sonuçta saldırabilecek bir düşman yok dediler.
Almanyanın 2008 yılı için orduya ayırdığı bütçenin 29,45 milyar Euroya çıktığına dikkat çeken sözcüler, Federal Almanya, ABD ve Rusyadan sonra en fazla silah satan üçüncü ülke konumunda. Ayrıca NATOnun yeni stratejisi Almanya tarafından destekleniyor. Kalkıp Almanyaya NATOnun silahlanma stratejisine engel olmasını talep etmek, Alman hükümetinin bu politikadaki rolünü görmezden gelme anlamına geliyor dediler.
Almanya ve Fransanın NATOnun işgal politikalarına destek verdiği gibi AB olarak Kongo gibi hammaddelerin yoğun olduğu ülkelere yönelik askeri operasyonlar düzenlediklerine dikkat çeken Henken ve Strutynski, Bütün bunlara dikkat çekilmeden, Almanya ve Fransa başta olmak üzere bir bütün olarak ABnin dış politikasını askerileştirdiğini eleştirmeden sadece ABD, Rusya, Çin ve Hindistan eleştirilirse bu taraflı bir rapor olur dediler.
[url=http://www.haberlink.com/news.php?a=31309?b="__Silahlanma_soğuk_savaş_dönemini_geçti"]Kaynak[/url]