Yerel seçimler öncesinde partiler gözünü Doğu ve Güneydoğu Anadoluda oy potansiyelleriyle siyasete yön veren aşiretlere dikti.
Doğu ve Güneydoğuda her zaman etkin olan aşiretler, Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde de siyasi partilerin gözdesi oldu.
Yerel seçimlere üç ay kala, partiler aşiretlerden gelecek oylara gözünü dikti. Doğu ve Güneydoğuda son genel seçimde daha çok DTP, AKPye giden oylara CHP ve MHP de ortak olmak için bölgedeki bazı illerden aşiretlerin önde gelen isimlerini aday olarak çıkarma yoluna gitti.
Milletvekilleri seçiminde pek çok aşiretin önde gelen isimlerini TBMMye taşıyan AKP, 29 Mart için de bazı aşiretlerle temasa geçti. AKP; Şanlıurfada Şeyhanlı ve İzollar aşiretinden, Hakkaride Zeydan ve Ertuşi aşiretinden, Batmanda ise Badıka aşiretinden önde gelen isimleri yerel yönetimlerde koltuğa oturtmak istiyor.
AÇILIM FAYDA GETİRMEDİ
22 Temmuz seçimlerinde aradığını bulamayan CHP ise çarşaf açılımı ve yenilediği programına Etnik kimlik şereftir ifadesini koydu. Doğu ve Güneydoğuda en az 3-4 ili almak isteyen CHP, Karsta AKPden yaptığı transferle yerel seçimlere girecek. CHP, ayrıca Tunceli, Iğdır gibi illere de gözünü dikti.
Son genel seçimde Bitlisin Burukan aşiretinin önde gelen isimlerinden eski ANAPlı Edip Safter Gaydalıyı ve yine eski ANAPlı Burukan aşiretinin lideri Şerif Bedirhanoğlunu Vanda ilk sırada gösteren CHP, başarılı olamamıştı. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer, Diyarbakırın önde gelen Değer ailesinden geliyor. Tuncelinin bazı ilçelerinde aşiretlerle ilişkilerini sağlamlaştıran CHP, bölgede merkez sağa oy veren bazı aşiretlerle de temaslarını hızlandırdı.
MHPNİN AŞİRETLERLE DANSI
Yerel seçime iddialı olarak hazırlanan bir diğer parti olan MHP de AKP ve DTPye giden oylara ortak olmak için bazı illerdeki adaylarını aşiretlerin önde gelen isimleri arasından seçiyor. Malatya ve Şanlıurfada aşiretlerle temasa geçen MHP, Malatya adayını kesinleştirirken Şanlıurfanın bazı merkez ilçelerinde de aşiretlerden aday gösterme yoluna gitti. 29 Mart yerel seçimlerinde, Doğu ve Güneydoğuda binlerce oyuyla partilerin iştahını kabartan aşiretlerden bazıları şöyle:
ENSARİOĞULLARI: 1970li yıllardan beri AP çizgisinde olan ailenin Meclisteki son temsilcisi Salim Ensarioğlu oldu. Diyarbakırda yaklaşık 5 bin oyu bulunuyor.
ŞEYHANLI: DYPnin ağır toplarından Necmettin Cevherinin de mensubu olduğu bu aşiret, 1991 ile 1999 yılları arasında Mecliste üç milletvekili gönderdi. 2002de de Sabahattin Cevheri seçimlere bağımsız olarak girdi ve kazandı, daha sonra AKPye geçti.
İZOLLAR: Türkiyenin her bölgesine dağılan İzolların 30 bine yakın oyu bulunuyor. Aşiretin büyük bölümü Şanlıurfa'da oturuyor. İzollar, Milli Görüş çizgisini destekledi. Aşiretin en önemli isimlerinden biri olan AKPli Zülfikar İzol üç dönemdir Mecliste.
PİNYANİŞ: Hakkari ve Yüksekova ilçesinde çok etkin olan bu aşiretin 10 bini aşkın oyu var. Korucubaşı Mustafa Zeydan geçen dönem, dönem de oğlu Rüstem Zeydan Hakkariden AKP milletvekili.
BUCAKLAR: Bucak ailesi 12 Eylül öncesi APyi destekliyordu. Mehmet Celal Bucak bu partiden uzun dönem milletvekilliği yaptı. Korucu ailesi olarak bilinen ve Siverek ilçesinde etkin olan Sedat Bucak yönetimindeki aşiret bu seçimlerde de DPnin kozu.
DEĞER AİLESİ: Yıllardır CHPde politika yapan ailenin reisi Hasan Değer, uzun süre Mecliste görev yaptı. Değerler 2002de de Mesut Değeri Meclise gönderdi. Değer son genel seçimde seçilemese de CHP Genel Sekreteri olarak parti yönetiminde yer alıyor.
BATUYANLAR: Şırnak bölgesinde korucu aşireti olarak biliniyor. Bini aşkın korucuları var. Güneydoğu başta olmak üzere etkinlikleri Gaziantep, Adana ve Mersin'e kadar uzanıyor. Aşiretin sadece Şırnak bölgesinde 10 bini aşkın oyu var.
BURUKAN: Vanda etkin olan aşiretin lideri eski Anavatanlı Şerif Bedirhanoğlu. Bedirhanoğlu son genel seçime CHP listelerinden girdi.
ŞEGO: Bitlis bölgesinde etkin olan bu aşiretin 15 bine yakın oyu var. Batman, Diyarbakır, Mersin ve İstanbulda da etkinliği var.
BATİKAN: Muş bölgesinin en büyük aşireti. 40 bine yakın oyları var. Bugüne kadar hep sol partileri desteklediler. DTPli Sırrı Sakık bu aileden ve oyları DTPye gidecek.
BEKİRAN: Bitlis merkez olmak üzere Hizan, Adilcevaz ve Ahlat bölgesinde etkin.
AZİZOĞULLARI: Diyarbakırın büyük ailelerinden. 12 Eylül öncesi sol partilere verdikleri destekle tanınıyorlar. Sonra siyasetten uzaklaşan ailenin Mecliste görev yapmış tek üyesi 1960lı yıllarda iki yıl Sağlık Bakanlığı görevinde bulunan ve bölgede büyük saygıyla anılan Dr.Yusuf Azizoğlu. Silvanda etkin olan bu ailenin yaklaşık 5 bin oyu var.
KAHRAMANLAR: Mardinin Kızıltepe ilçesinde etkin olan bu aşiretin yaklaşık 2 bin oyu bulunuyor. Son seçimde AKP ve DPye destek verdiler.
ÖMERİLER: Mardin bölgesinin en büyük aşireti olan Ömerilerin Türkiye genelinde 20 bine yakın oyları var. AKPnin de teması olduğu bilinen Ömerilerin DTPye destek vermeleri bekleniyor. Mardinde Omeyran, Şükran ve Neceran aşiretleri de bulunuyor.
TATARLAR: Tatar ailesi Şırnak ve çevresinde çok etkin. Her partide temsilcileri bulunan bu aile, Şırnak bölgesinde koruculuğu kabul eden ilk ailelerden. Aile 12 Eylül öncesi CHPyi destekliyordu.
ERTUŞİLER: Aşiretin 12 kolu var. Van ve Hakkari bölgesinde 20 bine yakın oyları bulunuyor. Ertuşilerin bir kolu olan Jirkiler de; Hakkari ile Şırnakın Uludere ilçesinde etkinler. 40 bine yakın oyu var.
ŞEMSİKAN: Kahramanmaraşta etkinliğiyle bilinen Şemsikan aşiretinin yaklaşık 10 bin oyu bulunuyor. Oylar, DTP ile CHPye gidiyor.
