Adaleti Savunanlar Derneği Genel Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında basına yansıyan ses kayıtlarındaki sözleri nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Adalet Sarayına ASDER üyesi bir grupla gelen Tanrıverdi, Karadayı hakkında hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere savcılığa verdi. Daha sonra basına açıklamada bulunan Tanrıverdi, Genelkurmay Başkanının görev ve yetkilerinin kanunda belirtildiğini kaydetti.
Tanrıverdi, ''Öncesi ve sonrası ile bir süreci içeren 28 Şubat 1997'de, zamanın Genelkurmay Başkanı, milletin yurt savunması için emrine verdiği silahlı kuvvetlerden aldığı güç ile bu kanunlarla verilen yetkilerin hududunu zorlayarak ve aşarak, millete olağanüstü bir dönem yaşatmıştır'' diye konuştu.
Bu durumun meşru kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Tanrıverdi, buna rağmen dönemin sorumluları hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmadığını söyledi. Tanrıverdi, ''Ergenekon'u bir başlangıç olarak kabul ediyoruz. Ama esas sorumlular zirvede olanlardır. Nihayet zamanın Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın, dönemin perde arkasını aydınlatan ses kayıtları basına yansımıştır'' dedi.
Adnan Tanrıverdi, ses kayıtları doğru ise Karadayı'nın eyleminin eski TCK'da 147, yeni TCK'da 312. maddede tanımlanan ''Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçunu oluşturduğunu savundu.
CMK'nın 158. maddesi uyarınca, bir suçun işlendiğini öğrenen özel veya tüzel kişilerin bunu ihbar etmekle mükellef olduklarını söyleyen Tanrıverdi, ''ASDER olarak, biz de bu mükellefiyet ve hukukun üstünlüğü adına buradayız. İhbar dilekçemizi verdik. İtiraf edilen darbecilik sicilinin yargı tarafından da tescil edilmesini istedik'' diye konuştu.
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.gazeteport.com.tr/GUNCEL/NEWS/GP_406455
SUÇ İHBARI BASIN AÇIKLAMASI
Değerli Basın Mensupları
Genelkurmay Başkanının görev ve yetkileri 1324 sayılı kanunda belirtilmiştir.
Bu Kanuna göre Genelkurmay Başkanı;
- · Barışta ve savaşta Silahlı Kuvvetlerin Komutanıdır.
· Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında; personel, istihbarat, harekat, teşkilat, eğitim, öğretim ve lojistik hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programlarını tespit eder.
· Özel kanunlar ile verilen görevleri yapar.
- · 926 Sayılı TSK Personel Kanunu,
· 1612 Sayılı, Yüksek Askeri Şuranın Kuruluş ve Yetkilerine Dair Kanun,
· 2445 Sayılı Milli Güvenlik Kurulu ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu,
· 211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanunudur.
- · Olmamış şeyler olmuş gibi kurgulanarak, milletin değerleri Devlete tehdit olarak gösterilmiş,
· Hukuk ayaklar altına alınarak, suçsuz insanlar devletten tasfiye edilmiş,
· Hükümet istifa ettirilmiş,
· Meclis aritmetiği değiştirilmiş,
· Milletin isteği dışında yeni hükümet kurdurulmuş
· Eğitim müesseseleri hukuk dışı baskılarla yeniden dizayn edilmiş ve bir kısım gençler eğitim müesseselerinin dışına itilmiş,
· Bazı orta eğitim müesseselerinden mezun olanların üniversiteye girişleri engellenmiş,
· Toplum, hukuk dışı büyük baskı altına sokulmuştur.
Bu dönemde, çağ dışı bir zihniyetle, TSK politikanın merkezine oturtulmuş ve tek belirleyici güç haline getirilmiştir.
Buna rağmen, yani herkesin yadırgadığı ve gayri meşru bulduğu, bu dönemin müsebbipleri hakkında, her hangi bir yasal işlem yapılamamıştır.
Baskılar, aba altından sopa göstererek yaptırılan faaliyetler, basında boy boy yer almasına rağmen, (Demokrasiye Balans Ayarı, Post Modern Darbe, Silahsız Kuvvetlerin Darbesi) , yasal kılıfına uydurulduğu ve Silahlı Kuvvetlerin gücünden ürküldüğü için, dönemin sorumluları ile ilgili, yasal işlem başlatılamamıştır.
ERGENEKON'u bir başlangıç olarak kabul ediyoruz.
Ama esas sorumlular, zirvede olanlardır.
Nihayet, zamanın Genelkurmay Başkanı E. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın, dönemin perde arkasını aydınlatan ses kayıtları basına yansımıştır.
Ses kayıtları söylendiği gibi, E. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya ait ise; yaptığı baskılar;
- · Olay tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 765 Sayılı Mülga Türk Ceza Kanununun 147 nci maddesinde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek, bunları teşvik eylemek
· Halen yürürlükte bulunan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun ise Hükümete Karşı Suç başlığını taşıyan 312 nci maddesinde düzenlenen Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmeksuçu teşekkül etmiş oluyor.
ASDER olarak, biz de bu mükellefiyet ve hukukun üstünlüğü adına buradayız İhbar dilekçemizi Mahkeme Kalemine Tevdi ettik. İtiraf edilen darbecilik sicilinin yargı tarafından da tescil edilmesini istedik. Milletimiz ve tüm mağdurlar adına bu davanın takipçisi olacağız
05 MART 2009
Adnan TANRIVERDİ
Emekli Tuğgeneral
ASDER Gnl. Bşk.
Çatalçeşme Sk. Defnehan Apt. No:27/13 Kat 3, Cağaloğlu /İSTANBUL
ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
İLETİLMEK ÜZERE
CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
İSTANBUL
MÜŞTEKİ : Adnan TANRIVERDİ
Emekli Tuğgeneral
Adaleti Savunanlar Derneği Genel Başkanı
ŞÜPHELİ : 1-Emekli Orgeneral İsmail Hakkı KARADAYI,
Eski Genelkurmay başkanı
2-Yapılacak hazırlık soruşturması sonunda tespit edilecek diğer tüm suç şerikleri.
SUÇLAR : 1- Anayasayı İhlal (TCK m.309)
2- Yasama organına karşı suç (TCK m.311)
3- Hükümete karşı suç (TCK m.312)
a-Suç Tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 765 Sayılı Mülga Türk Ceza Kanununun 147 nci maddesinde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek, bunları teşvik eylemek
b-Halen yürürlükte bulunan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun Hükûmete Karşı Suç başlığını taşıyan 312 nci maddesinde düzenlenen Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmak veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek
SUÇ TARİHİ : 28 Şubat 1997
OLAYLAR :
1- Şüpheli İ.Hakkı Karadayı, 30 Ağustos 1994 - 30 Ağustos 1998 tarihleri arasında Genel Kurmay Başkanlığı yapmış, emekli orgeneraldir.
2- İnternet sitelerinde ve basın organlarında yer alan ve şüpheliye ait olduğu belirtilen ses kayıtlarında aşağıdaki beyanlarda bulunduğu anlaşılmaktadır.
Mumcu zaten teklifi yapan pezevenk kendisi, ben şeye girme dedim cumhurbaşkanlığı seçimine kesinlikle girme dedim, girmedi o olmadı, o girseydi seçiliyordu. Abdullah Gül olmadı, gaye oydu, Abdullah Gül olmayınca seçime gidecekti.
Ben bir iki kişiye daha telefon ettim sakın girmeyin diye. İşte bazı bir iki milletvekiline, Halk partiden oraya geçmiş olanlar.. Şimdi adam diyor ki; efendim bizim başkan diyor, tabi bu teklifi yapan bizim başkan diyor Mumcu için. Bu diyor gireceğine göre bizim de kesinlikle girmemiz lazım, işte anladığım kadarıyla girin diyor onu açık söylüyor falan, e gir kardeşim dedim ben de gir ve şey ver, çekimser ver, gir ve çekimser ver..
Genelkurmayın düşünmesi lazım artık, bu işi bir tek Silahlı Kuvvetler temizler artık. Eğer şu seçimlerden de başarılı olunmazsa Silahlı Kuvvetlerin bunu halletmesi lazım Bunlar yani cumhurbaşkanlığına kadar, kendi adamlarından biri gelir, gene seçimde de ekseriyetle başa geçerlerse o zaman asker temizler bunu.
Ondan sonra şeyden İstanbul Belediyesinden gelmiş imam kökenli adamın, oraya geçiyor imam, böyle şey olur mu?
Hocayı, Demirel ile konuştum. Mutlaka gitmesi lazım, biliyorsunuz dev gazeteler verdi nizamiyeden döndük dedim.. Nizamiyeden döndük lafı enteresandır yani, bu demektir ki bir halt olmasaydı biz... Ne dersem onu yaparlardı. Hocaya Ayrıl dedim ayrıldı. Daha ne olsun? Bunu cumhurbaşkanı dahil herkes kabul etti. Biz partiyi kapattık yav. Valla aynı kafadan gidiyorlar, kafaların değişmesi lazım.
28 Şubattan sonra Bodruma gitmiştim. Hatta gazeteler yazdı, manşet attılar Karadayı yoruldu da Bodruma gitti falan diye. Şimdi orada Mesut Yılmaz ile bir araya geldik. Berna hanım, benim hanım, dördümüz oturduk. Mesut Beye dedim ki; Mesut Bey, size altın tepside bir iktidar teslim ediyoruz. Altın tepside önünüze kondu. Bunu iyi değerlendirin. Kimin yanında, eşinin yanında. Biz sizin arkanızdayız, sizi sonuna kadar destekleyeceğiz, ama benim bazı taleplerim var, Bunlar 1: Siyasi partiler kanunu değiştireceksiniz, 2: Seçim kanunu mutlaka değişeceksiniz, 3: Sekiz yıllık eğitimi mutlaka sağlayacaksınız, 4: Milletvekilliği dokunulmazlığını kürsü dokunulmazlığına çevireceksiniz. Ondan sonra 7-8 şey söyledim. Hepsini sırıtarak dinledi... Şimdi Yılmaz da kaypak.
(...) Hemen gittim cumhurbaşkanına hepsini aynen anlattım, birinci sefer ne dediyse anlattım. Cumhurbaşkanı kalktı, Ben deli miyim dedi. Bu adamların saçma saçma şeyiyle sizin emekliliğinizi nasıl onaylarım falan dedi. Demirel cumhurbaşkanlığını fevkalade iyi yaptı, ilişkilerimiz de fevkalade iyiydi. Hatta bir gazeteye beyanat verdi, Darbeyi Karadayı önledi diye. Tabii çok iyi ilişkilerimiz vardı, ben ne dersem onu yapardı. Mesela Adanaya gidecek efendim şu mesajı verirseniz iyi olur, kesinlikle, bir de bir birimizden hiçbir şeyi saklamazdık.
3- Şüpheli bu beyan ve eylemleri yaptığı sırada Genel Kurmay başkanı olup, aşağıda belirtilen mevzuat kapsamına göre görev yapması gereklidir.
211 sayılı T.S.K. İç Hizmet K. Madde 43 :
Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir. ...Silahlı Kuvvetler mensupları..., her türlü siyasi ... nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır.
T.S.K. İç Hizmet Yönetmeliği Madde 127 : Silahlı Kuvvetler mensupları gazete ve risalelere iç ve dış siyaseti hakkında yazı yazamazlar. Hükümet aleyhinde tenkitte bulunamazlar ...
4 - Yasa ve yönetmeliğe göre siyasi konularda ve özellikle sivil yönetim olan hükümete karşı genel kurmay başkanı veya başka bir askerin açıklama yetkisinin olmadığı ve bu fiillerin yasak hallerden sayıldığı açıktır. Yasağa aykırı hareket edildiği ses kayıtları ile sabit hale gelmiştir.
5- Bilindiği üzere Anayasanın 6. maddesi Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz. denilmektedir.
Anayasa da Cumhurbaşkanının nasıl seçileceği belirtili kurallara bağlanmış ve sadece TBMMnin Cumhurbaşkanını seçeceği ve egemenliğin kullanılması hususu açıkça belirtilmiştir. Bunlar içerisinde Genel Kurmay başkanlığının seçime müdahale etmesi, kaynağını Anayasadan almayan bir fiili durumdur. Ayrıca, hükümeti temsil eden başbakana ayrıl şeklinde bir ifade de dahi bulunması, bulunduğu konum itibari ile oldukça tehlikeli ve milletin egemenlik yetkisine açık bir müdahale niteliğindedir. Ayrıca, dönemin Cumhurbaşkanı hakkında ifade edilen , ben ne dersem onu yapardı şeklindeki beyanı da bu çerçevede ele alındığında suç unsurlarının tamamlandığı ortaya çıkmıştır.
6- Türk Ceza Kanunun 309. maddesi Cebir ve şiddet kullanarak,
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü.... düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar Şeklindedir.
Silahlı kuvvetlerin yegane görevi ülkeyi, savaşa ve yoğun silahlı şiddete karşı savunmaktır. Anayasal düzene karşı sivil, demokratik tepkilere karşı silahlı savunma, TSKnın görevi değildir. Aksi halde silahı elinde bulunduran bu güç, beğenmediği her konuya karşı kendisine vazife çıkarıp kaos oluşturabilir. Bu durum Anayasanın özü ve ruhuna uymaz.
Şüpheli, Anayasada; C.Başkanlığının seçimi ve Egemenliğin kullanılmasının hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacağı hususu ve hiçbir kimse veya organı kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamayacağı hükmüne karşı çıkarak suç işlemiş, taraf olarak müdahale etmiştir.
Anayasada kuvvetler ayrılığı prensibine göre gücün; yasama, yürütme ve yargı makamlarınca bağımsız bir halde kullanılacağı belirtilmektedir. Bu üç gücün dışında, TSKnın da; egemenliğe ve C.Başkanlığı seçimine müdahale etme hakkı ve yetkisi olduğu belirtilmemiş, aksine müdahale etmemesi gerektiği yasayla açıklanmıştır. Genelkurmayın silahlı gücüyle,taraf olduğu ve diğer beyanları, atılı suçu oluşturmaktadır.
7- Türk Ceza Kanunun 311. maddesi , yasama organına karşı suç
başlığında Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini...nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edenler . cezalandırılırlar. Şeklindedir.
Şüphelinin Cumhurbaşkanı seçilmesi görev ve yetkisi tamamen TBMMye ait iken muhalefet partisi lideri ile görüşme yapması, ona telkin ve emir niteliğinde beyanlarda bulunması, başka milletvekillerine girme şeklinde beyanlarda bulunması yasama organının yaptığı seçime müdahale niteliğindedir.
8- Türk Ceza kanunun 312. maddesi Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye
Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye .verilir. şeklindedir. Şüpheli, hükümet lideri Başbakana ayrılması şeklinde beyanlarda bulunduğunu, muhalefet liderine altın tepsi için hükümeti verdiğini, ondan bazı yasaları çıkarması istediğini ve Cumhurbaşkanının her dediğini yaptığını beyan etmektedir. Bu durum, yukarıda belirtilen suçun unsurlarının oluştuğunu ortaya çıkarmaktadır.
9- Şüpheli emekli orgeneraldir. Hukuk devletinde, ayrıcalıklı bir konum
ve yargılama olamaz. Yasa önünde herkesin eşit olması gerekir. Şüphelinin eylemleri anayasayı ihlal, yasama ve hükümete karşı suç niteliğinde değerlendirilmesi gerektiğinden ötürü, sivil yargılama mercileri yetkilidir.
10- Şüpheliye ait ses kaydının kendisine ait olup olmadığı öncelikle ele alınması gereken bir konu olup, Savcılığın öncelikle bu konuda inceleme yapması gereklidir. Ayrıca konuşmada isimleri geçen tüm kişilerinde bu beyanların doğruluğu konusunda tanıklıklarına başvurulmasını talep ediyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olup, hukukun üstünlüğü ilkesi gereğince, ceza yasalarında suç olarak düzenlenen ve müeyyidesi gösterilen bir suçu her kim işlerse işlesin, kanun önünde eşittir. Rütbesi, unvanı ne olursa olsun, suç işleme yetkisine ve cezadan muaf olma ve yargı dokunulmazlığı imtiyazlarına sahip olamaz.
T.C.Anayasası gereği, Yargı bağımsızdır. Hiçbir baskı, telkin ve tesir altında kalmaksızın suçlar hakkında kamu adına resen soruşturma açar ve Türk Milleti adına yargı yetkisini kullanır.
5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 158 nce maddesi gereğince bir suçun işlendiğini öğrenen özel ve tüzel kişiler, öğrendikleri suçu ihbarla mükelleftirler.
İş bu nedenlerle şikayet başvurusunda bulunmak gerekmiştir.
DELİLLER :
Eski Genelkurmay başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı KARADAYI nın internete düşen ve tüm medya organlarınca deşifre edilerek yayınlanan 28 Şubat Darbesine ilişkin açıklamaları, 28 Şubat sürecinin sene-i devriyesi olan 28 Şubat 2009 Tarihli özellikle Taraf, Vatan ve Zaman Gazetelerinde yayımlanan söz konusu darbeye ilişkin gizli belgeler, şüphelinin ve yapılacak hazırlık soruşturması sonunda tespit edilecek ve soruşturma onları da kapsayacak şekilde genişletilecek diğer kişiler,
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=204769
- İm (Kod): Tümünü seç
http://www.haber7.com/haber/20090218/Karadayinin-ucuncu-ses-kaydi-VIDEO.php
- İm (Kod): Tümünü seç
http://haber.vatanim.com.tr/haberdetay.asp?Newsid=225485&Categoryid=1
zaman, taraf, star ve yeni şafak gazetelerinin olaya ilişkin nüshaları ve sair tüm deliller.
NETİCE-İ TALEP : Arz ve izah edilen ve resen tespit edilecek nedenlerle,
Yukarıda adı ve açık kimliği yazılı şüpheliler ile yapılacak hazırlık soruşturması sonunda suça iştirak eden diğer kişiler hakkında;
1- Anayasayı İhlal (TCK m.309)
2- Yasama organına karşı suç (TCK m.311)
3- Hükümete karşı suç (TCK m.312)
suçlarından ve soruşturma sonucunda tespit edilecek diğer suçlardan yasal işlem yapılmasını,kamu davası açılması ve cezalandırılmalarını talep ederiz. 04.03.2009
EKLERİ;
TARAF, ZAMAN, YENİ ŞAFAK
VE VATAN GAZETELERİNİN 28 ŞUBAT 2009
TARİHLİ KONUYA İLİŞKİN HABER FOTOKOPİLERİ
Adnan TANRIVERDİ
Emekli Tuğgeneral
Adaleti Savunanlar Derneği Genel Başkanı
- İm (Kod): Tümünü seç
http://as-der.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=710&Itemid=64
ASDER'in yazarları:
ASDER'in alıntı yazarları:
ASDER'in şubeleri:
ASDER Yönetim Kurulu
GENEL YÖNETİM KURULU
S.NO GÖREVİ ASIL YEDEK
1 Genel Başkan Adnan TANRIVERDİ Haluk YILDIRIM
2 Genel Başkan Yrd. Abdurrahman TURAL Ali AKKAYA
3 Genel Başkan Yrd. Gürcan ONAT Mehmet İLHAN
4 Genel Sekreter İrfan ÇALIŞKAN Necmettin KELEŞ
5 Genel Sekreter Yrd. Önder TAPKIN Erdal TAHTA
6 Genel Sekreter Yrd. İbrahim TÖRE Peyami BAYRAM
7 Genel Muhasip Ekrem KARAKAŞ İbrahim GELEBEK
DENETLEME KURULU
S.NO GÖREVİ ASIL YEDEK
1 Başkan Reşat FİDAN Mehmet ÇAKIROĞLU
2 Başkan Yardımcısı Vehbi KARA Veli AKPINAR
3 Başkan Yardımcısı Çetin ÇANAK Ahmet TAYLAN
HAYSİYET DİVANI
S.NO GÖREVİ ASIL YEDEK
1 Başkan Ahmet Cengiz TANGÖREN Mustafa EROL
2 Başkan Yardımcısı Ali COŞAR Abbas AKBULUT
3 Başkan Yardımcısı Hayrettin KOCAOĞLU Mustafa UÇTU
- İm (Kod): Tümünü seç
http://as-der.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=34&Itemid=29
ASDER - The Association Of Justice Defenders
Not: ASDER, ÖZGÜR-DER'i (http://www.guncelmeydan.com/forum/ozgur ... 19273.html) desteklemeyi de ihmal etmiyor tabii ki.
- İm (Kod): Tümünü seç
http://as-der.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=689&Itemid=64