Sizi şaşırtmaya devam edeceğiz…

Sizi şaşırtmaya devam edeceğiz…

İletigönderen Erkan Güçiz » Sal May 17, 2016 0:27

Türkiye Yenildi
Zayıf fakat pişman, tövbekâr değil
Kaderi müttefiklerin elinde


Melbourne Herald gazetesinin 17 Mayıs 1919 haberinin başlığı bu, ve haber devam ediyor.

İngiliz Papaz Dr. Robert Frew, “Türkler kendilerini yönetemezler, vatanperver değiller zaten,… işgal güçlerine karşı bir hareket beklemiyorum” diyor.

Frew, Sultan’ın ailesinden biri tarafından, propaganda amacıyla, İngiliz Muhipleri Cemiyeti’ne üye olmaya davet edildiğini söylüyor.

Türklerin morali bozuk değil, 1,5 milyon Ermeni’nin 800 bin Arap ve diğer etnik kökenli kişilerin öldürülmesinden dolayı kötü bir şey yaptıklarının farkında değiller ve pişman da değiller.

Bir İngiliz tüccarının görüşleri ise şöyle:

Savaş sırasında Almanlar geldiler, ekonominin kontrolünü ele geçirdiler, kendi düzenlerine göre yürütmeye kalktılar. Şimdi yüzüstü bırakıp gittiler; Türkler nereden başlayacaklarını bilmiyorlar.

Türkler hiçbir şey yapamaz.

Bankalar batmak üzere.

İstanbul’da bir kolejin Türk Felsefe profesörü, “anayasa ile işleyen bir parlamenter sistemi anlayamadık, biz hala yarı vahşi sayılırız, güç önünde eğiliriz” diyor.

Bu şartlar altında herhalde Türkiye parçalanacak; Filistin ayrı bir devlet olacak, Mezopotamya ayrılacak, Ermenistan özerk olacak. Türkiye 10-12 milyon civarında nüfusla, etrafı düşmanlık duygularıyla yükle komşular ortasında kalacak.


İstanbul’da, bunlar olurken Mustafa Kemal Bandırma Vapurunda; şiddetli fırtına yüzünden İnebolu’ya yanaşamıyor vapur. Samsun’a doğru devam ediyor yoluna.

Yalnız işgal güçleri değildi Mustafa Kemal'in karşısında olanlar; çıkarları için her şeyi yapmaya hazır, satılmış saltanat ve teslim olmuş güya aydınlar da düşmanla birlikte idi.

Ve Mustafa Kemal’i henüz tanımamış olanlar, bu izledikleri enkazdan, onun Türkiye Cumhuriyeti’ni çıkarabileceğini bilmiyorlardı; böyle bir olasılık da zaten onlar için abes sayılırdı.

Şimdi bütün dünya biliyor; bize emanet edilen o Cumhuriyeti şerefi ile yaşatma görevi bizim omuzlarımızda.

________________________________________
http://paperspast.natlib.govt.nz/cgi-bin/paperspast?a=d&d=TS19190517.2.4
Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir.
Gazi Mustafa Kemâl Atatürk

Erkan Güçiz

Facebook - TC ERKAN GÜÇİZ
Kullanıcı küçük betizi
Erkan Güçiz
Genel Yetkili
Genel Yetkili
 
İletiler: 421
Kayıt: Çrş Eyl 29, 2010 5:18

Şu dizine dön: Erkan GÜÇİZ

Kİmler çevrİmİçİ

Bu dizini gezen kullanıcılar: Hiç kayıtlı kullanıcı yok ve 2 konuk

x