Sırpları aklayan Adalet Divanı, arşive bakmamış bile

Genel & Güncel Konular

Sırpları aklayan Adalet Divanı, arşive bakmamış bile

İletigönderen reisbey » Sal Nis 10, 2007 12:26

Sırpları aklayan Adalet Divanı, arşive bakmamış bile
Uluslararası Adalet Divanı'nın Bosna'daki soykırımla ilgili davada Sırbistan'ı aklamasının perde arkası netleşmeye başladı. Mahkemenin, 1995 yılındaki katliamla ilgili arşiv belgelerini incelemeden karar verdiği ortaya çıktı.



Amerikan New York Times gazetesi, Belgrad yönetiminin arşivleri gizlemesine göz yumulduğunu yazdı. Habere göre, Sırpların 'devlet sırrı' dediği belgeler dikkate alınsaydı, Belgrad soykırımdan sorumlu tutulacaktı. Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in yargılanması sırasında Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne 'Devlet Sırrı, Çok Gizli' kaşeli yüzlerce belge geldi. Bunlar, Bosna savaşında Sırpların oynadığı rolü en açık şekilde ortaya koyuyordu. Yugoslavya'nın siyasî ve askerî liderlerinin savaşa yön veren gizli görüşmeleri bu belgelerde yer alıyordu. Ancak mahkemeye başvuran Sırplar, arşivlerin kamuoyuna açıklanmamasını sağladı. Yargıçlar, sansürlenen belgeleri gördü; ancak hayati önemdeki deliller kamuoyuna açık kayıtlarına konulmadı. Adalet Divanı da bu belgeleri görme ihtiyacı hissetmedi.

Bosna davasını 26 Şubat'ta hükme bağlayan Adalet Divanı, Srebrenitsa'da 8 bin Müslüman'ın Sırplar tarafından katledilmesini 'soykırım' olarak nitelemiş; ancak Sırbistan devletini bu olaydan sorumlu tutmamıştı.

2003'te Sırpların "devlet sırrı" isteği uyarınca önemli belgelerin gizli kalmasına onay veren Lahey'deki avukat ve diğer yetkililer, artık Belgrad'ın bu talebinin gerekçelerini ortaya koyma vaktinin geldiğini düşünüyor. Avukatlar, Adalet Divanı'nın bu belgeleri de dikkate alarak Bosnalı Müslümanların katledilmesini değerlendirmesi halinde kararın farklı olabileceğini vurguluyor. Akademisyenler ve insan hakları örgütleri de mahkemenin belgeleri direkt talep etmemesinin ciddi sakıncaları olduğuna dikkat çekiyor. Tüm belgeleri talep eden bir Bosnalının, "Mahkeme kayıtlarında yeterli miktarda delil var." cevabıyla geri çevrilmesi de Lahey'in kararının güvenilirliği konusundaki şüpheleri arttırıyor. Amerikan Üniversitesi'nden hukuk profesörü Diane Orentlicher da, "Mahkeme neden bütün belgeleri talep etmedi? Gizlenen kısımların mahkemenin kararını değiştireceği yönünde işaretler var." diyerek bu konudaki sorunu dile getiriyor.

Mahkeme yargıcı da itiraf etti

New York Times'ın haberine göre Adalet Divanı'nın yargıçları da bu konuda kendilerini eleştirmekten geri durmuyor. Mahkemenin başkan yardımcısı Şevket el Hasavneh, "Maalesef mahkeme başaramadı." diyerek gizli tutulan belgelerin soruşturmada birçok ana soruya cevap olabileceğini belirtiyor. Sırpların "devlet sırrı" sebebiyle gizlediği belgeleri ve bazı gizli kişisel dosyaları gören avukatlar, Sırp yönetiminin Bosna savaşındaki doğrudan rolünün açık olduğunun altını çiziyor. Avukatlar, kayıtların Sırp ordusu ve gizli servisinin Srebrenitsa'daki soykırımın gerçekleşmesinde ve hazırlıklarında önemli rol oynadığını gösterdiğini kaydediyor. Lahey Adalet Divanı, Sırp yönetimini soykırımdan sorumlu tutmasa da Belgrad'ın Müslümanların katledilmesine engel olmadığına karar vermişti. Gazete, arşivlerin bazı kısımlarının gizli kalmasını talep eden Sırp heyetinden bir avukatın, "Şansımıza güvenemeyiz." demesinin de soykırımda Belgrad'ın doğrudan rol aldığı yönündeki şüpheleri derinleştirdiğine işaret etti.

Mahkemenin, Sırbistan aleyhine karar vermesi durumunda Belgrad'ın, tazminat ödemesi hükme bağlanabilecekti. Divan'a, hukuki değil, Sırbistan'ın iç dengelerini dikkate alan siyasi bir karar verdiği eleştirisi yapılmıştı. Dış Haberler Servisi (zaman)
Resim
En son reisbey tarafından Sal Nis 10, 2007 13:38 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kez düzenlendi.
Kullanıcı küçük betizi
reisbey
Üye
Üye
 
İletiler: 1609
Kayıt: Pzr Nis 08, 2007 9:04
Konum: Kuytularımdan

İletigönderen alp » Sal Nis 10, 2007 12:40

reisbey, haber icin saol
Kullanıcı küçük betizi
alp
Üye
Üye
 
İletiler: 335
Kayıt: Sal Nis 03, 2007 18:33

İletigönderen Hasta » Sal Nis 10, 2007 13:42

reisbey, teşekkürler...Adalete bak beee :evil:
Kullanıcı küçük betizi
Hasta
Satılmıştır
 
İletiler: 1
Kayıt: Pzt Şub 19, 2007 14:52

İletigönderen Aslıhan » Sal Nis 10, 2007 15:44

Dalga geçiyorlar heralde. :evil:
Resim
Kullanıcı küçük betizi
Aslıhan
Üye
Üye
 
İletiler: 151
Kayıt: Cum Mar 23, 2007 16:21

İletigönderen reisbey » Sal Nis 10, 2007 15:47

bu A.B adelet terazisinin bir kefesine müslümanlar konunduğu zaman neden terazi hep yanlış tartıyor.
okuduğunuz için tşkler
Kullanıcı küçük betizi
reisbey
Üye
Üye
 
İletiler: 1609
Kayıt: Pzr Nis 08, 2007 9:04
Konum: Kuytularımdan

İletigönderen Veled » Sal Nis 10, 2007 16:15

reisbey, haber için sagol kardesim emeğine sağlık
Kullanıcı küçük betizi
Veled
Satılmıştır
 
İletiler: 3
Kayıt: Çrş Mar 07, 2007 20:46

İletigönderen reisbey » Sal Nis 10, 2007 18:24

Semih R.Cabalar, rica ederim
Kullanıcı küçük betizi
reisbey
Üye
Üye
 
İletiler: 1609
Kayıt: Pzr Nis 08, 2007 9:04
Konum: Kuytularımdan


Şu dizine dön: Genel - Güncel Konular

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 1 konuk

cron

x