Şimdiye kadarki en büyük karadelik keşfedildi

Uzay hakkıdan bilgiler gelişmleri burdan takip edebilirsiniz

Şimdiye kadarki en büyük karadelik keşfedildi

İletigönderen Türk-Kan » Pzt Kas 12, 2007 15:11


Şimdiye kadarki en büyük karadelik keşfedildi


ABD’li astronotların keşfettiği karadelik Dünya’dan 1,8 milyon ışık yılı uzaklıkta ve Cassiopeia takımyıldızındaki karadelikten 24 kat daha büyük.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’dan 1,8 milyon ışık yılı uzaktaki IC 10 adlı cüce galaksi yakınında, Cassiopeia takımyıldızında bulunan karadeliğin güneşin kütlesinden en az 24 kat büyük olduğunu duyurdu.

NASA’nın uzay teleskobu Chandra X-Ray yardımıyla yapılan keşfe imza atanlardan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Andrea Prestwich, bu kadar büyük kütleli bir karadeliği beklemediklerini belirtti.

Prestwich, yıldızların çökmesiyle oluşan karadeliklerin düşünülenden çok daha büyük olabileceğini gördüklerini söyledi.

Bu dev karadelik, 17 Ekim’de M33 galaksisinde keşfedilen, güneşin kütlesinden 16 kat büyük karadeliğin rekorunu da elinden almış oldu.


Kaynak
Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir.

Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, "Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır" demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.
Kullanıcı küçük betizi
Türk-Kan
Kuvva-i Milliye
 
İletiler: 6735
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 20:56

İletigönderen Silver » Pzt Kas 12, 2007 17:17

Tuhaf ve Çok Ürkütücü Paylaşım İçin Teşekkürler Türk-Kan
Resim
Kullanıcı küçük betizi
Silver
Üye
Üye
 
İletiler: 44
Kayıt: Sal Kas 06, 2007 11:58

İletigönderen sessiz sedasız » Çrş Nis 02, 2008 19:38

ben anlamıyorum bu işi.gökcisimleri uzaya gönderilen ışınların bize geri yansıması sayesinde tayin edilmiyor.karadeliğe gönderdikleri ışınlar da karadelik tarafından emilmiyor.e emilen ışın nasıl geri dönüyorda bize onun büyüklüğü yeri ve varlığı hakkında fikir veriyor valla anlamıyorum. :?:
Sen ne kadar bilirsen bil,Senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır.
Kullanıcı küçük betizi
sessiz sedasız
Üye
Üye
 
İletiler: 988
Kayıt: Cum Mar 28, 2008 1:55
Konum: istanbul

İletigönderen Egeli » Çrş Nis 02, 2008 19:52

sessiz sedasız, Karadeliklerin nerede olduğu ve büyüklüklerinin ne kadar olduğu,yapılan astrofizik gözlemlerde,yıldızlararası boşlukların analiziyle anlaşılıyor.Şöyle ki,uzay boşluğundaki yıldızların gezegenlerin vs.bulundukları yerler bellidir.Yapılan astronomik gözlemlerde,yıldızların bulundukları alanda(örneğin bir galakside)herhangi bir boşluğun keşfi,bilimadamlarını kardeliğe bir adım daha yaklaştırır.Tayfsal ölçümlerle(elde edilen görüntlerden ışığın ya da renklerin dalga boylarının ölçümü) bu boşluğun özelliği anlaşılır,yoğunluğunun tespitiyle müstakbel karadeliğimizin kulağına ismi ve nicki fısıldanır:)
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye
 
İletiler: 1724
Kayıt: Cum Mar 09, 2007 17:40

İletigönderen sessiz sedasız » Çrş Nis 02, 2008 20:07

ayrıntılı açıklaman için teşekkür ederim Egeli kardeşim :)
Sen ne kadar bilirsen bil,Senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır.
Kullanıcı küçük betizi
sessiz sedasız
Üye
Üye
 
İletiler: 988
Kayıt: Cum Mar 28, 2008 1:55
Konum: istanbul

İletigönderen kaye » Cum Nis 04, 2008 7:55

Işık yansımaları ve görüntü deyince ben de şunu ekleyeyim, belki bu da bir mukayese yapmanızı sağlar.
Güneş ışığı (beyaz ışık), bir prizmadan geçirilince yedi renk grubu meydana gelir.
* Kırmızı
* Turuncu
* Sarı
* Yeşil
* Mavi
* Lacivert
* Mor
İşte güneş ışığında depo olmuş bu renkler bir eşya üzerine geldiğinde, o cisim renklerin bir kısmını yutar, bir kısmını da yansıtır. Bu olayın sonucu olarak da cisimler bize yansıttığı renkte görünürler. Örneğin bir eşyanın kırmızı olarak görünmesinin nedeni, o cismin güneş ışığından sadece kırmızı rengi yansıtması ve diğer renkleri tutmasındandır.
Bir eşyanın beyaz görünmesi demek ise, tüm renkleri yansıtıyor demektir. Siyah görünmesi ise, tüm renkleri yutması ve renk göremememizden kaynaklanmaktadır. Karadeliklere gönderilen ışınların geri dönmemesi ise orada bir delik mevcudiyetini ve büyüklüğünü ispatlar diye düşündüm birden..
(Işık ve boya birbirine karıştırılmamalıdır, şöyle: ışıkta tüm renkleri karıştırırsanız beyaz ışığı elde edersiniz. İsterseniz bunu kendiniz de deneyebilirsiniz. Mesela duvar üzerinde belli bir bölgeye, yukarıdaki renkleri üstüste ve sürekli bir şekilde gönderirseniz, o bölgenin beyaz olduğunu görürsünüz. Boya da ise tam tersidir, tüm renkleri karıştırdığınızda siyahı elde edersiniz)
Kullanıcı küçük betizi
kaye
Üye
Üye
 
İletiler: 1036
Kayıt: Pzr Oca 06, 2008 0:57

İletigönderen Egeli » Cum Nis 04, 2008 9:56

sessiz sedasız, ben teşekkür ederim.
kaye, bilgiler için sağol.
Kullanıcı küçük betizi
Egeli
Üye
Üye
 
İletiler: 1724
Kayıt: Cum Mar 09, 2007 17:40


Şu dizine dön: Uzay

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

x